Hlavní obsah

Dresy měnit nebudeme, ujišťuje trenér Vrba, že Plzeň žádnou kulišárnu jako Sparta nechystá

Před dvěma lety vymyslela fotbalová Sparta na reprezentačního trenéra pěknou kulišárnu. Nehodlala pustit útočníka Václava Kadlece ze španělského soustředění za národním týmem, protože se právě chystala na pohárovou konfrontaci s Liverpoolem, takže ho prostě ze srazu pro nemoc omluvila. Jenže když Bílkův výběr vyrukoval na Chorvaty, promptně uzdravený Kadlec už zase ze Spartu hrál. Ovšem v dresu s jinou jmenovkou, aby zůstal v utajení. „Já tedy žádné změny dresů nechystám, i když bych byl nejspokojenější, kdyby z našeho kyperského soustředění neodjížděl za reprezentací nikdo,“ odmítal před odletem za přípravou do Larnaky reminiscence na nedávnou minulost a letenský podfuk trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba věří, že se jeho svěřencům forma na konfrontaci s Neapolí podaří včas doladit.

Článek

Chcete snad tvrdit, že vám reprezentační trenér Bílek nekomplikuje život a přípravu na jarní ligu a pohárový duel Evropské ligy s Neapolí?

Opravdu ani trochu, protože já si dělám přípravu sám.

Jenže v závěru kyperské přípravy se dostáváte do kolize s reprezentací, která hraje přátelský zápas v Turecku. Orodovali jste u kouče Bílka, aby z nominace vaše hráče vynechal?

Na schůzce managementu reprezentace a našeho klubu došlo k dohodě, s níž jsme všichni spokojeni. Koho trenér Bílek na zápas v Turecku nominuje, ten za národním týmem odjede. Rozhodně nemíníme nikomu bránit, aby se zúčastnil poslední přípravy reprezentace před jarním pokračováním kvalifikace o postup na mistrovství světa.

Plzeňská příprava na Kypru
30. lednaVikt. Plzeň - Levski Sofia
3. únoraVikt. Plzeň - Lokomotiv Moskva
6. únoraVikt. Plzeň - Slask Wroclaw

Naznačujete, že došlo k dohodě, kolik vašich hráčů trenér maximálně do reprezentace pozve?

To záleží jen a jen na něm. Jarní kvalifikační zápasy s Dánskem a v Arménii jsou strašně důležité a sám bych si přál, aby v nich reprezentace uspěla, uhrála šest bodů a byla ve hře o účast na mistrovství světa. I já se si přeji, aby do Brazílie postoupila.

Nějakou představu ale přece máte. Kolik hráčů jste ochoten v závěru přípravy na Neapol oželet?

Samozřejmě bych byl nejspokojenější, kdybychom zůstali na Kypru kompletní a za reprezentací neodjížděl nikdo. Ale abych nachystal nějaké změny dresů, to tedy ne. Někteří hráči prostě odjedou za českou, jiní za slovenskou reprezentací a my se s tím musíme vypořádat.

I z toho se dá vyvozovat, že generálkou na pohárový duel s Neapolí pro vás nebude poslední střetnutí kyperského soustředění proti Slasku Vratislav....

To tedy ne, pro nás bude generálku představovat střetnutí s Lokomotivem Moskva o čtyři dny dříve. I proto bychom jí chtěli sehrát na větším stadiónu a třeba i pod umělým osvětlením.

Poslední střetnutí proti polské Vratislavi, kterou trénuje český kouč Stanislav Levý, bude tedy jen do počtu?

Ale vůbec ne... Prostor dostanou další hráči našeho kádru, jimž se tolik příležitostí nenabídlo.

Jak jste vůbec volili soupeře, s nimiž se na Kypru utkáte? Brali jste, kdo se nabízel, nebo jste při výběru mysleli už i na střetnutí Evropské ligy s Neapolí?

Nechtěli jsme hrát s našimi mužstvy, přáli jsme si vyzkoušet jiné soupeře. Nakonec jsme dohodli zápasy s nejsilnějšími soupeři, kteří se v té době budou na Kypru připravovat, a myslím, že jejich kvalita by měla být dostatečná.

Nemáte v plánu odskočit si z Kypru do Itálie a prohlédnout si Neapol na vlastní oči?

To tedy ne, vystačím si s osmi zápasy Neapole, které mám nahrané na DVD. Na pokoji si je budu moci v klidu rozebírat, vracet je, analyzovat každou akci a minutu. A také porovnávat sestavu a herní systém soupeře, který hrál na podzim v jiném složení ligová utkání a v jiném Evropskou ligu.

Takže na pozorování do Itálie nepojede vůbec nikdo?

Můj asistent Jirka Skála se tam letí v sobotu podívat, aby přivezl informace, co můžeme v Neapoli očekávat. Ale já už mám informací tolik, že snad ani další nepotřebuji.

Reklama

Související témata: