Hlavní obsah

Ivan Hašek se do funkce předsedy svazu netlačí

PRAHA

Bývalý fotbalový reprezentant Ivan Hašek nehodlá kandidovat na post na post předsedy fotbalového svazu, i když ho k tomu otevřeně i v zákulisí vyzývá řada osobností. Podle svých slov pro to má dva důvody: nezná lék, který by dokázal v dohledné době český fotbal vyléčit z nynějších potíží, a také chce ještě pokračovat v trenérské kariéře.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek

Článek

Hašek se před několika týdny vrátil do vlasti z Japonska, kde působil jako trenér Vissel Kóbe. Od té chvíle odpočívá a připravuje se na další angažmá, které možná získá už během zimní přestávky. A právě vyhlídky dalšího působení na trenérské lavičce mu brání angažovat se v českém fotbalu. Proto prý nemůže kladně odpovědět lidem, kteří by ho rádi viděli v čele fotbalového svazu po blížící se valné hromadě.

"Je pravda, že pár lidí už mě oslovilo, abych na předsedu kandidoval, ale já do toho teď jít nemůžu. Uvažuji o nějakých zahraničních nabídkách, a kdyby nějaká zajímavá přišla, já bych nemohl zničehonic utéct od rozdělané práce. To by prostě nebylo fér," vysvětlil Hašek, proč zatím nehodlá zásadním způsobem vstoupit do současné domácí fotbalové politiky.

Intriky jsou všude

Někdejšího generálního sekretáře fotbalového svazu trápí, v jakém rozpoložení fotbal po návratu z ciziny našel. "Nemůžeme si namlouvat, že intriky ve fotbalovém zákulisí na západ od našich hranic nenajdete. A patří to k němu stejně jako k politice, showbyznysu či jiných sportům. Ale v českém fotbale se intriky rozrostly do nebývalých rozměrů až do nižších článků, a to ve světě skutečně obvyklé není," poukázal Hašek na problém, který korupční aféra odkryla.

Zákulisní intriky mají přitom podle Haška zřetelný základ v dvoukomorovém systému, na jehož základě je Českomoravský fotbalový svaz řízen. "Všechny ty čachry a výměny funkcí začnou vždy po valné hromadě a pak se táhnou celým volebním obdobím. To je pro všechny ty praktiky jen živným podhoubím," řekl bývalý trenér fotbalové Sparty a asistent u národního mužstva.

Hašek přiznává, že neví, jak nemocný fotbal rychle vyléčit. "Kdyby šlo jen o profesionální fotbal, asi bych měl jasno: musí se maximálně osamostatnit, především pak první liga. Ale jak dál? Jak změnit prohnilý systém na úrovni krajů a okresů?" položil řečnickou otázku.

Míň hlav víc ví

Právě na příkladu národního týmu Hašek demonstroval, že je třeba rozdělit kompetence pro vrcholový a amatérský fotbal. "Do problematiky národního týmu mluví jen několik lidí a závidí nám ho celý svět. A tak by to mělo být i u první ligy. Názor zástupců regionálního fotbalu by měl být směrodatný ve zcela jiných věcech," naznačil jednačtyřicetiletý muž, v čem tkví jeden ze zásadních problémů.

Nezařadil se ani do řady těch, kteří vyžadují okamžitý pád výkonného výboru a rychlé svolání valné hromady. "Nemá cenu jednání svolávat do chvíle, než se všechno okolo korupční aféry vyšetří. Jak k tomu ale dojde, pak se musí na valné hromadě začít pracovat okamžitě a třeba v únoru už by se mohla uskutečnit," dal Hašek najevo, že také on nehodlá čekat na řádný červnový termín, na kterém lpí většina členů současného výkonného výboru.

Kandidovat na funkci předsedy se na nejbližší valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu naopak rozhodl bývalý fotbalový rozhodčí a současný předseda občanského sdružení Rozhodčí proti korupci (ROPROK) Milan Knecht z Brna. Již dříve ohlásili zájem postavit se do čela českého fotbalu sparťanský prezident Vlastimil Košťál a brněnský šéf klubu Vlastimil Sehnal.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články