Hlavní obsah

S africkým stoperem proti Chelsea? Bony má ve Spartě další následníky

Praha

Udělala skvělou zkušenost s Bonym Wilfriedem, a tak se fotbalová Sparta přesvědčila, že sázka na hráče z Afriky se může vyplatit. Když Bony před dvěma lety odešel za 100 miliónů korun do Arnhemu, v jeho stopách zdárně kráčel Leonard Kweuke. A byť teď Kameruncova pozice příchodem kanonýra Lafaty výrazně oslabila, na soustředění ve španělském Jerezu si vzal patronát nad dalšími dvěma Afričany, kteří zkoušejí v áčku prorazit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Starousedlík Léonard Kweuke (vlevo) si vzal na starost své africké kolegy, Tiémoko Konatého a Simona Deliho.

Článek
Fotogalerie

Zranění obránců a především stoperů dělají trenérům od začátku přípravy největší vrásky. Jiří Jarošík má stále svalové problémy, v českých mrazech raději šetřili i Ondřeje Švejdíka. Zápas s Ružomberokem tedy musela odehrát dvojice Zápotočný – Holek. Přitom již za dva týdny Sparta uvítá na Letné ve vyřazovací části Evropské ligy Chelsea (14. února).

„No právě... Problémy se stopery nás trápí, i proto je s námi Simon Deli. Chceme vidět, jak si povede v těžkém zápase," přiznal kouč Vítězslav Lavička jisté obavy ještě před odletem do Jerezu.

Obránce Deli se v přípravě posunul do áčka spolu se svým krajanem, záložníkem Tiémoko Konatém. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, stejně jako jejich předchůdce Bony Wilfried.

„Oba si o šanci v áčku řekli svým podzimním působením v béčku či juniorce. Deli je důrazný defenzivní hráč, Konaté zase fotbalový typ na oba kraje. Uvidíme, jak se předvedou," přemítal Lavička.

Bony by měl Spartě vynést další milióny

Wilfried byl před koncem lednového přestupního termínu lákadlem pro přední anglické kluby. To Sparta s potěšením sleduje, protože se těší na milióny jakožto procenta z dalšího prodeje svého bývalého kanonýra.

Lavička byl u toho, když Bony na Letné začínal. Jeho příchod už tehdy označil za zajímavý počin sparťanských skautů. Přestože Wilfried první kondiční přípravu ve Františkových Lázních málem nepřežil... „Bony si velmi rychle zvykl na zvýšené kondiční nároky, navíc má velké herní i individuální kvality. A díky svému charakteru má velmi dobrý předpoklad, aby se prosadil i v Premier League," věří kouč Sparty.

Kweuke je specifický...

To je hozená rukavice pro Kweukeho. Hrubá část zimní přípravy znovu ukázala, že jeho kondice není zdaleka ideální. „Leo je typologicky odlišný hráč než Bony. I ve Spartě už prokázal své kvality a odvedl tady hodně práce, ale má také svá specifika... S příchodem Lafaty a Bednáře konkurence v našem útoku rapidně vzrostla. Věřím, že na to Leo odpovídajícím způsobem zareaguje," dává Lavička mezi řádky najevo, že s Kweukem není jednoduché pořízení.

Tím spíš by pro Spartu bylo řešením, kdyby Kamerunce výhodně prodala. Odpovídající nabídku však zatím nedostala.

„S Bonym jsme udělali výbornou zkušenost. V Africe je spousta zajímavých hráčů, takže sparťanský skauting pokračuje v jejich sledování. Týká se to i právě probíhajícího afrického šampionátu," připomíná Lavička.

Sparta se ve Španělsku utká s třetiligovým San Fernandem, čínským Kuang-čou, ruským Krasnodarem a rumunskou Concordií.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články