Hlavní obsah

Vedení fotbalu odmítá výzvy k odstoupení

PRAHA

Výkonný výbor fotbalového svazu odmítá výzvu žádající odstoupení vedení ČMFS. Mezi podepsanými nechybějí mimo jiné bývalí reprezentanti Hapal, Mašek, Panenka, Kuka či Vízek, ale i další osobnosti domácího sportu jako olympijský vítěz na divoké vodě Pollertem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý šéf komise rozhodčích a svazový místopředseda Milan Brabec (vlevo) už ve vedení českého fotbalu nefiguruje. Vpravo místopředsedou výkonného výboru svazu Jaroslav Vacek.

Článek

"Cožpak je možné, aby v demokratické společnosti někdo takovým způsobem zasahoval do práv suverénního občanského sdružení? Co by řekli hokejisti nebo atleti, kdyby fotbal vyzýval k odstoupení jejich vedení," říká člen výkonného výboru Josef Hadraba s tím, že on osobně na pozici ve vedení fotbalu nelpí.

Přes sílící korupční skandál chtějí Obst a spol. zůstat ve funkci až do řádného termínu červnové valné hromady.

"Volá se po příchodu nových lidí, ale ti musí mít zkušenosti s prací ve fotbale, a zejména pak profesionálním. Aby valná hromada měla smysl, je třeba ji pečlivě připravit. Unáhlená volba by nepřinesla fotbalu nic dobrého. V pátek se sejdou zástupci okresů a krajů, kteří mohou jednat i o svolání mimořádné valné hromady," tvrdí Hadraba.

Fotbal podle něj musí postupovat uvážlivě, zejména při výběru kandidátů do nového vedení. A měl by i zvážit změnu stanov či stávajícího dvoukomorového česko-moravského systému.

Mysliveček převzal obvinění

Korupční mraky se zatahují nad Libercem, jehož sportovní ředitel František Mysliveček už převzal policejní obvinění a šéf disciplinárky Alexander Károlyi doufá, že všechny případy jeho komise dořeší v horizontu několika měsíců.

"Bez podkladů od policie ale nemůžeme rozhodovat. Ta má do konce roku uzavřít všechny dosud vyšetřované případy fotbalové korupce, my pak rozhodneme v co nejkratším možném termínu," říká Károlyi a doplňuje: "Vrátíme se i k těm lidem, kteří sice nebyli orgány činnými v trestním řízení obviněni, ale mohli se provinit proti fotbalovým normám."

Už i sponzoři požadují rázné kroky, které by očistily český fotbal od osob spjatých s korupcí a nastolily takové vedení i prostředí, aby ke korupčnímu jednání již nedocházelo. Marketingový partner svazu STES mezitím vyjedná s nejvýznamnějšími partnery, aby dodržely smlouvy. Zatímco Opel váhá, Plzeňský Prazdroj slíbil, že zůstane.

Reklama