Hlavní obsah

Vyléčil mě doktor Kypr, tvrdí s úsměvem plzeňský kapitán Horváth

Plzeň

Sedm dní zimní přípravy musel Pavel Horváth, kapitán fotbalistů Viktorie Plzeň, kvůli zdravotním problémům oželet. Teď už je fit a těší se na nadcházející zápasy Evropské ligy s Neapolí. „Záda mi vyléčil doktor Kypr,“ říkal v rozhovoru pro Sport.cz s úsměvem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Horváth na tréninku Viktorie Plzeň

Článek

Zažil jste spoustu zimních příprav. Byla ta letošní v něčem výjimečná?

Asi jen v tom, že jsem přibližně v jejím prostředku z toho kolotoče dvakrát vypadnul. Celkem asi na sedm dní. Měl jsem problémy se zády, odkud mi střílela bolest až do svalu. Jinak to byl takový standard, na jaký jsem za čtyři roky pod trenérem Vrbou zvyklý, to znamená, že to je hodně o míči, což máme všichni raději, než jen běhání. Příprava mi nepřipadá tak drsná, jako tomu bylo dřív.

Zmínil jste sedm dní výpadků. Nepociťujete, že by vám chyběly?

Kdepak, na Kypru jsem se dal do kupy. I spoluhráči říkali, že doktor Kypr vyléčí všechny neduhy. Bolest skutečně ustoupila a po domluvě s trenérem jsem odehrál poslední dva  přípravné zápasy celé. Fyzicky i herně jsem je zvládnul, takže pauza nebyla znát. Kdybych nebyl v pohodě, tři dny po sobě bych dva zápasy, které byly náročné, asi úplně nezvládl. Cítím se opravdu dobře připravený.

Blíží se úvodní utkání Evropské ligy s Neapolí. Sledujete teď víc tohoto soupeře?

Nijak zvlášť. Pochopitelně, něco jsem viděl. Od pondělí nám bude trenér Vrba dávkovat neapolské menu, abychom na ně byli co nejlépe připravení. Soupeře viděl naživo asistent Jirka Skála, nepochybně bude v dnešní době i dost obrazového materiálu, takže nemám obavu, že bychom měli málo informací.

Lze srovnat Neapol se Schalke, s nímž jste utkali loni v této fázi Evropské ligy?

Srovnávat italský a německý fotbal dost dobře nejde. Neapol má v současnosti výbornou formu, k tomu Marka Hamšíka. Uvidíme, jak se s tím vypořádáme. Rozhodně nevidím naši situaci nijak pesimisticky.

Blíží se také start Gambrinus ligy. Mohou mít dva zápasy, které odehrajete s Neapolí, vliv na start nejvyšší domácí soutěže?

Věřím, že jen pozitivní v tom směru, že až přijedeme do Brna, budeme za sebou mít dva těžké mistrovské zápasy a budeme rozehranější než Zbrojovka.

V zimě Plzeň získala několik kvalitních fotbalistů, nejvíc se mluví o útočníku Teclovi z Jihlavy a záložníku Kovaříkovi z Jablonce. Co jim říkáte jako kapitán Viktorie?

Ti dva jmenovaní jsou především velkou perspektivou. Honza Kovařík se zranil, takže z přípravy vypadl, ale má předpoklady, aby do mužstva i kabiny v pohodě zapadl. Je mladý a má už něco odehráno. Standa Tecl už se zabydlel perfektně. Je to mladý útočník s velkým potenciálem.

Jistě vám neuniklo, jak posilovala Sparta...

Podle jmen posílila hodně. Vácha i Lafata jsou hotoví fotbalisté. Ale neviděl jsem žádné jejich zápasy, takže nemohu posoudit, jak se v mužstvu etablovali.

Lafata a Kovařík svými odchody oslabili jednoho z kandidátů na titul a evropské poháry, kterým je Jablonec. Berete to tak, že Severočeši z boje o titul vypadli?

To se nedá takhle říct, ukážou až ligové zápasy. Odešli jim dva hráči základní sestavy, s Lafatou i spousta gólů. Bude záležet na tom, jak se jim ty dva podaří nahradit, ale předem bych Jablonec v žádném případě neodepisoval.

Může se na tři týmy na špici někdo dotáhnout z druhé vlny?

Na jaře se hraje čtrnáct kol, což je obrovská porce zápasů. Někomu to sedne, udělá šňůru třeba pěti vítězství a rázem je vzhledem ke tříbodovému systému nahoře. Naopak těm vpředu pár zápasů nevyjde a mohou mít starosti. Myslím si, že liga bude napínavá až do konce a těším se na ni.

Takže vzájemný zápas se Spartou ve 21. kole ligu asi nerozhodne...

Přichází moc brzy. Kdyby byl před koncem ligy, tak možná ano, ale devět kol před koncem je brzy.

Tipnete si, kdo nejvyšší soutěž opustí?

Abych popravdě řekl, ani nevím, jak to vzadu detailně vypadá. Nepřeji to nikomu a myslím si, že to také bude boj do posledního kola. Platí totéž, co jsem řekl o čele tabulky. Šnůra několika zápasů může mužstvu pomoci nebo ho potopit. Myslím si, že fanoušci se mají na jaře nač těšit a my uděláme všechno pro to, abychom titul slavili v Plzni.

Reklama