Hlavní obsah

Bohemians hrozí za dluhy odebrání bodů

PRAHA

Problémy má druholigový fotbalový klub Bohemians Praha. Má dluhy ve výši 36 miliónů korun a přitom netuší, z jakého zdroje by je měl splatit. Ekonomickou situací jednoho z nejslavnějších klubů české fotbalové historie se dnes začne zabývat disciplinární komise. Ta klub může potrestat odpočtem tří bodů, dokonce i opakovaně.

Foto: FC Bohemians/Václav Pancer

Problémy cloumají fotbalovými Bohemians. Na archivním snímku Karol Kisel.

Článek

Navíc může klub přijít o licenci a věřitelé ho mohou poslat do konkurzu. Uvnitř "Bohemky" zuří boj, výkonný ředitel klubu Michal Vejsada dal výpověď Antonínu Panenkovi a s dlouholetým symbolem klubu si v médiích vyměňuje ostré výroky.

Podle klubových stránek dostal Bohemians do ekonomických problémů bývalý majitel Pavel Švarc tím, že lehkomyslně podepisoval nevýhodné smlouvy a rozdával směnky. Půjčoval si a závazky nesplácel, navíc teď jeho hospodaření prošetřuje policie s podezřením na bankovní a leasingový podvod. Současné vedení se u soudu domáhá neplatnosti smluv.

Zadluženost klubu roste

Zadluženost klubu však dál roste, protože Bohemians nemají žádného skutečného sponzora. Pražský hotel, jehož jméno "klokani" nosí na dresu, jim podle internetu na oplátku poskytuje jednou týdně svou rehabilitační linku...

Majitelé, kteří přišli po Švarcovi, ať už to byl ředitel Ringieru Tomáš Böhm, bývalý zápasník Michal Vejsada nebo současný vlastník Jiří Křížek, údajně platili hráčům výplaty ze svého, aby udrželi fungování klubu. Teď chtějí peníze z prázdné klubové pokladny zpátky, což může komplikovat jednání s případným kupcem.

Tím by podle spekulací tisku mohla být firma UB Corporation, která vlastní fotbalový klub v Opavě. V kuloárech se hovoří o spojení obou klubů a přestěhování slezského týmu do Prahy, kde by už od jara mohl hrát první ligu pod hlavičkou Bohemians. Autoři klubové internetové stránky "Virtuální Ďolíček" však vyslovují obavu, že se to nebude líbit fotbalovému svazu, ani opavské radnici, která do tamního stadionu investovala osmdesát milionů.

Stále častěji se mluví o konkurzu

Ve Vršovicích se stále častěji hovoří o konkurzu a případy Brna či Drnovic, které se po této "očistné kúře" vzpamatovaly, dávají fanouškům naději. "Virtuální Ďolíček" však poukazuje na to, že Bohemians nemají prakticky žádný majetek.

Stadion byl ještě v devadesátých letech v éře Dalibora Laciny převeden na společnost Bohemians Real a klub ho má jen v pronájmu. Ani konkurz by klub nezbavil závazků vůči fotbalovým subjektům, které podle arbitrážní komise dosahují deseti milionů korun. Právě kvůli nim klubu hrozí odpočet bodů a odebrání licence.

Reklama