Hlavní obsah

Jarošík nám proti Chelsea nepomůže, má jasno sparťanský kouč Lavička

Praha

O tom, zda letenský stoper Jiří Jarošík stihne čtvrteční zápas fotbalové Evropské ligy s Chelsea, se hovoří od začátku ledna. V rozhovoru pro Sport.cz a Právo kouč Sparty Vítězslav Lavička potvrdil, že bude muset použít jiné obránce. „Jarošík v domácím zápase s Chelsea určitě nenastoupí, na odvetu by snad mohl sedět na lavičce.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Jarošík se raduje z gólu do sítě Brna.

Článek

Neexistuje ani nejmenší naděje, že by Jarošík nastoupil?

To bych strašně spekuloval, ale nevidím to reálně. Pořád si léčí stehenní sval. Jeho aktuální zdravotní stav mu nedovolí absolvovat plnou tréninkovou zátěž. Neodehrál jediné ze šesti přípravných utkání. Zápasová pauza je veliká, od listopadu minulého roku. Potěšitelné je, že se postupně zapojuje do tréninku. Malá šance tak existuje pro odvetu, ale jen pro lavičku.

Jak to snáší, vždyť s Chelsea získal dokonce mistrovský titul...

On sám je z toho smutný, ale bere to tak, že chce Spartě pomoci v boji o titul. Pro nás to je ztráta. Jirka je jedním z našich klíčových hráčů.

S tím souvisí složení nejen stoperské dvojice, ale celé obrany. Máte připraveny varianty?

Na místě stoperů jsme jich v přípravných zápasech zkoušeli několik. Vedle Švejdíka hrál Zápotočný, ale také Holek, který si vedl výborně a na tomto postu už také hrával. Příjemně překvapil mladý Polom. Máme k dispozici čtyři stopery, přičemž Zápotočný může hrát i na pravém okraji jako na podzim.

V pátek večer jste se vrátili z přípravy ve Španělsku. Jak jste s ní spokojený?

Nechci říkat klišé o výborné přípravě... Měli jsme možnost devět dnů pracovat v příznivých klimatických podmínkách na kvalitních terénech. To je podstatné.

Co vám ukázaly zápasy?

Vyzkoušeli jsme si v nich různé varianty. Remízovali jsme s čínským Kuang-čou 1:1, prohráli s Krasnodarem 2:3 a porazili rumunskou Concordii 3:1.

Máte jasno o sestavě pro úvod jara?

Jasno víceméně mám. Možná na jednom místě v sestavě ještě přemýšlím o nejlepší variantě.

V útoku máte přetlak, jsou to příjemné starosti?

To jsou opravdu příjemné starosti. I v ofenzivě jsme zkoušeli různé varianty. Ale my nechceme měnit příliš náš herní styl, který funguje. Nemluvím záměrně o rozestavení, které beru jako základní. Lafata by měl naši ofenzivu zkvalitnit. Teď nebudu říkat, jestli na hrotu bude Lafata a za ním nebo vedle něho Kadlec, nebo jestli vpředu zůstane Kweuke a jak využijeme ty dva zbývající. Lafata s Kweukem spolu asi v základu nebudou, ale nelze vyloučit, že za určitých okolností nevyužijeme oba naráz.

Kolikrát jste už viděl Chelsea?

Když hrála mistrovství světa klubů, hodně jsem ji sledoval, aniž bych tušil, že nám ji los přiřkne. Od losu jsme si natočili každý její zápas. Tým spolupracovníků ji sleduje detailně a byli i v Anglii. V sobotu letíme s asistentem Zdeňkem Svobodou na její duel s Wiganem. Materiálů máme dost.

Jaký program máte do čtvrtečního zápasu?

V pátek skončila pětitýdenní zimní příprava. Na víkend dostali hráči volno, v pondělí máme trénink, v úterý delší program u videa a pak si zkusíme některé věci v praxi na trávníku. Ve středu už je tradiční předzápasový trénink.

Reklama

Související témata: