Hlavní obsah

Škutka nad nabídkou Slavie neváhal. V Edenu se chce prosadit do základní sestavy

Půl roku mu stačilo, aby dal o sobě na slovenské fotbalové scéně pořádně vědět. V šestnácti ligových zápasech totiž čtyřiadvacetiletý Dávid Škutka nastřílel v dresu Košic třináct gólů, takže ho začaly okamžitě lanařit kluby z Polska, Ruska, ba i Německa. Nakonec ovšem všechny trumfla Slavia, která urostlého útočníka přivedla do Edenu a podepsala s ním smlouvu na tři a půl roku. „Pražské angažmá představuje posun v mé kariéře,“ liboval si Škutka, když byl jeho transfer stvrzen.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nová posila pražské Slavie útočník Dávid Škutka.

Článek
Fotogalerie

Během předešlých ligových sezón jste se střelecky téměř vůbec neprosazoval, loni na podzim se ve vás najednou probudil kanonýr. Čím vysvětlíte tuto proměnu a třináct ligových branek, které jste v košickém dresu dal?

Šlo hlavně o mou psychiku. Předtím jsem měl jisté osobní problémy, které se vyřešily a já se tudíž začal naplno věnovat fotbalu. A protože se přidalo i štěstí, začalo se mi střelecky dařit.

Český fanoušek moc nesleduje slovenskou ligu, takže ani vás příliš nezná. Zkuste tedy říci, jaký hráč do Slavie přichází?

V mládežnických týmech jsem hrával podhrotového útočníka, v posledních sezónách jsem se však vysunul dopředu, což je role, která mně vyhovuje mnohem víc. Protože jsem vysoký, měl jsem za úkol chodit do hlavičkových soubojů, sklepávat míče, být důrazný v soupeřově šestnáctce a samozřejmě i dávat co nejvíc gólů.

V Košicích jste jich nastřílel třináct, přičemž proti Nitře jste dokonce nasázel hattrick. Šlo o váš nejlepší zápas?

Určitě nejpodařenější. Ještě před utkáním nebylo jisté, zda nastoupím, protože jsem měl problémy se svalem, nakonec jsem ale na hřiště šel a dal tři branky. Tento zápas si budu pamatovat hodně dlouho.

Troufnete si na třináct ligových gólů i ve slávistickém dresu?

Netvrdím, že jich bude zrovna třináct, ale budu se snažit, abych jich dal co nejvíc. Záleží na tom, jak se v novém mužstvu etabluji, zda budu zdravý a nakolik se mně bude dařit. Udělám ale všechno, abych se prosadil do základní sestavy a trenéra přesvědčil.

Už jste s ním o svých ambicích mluvil?

Na Slavii jsme si zatím vyměnili jen pár vět, předtím jsme spolu hovořili telefonicky. I on mě přesvědčil, abych do Slavie šel.

Vaši někdejší košičtí spoluhráči Čonka a Cicman, kteří svou zkušenost se Slavií rovněž udělali, vám podávali reference také?

Samozřejmě že jsem se jich na Slavii vyptával. Vždyť třeba Čonka je můj kamarád a přestup do Prahy mně doporučoval.

Zájemců kolem vás kroužilo údajně hned několik, s polským Górnikem Zabrze už byly Košice téměř domluvené, ale nakonec z přestupu sešlo. Neobával jste se, aby námluvy se Slavií nedopadly podobně?

Nevím proč z dohody s Górnikem sešlo, ale jakmile se objevila nabídka Slavie, nebylo nad čím uvažovat. Věděl jsem o silné slovenské enklávě, která tady hraje. Uvědomoval jsem si, že nebudu muset překonávat de facto žádnou jazykovou bariéru, navíc jsem věděl jak o slavné historii klubu, tak i moderním stadiónu, který má. To všechno mě okamžitě přesvědčilo.

Hned po příchodu jste si vybral dres s trochu netradičním číslem 33. Pověrčivost, nebo snad nebylo jiné číslo k mání?

V Košicích jsem se začal střelecky prosazovat až poté, co jsem vyměnil dres a začal nosit třiatřicítku. Proto jsem ji chtěl i ve Slavii.

V Edenu během zimy vydatně posilovali, takže do útoku přivedli kromě vás i exreprezentanta Fenina. Nemáte obavy z konkurence, která se ve Slavii najednou rodí?

Udělám vše pro to, abych se dostal do základu a trenér byl se mnou spokojen. Pak už bude záležet jen na něm.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články