Hlavní obsah

Gambrinus liga Messiho nečeká, ale chce mít nejlepší stránky

Praha

Gambrinus liga letos slaví 20. výročí a chce se při této příležitosti prezentovat jako soutěž na úrovni. „A k tomu patří i webová prezentace, která je v dnešní době naprostým základem. Takovou malou násobilkou, jejíž dokonalou znalostí se organizace prezentuje směrem k prostředí, v němž se pohybuje. Do české ligy nepřijdou Messi nebo Cristiano Ronaldo, ale internetové stránky, které tady byly dlouho zanedbávané, můžou být na úrovni, jako jsou ve vyspělých fotbalových zemích,“ řekl šéf Ligové fotbalové asociace a místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Vlček odehrál v historii samostatné čéské ligy nejvíc zápasů.

Článek

Na nových stránkách www.gambrinusliga.cz je patrná snaha vyrovnat se těm nejlepším, jaké má například bundesliga. Ty české nabízejí vše, co se týká soutěže i její historie, včetně videosekcí. Statistiky začínají prvním ročníkem samostatné nejvyšší české fotbalové soutěže - 1993/94.

„Dalo to hodně práce, protože bylo nutné začít od dvacet let starých zaprášených šanonů a všechno dát do elektronické podoby. Věříme ale, že fanoušci ocení statistiky, které by měly být nedílnou součástí každého podobného projektu. Postupně bychom chtěli podobným způsobem zmapovat historii československé nejvyšší soutěže,“ dodal Svoboda. Nový web je také propojen se sociálními sítěmi.

Jedenáctka dvacetiletí na Sport.cz

Ve statistikách se například dočtete, že Stanislav Vlček nastoupil k nejvyššímu počtu zápasů - 437, ale v dvacetileté historii Gambrinus ligy odehrál nejvíc minut gólman Martin Vaniak, a to 38 882, ač nastoupil „jen“ ve 434 utkáních. Nejvíc gólů nastřílel Horst Siegl - 136. Pikantní je statistika žlutých karet - Pavel Horváth může být prvním stovkařem. Na kontě jich má jedenadevadesát.

K výročí Gambrinus ligy se chystají i další akce. Fanoušci budou moci vybírat nejlepšího gólmana, obránce, záložníka i útočníka, kteří se zapsali do historie soutěže. Prostřednictvím webu Sport.cz budou od března vybírat nejlepší jedenáctku dvacetileté historie.

„Určitě je pro fotbal přínosné, když fanoušci mají k dispozici kvalitní webové stránky a mohou se aktivně zúčastnit i různých anket,“ kvitoval novinky Stanislav Vlček.

Dvacetiletí Gambrinus ligy završí galavečer 3. června. Na něm budou vyhlášeni vítězové anket a představí se i osobnosti nejen domácího fotbalu, ale i hvězdy ze zahraničí.

Reklama