Hlavní obsah

Jablonec zažívá na podzim parádní časy

PRAHA

Parádní časy zažívají v letošním podzimu fotbalisté Jablonce. Po patnácti kolech prvoligové soutěže je stále zdobí nečekané postavení v popředí tabulky. Tým pod vedením trenéra Petra Rady kromě nezvykle vysokého počtu 25 bodů zaujal v řadě zápasů i zajímavým herním projevem, což v Jablonci v posledních letech nebývalo zvykem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

S výkony Jablonce může být spokojený i kapitán Jozef Weber (vlevo).

Článek

Prožívá ambiciózní kouč nejúspěšnější období svojí trenérské kariéry? "Takhle bych to nespecifikoval. I na dřívějších působištích jsem se nemusel za výsledky stydět, ať už to bylo ve Slavii, v Teplicích, či v druholigové Plzni. Svoje angažmá nerozděluji. Důležité je, že člověk chce pracovat, jít trenérsky dopředu a pokouší se dávat fotbalu vše, co v sobě má," nechává nahlédnout do svých myšlenek Rada, který se stal v Jablonci uznávanou postavou.

S hráči nemá problémy

Povedlo se mu z mužstva vytáhnout maximum? "To bychom museli nastřádat pětačtyřicet bodů, ale to je při vyrovnanosti ligy utopie. Přesto si myslím, že jsme mohli některé remízové zápasy dotáhnout do vítězného konce," bilancuje kouč, jenž vtiskl mužstvu pozitivní fotbalovou tvář.

Svoje svěřence dokáže trenér navíc správně nažhavit. "S hráči jsem neměl nikdy problémy, a to platí i o Jablonci. Fotbal intenzivně prožívám a neumím stát nečinně u lavičky, aby si kluci mysleli, že s nimi nežiju. Bez emocí to nejde, proto od hráčů nechci, aby byli na trávníku či v kabině jako buchty," vysvětluje svůj přístup jablonecký trenér.

Šenkeřík: trenér s námi udělal kus práce

"Pan Rada s námi udělal kus práce. Nabádá nás ke kombinačnímu a tvořivému fotbalu, což

mě osobně vyhovuje. Tím se dá přehrát i lecjaký bojovnější soupeř," pokyvuje hlavou útočník Zdeněk Šenkeřík, který pár zápasů proseděl mezi náhradníky, ale o víkendu se vrátil do základní sestavy.

Po svém letním příchodu z druholigového Hradce Králové se stal klíčovou postavou mužstva Filip Klapka, který je momentálně i jeho nejlepší střelcem. "Ve východočeském klubu jsem zažíval v první lize jen záchranářské boje a po předloňském sestupu marné snažení o návrat do nejvyšší soutěže. Přiznám se, že tak vydařený podzim v Jablonci jsem vůbec nečekal," uvedl Klapka.

Klapka je s bilancí spokojený

Takhle vysoko v prvoligové tabulce nikdy nehrál. "Ale naše výsledky nejsou určitě náhodné. V mužstvu všechno klape, vytvořila se výborná parta a díky klubovému vedení využíváme ideální podmínky pro fotbal," rozplývá se pohyblivý útočník.

Na svém kontě má čtyři góly. Nemrzí ho, že jich při stabilní formě nedal ještě víc? "Určitě ne, s touto bilancí jsem spokojen. Nikdy jsem nebyl typickým střelcem a také v Jablonci jsem začínal ve středové řadě. Teprve postupem času mě trenér vysunul do útoku," glosuje svou statistiku.

V nedělním duelu si Jablonec celkem snadno poradil s Brnem (2:0). "Krásný centr z pravé strany Šenkeřík přizvedl hlavou. Míč prošel nad brankářem až ke mně a povedlo se mi ho rovněž hlavičkou okamžitě poslat do sítě. Myslím, že pro gólmana to byla těžká situace na to, aby stačil něco udělat," popisoval Klapka svůj vedoucí gól v zápase.

Reklama

Související témata: