Hlavní obsah

Do fotbalové ligy za čtvrt miliónu i za víc

PRAHA

S korupční aférou ve fotbale pronikají na světlo i úplatky nutné pro postup rozhodčích do vyšší soutěže. "Nezáleží jen na kvalitě výkonů, ale také vlivném patronovi a ochotě mladého sudího do svého postupu investovat. Platí se patronovi, protože ten posílá peníze dál," řekl Právu sudí, který si nepřál být jmenován.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Dagmar Damkové prý v zákulisí pomáhá Roman Berbr.

Článek

Údajně už investoval přes 150 tisíc korun a nejvyšší mety ještě nedosáhl. "To bude ještě tak čtvrt miliónu," dodal. Sudí chtějí získat vložené peníze zpět, a tudíž slyší na nabídky představitelů klubů. "Když začnete pískat, musíte vědět, na koho se obrátit, aby si vás všiml při sestavování listiny rozhodčích o patro výš," uvedl rozhodčí při anonymní zpovědi.

Patron je potřeba už od divize, tedy na cestě do soutěží řízených komisemi v Čechách a na Moravě. U druhé a první ligy je zřejmě nezbytností.

Navíc se patronovi prý odvádějí často desátky z úplatků. Bývalý předseda komise rozhodčích i místopředseda svazu Milan Brabec se od podobných praktik distancoval oficiálním prohlášením. Na Moravě se ale říká, že jeden z funkcionářů, kteří rozhodovali o postupu rozhodčích, údajně vyžadoval i orální sex...

Berbr pomáhá Damkové a Královcovi

Není žádným tajemstvím, že bývalý sudí Berbr pomáhá nejlepší české sudí Damkové i talentovanému Královcovi. Na Moravě se o mladé sudí prý stará především člen výkonného výboru ČMFS Ševčík, na severu pak další bývalý rozhodčí Jašek, v Praze nad talenty s píšťalkou bdí podle našich informací člen výkonného výboru ČMFS Chvála.

Za tím skutečně nemusí být nic špatného, pokud jde o nezištnou pomoc opravdovému talentu, jenže v současném světle fotbalových skandálů to zní všelijak. "Je dobře, když má mladý talentovaný rozhodčí určité zastání, ale nesetkal jsem se s tím, že by to bylo za peníze. Naopak patron ho ochraňuje, za vším nelze hned hledat korupci. Talentovaného fotbalisty si také musí někdo všimnout, sledovat ho a podporovat jeho růst," tvrdí člen výkonného výboru ČMFS Josef Hadraba.

Nejbohatší Vidlák

Přitom sudí si na úředních odměnách nevydělají málo. V nejvyšší soutěži berou hlavní 15 000 Kč, asistenti po 10 000 a čtvrtý sudí pět tisíc. V ročníku 2003/04 si vydělal nejvíce nyní potrestaný Vidlák - 330 tisíc, Puček si oficiálně přišel na 300 000, hranice čtvrt miliónu dosáhli i Helebrant, Dvořáček, Jára, další potrestaný Gulajev a před disciplinárku předvolaný Šedivý.

Mladý rozhodčí, jenž si nepřál být jmenován, sestavil tabulku přibližných částek, které stojí jednotlivé postupy v korunách. Letošní úplatkářské kauzy měly ceny paradoxně zvednou, protože se platí i riziko...

KOLIK PRÝ PLATÍ SUDÍ ZA POSTUP
I. B TŘÍDA - od 500 do 2500
I. A TŘÍDA - od 1000 do 5000
KRAJSKÝ PŘEBOR - od 2500 do 10 000
DIVIZE - od 5000 do 25 000
MSFL - od 20 000 do 50 000
II. LIGA - od 25 000 do 100 000
I. LIGA - od 100 000 do 300 000

Reklama