Hlavní obsah

Dát Baníku milión a hrát za Spartu? Nesmysl, říká Baroš, jehož plat půjde na mládež

Ostrava

Milan Baroš dnes podepsal smlouvu s Baníkem Ostrava do 30. června 2014. Je v ní zakotveno, že bude mít plat 20 tisíc korun měsíčně a dále bude dostávat odměny podle platného prémiového řádu. Všechny peníze, které na Bazalech vydělá, daruje rozvoji mládežnického fotbalu v ostravském klubu.

Foto: Aleš Krecl

Útočník Baníku Ostrava Milan Baroš bude působit na Bazalech.

Článek
Fotogalerie

Nepřipadáte si jako Matka Tereza? Co vyděláte, to dáte na mládež?

Nedovedu si představit, že když jsem na podzim věnoval Baníku milión korun, tak na jaře bych si vzal dva na výplatách. Já jsem do Baníku nepřišel vydělávat, vydělal jsem si v jiných klubech.

Kdy jste se rozhodl, že se z Galatasaraye Istanbul vrátíte po jedenácti letech do Baníku?

Definitivně ve středu 13. února, kdy se podařilo rozvázat smlouvu s Galatasarayem. Chtěl jsem, aby se to stalo dříve, ale až po 31. lednu, kdy skončily přestupy v Evropě, byl Galatasaray ochotný jednat. Do té doby všichni zájemci o mne neuspěli, protože istanbulský velkoklub za mne požadoval vysoké odstupné. Když jsem byl na Bazalech na podzim na oslavách 90 let Baníku, řekl jsem, že se vrátím. To jsem dodržel. Dnes však otevřeně přiznávám, že jsem nečekal, že to bude tak brzy.

Zájem o vás měla i Sparta. Proč jste ji odmítl?

Sparta mě opravdu kontaktovala, ale já přece už na podzim řekl, že jediný klub, za který v Česku budu hrát, je Baník. Spartě jsem za nabídku poděkoval a odmítl ji. Nedokážu si představit, že bych tam šel. Na podzim pomáhám Baníku miliónem korun a teď půjdu hrát za konkurenci? To ne. V Baníku jsem prožil mládí. Jsem sice rodák z Vigantic, k čemuž se vždycky hrdě hlásím, ale v Ostravě jsem byl na internátě od čtrnácti let a tehdy jsem začal hrát za Baník, k němuž mám obrovský vztah. Jsem rád, že se podařilo dohodnout se s Galatasarayem a jsem zpátky v Ostravě.

Ostravsko je vaším návratem opojeno, ale v médiích už se objevily spekulace, že kdo ví jaké to teď je s vaší sportovní formou, když jste dlouho nehrál. Jak asi můžete pomoci mužstvu, které má velké problémy. Cítíte se jako schopný pomocník?

Pravda je, že poslední zápas jsem hrál s Portugalskem na mistrovství Evropy v červnu ve Vratislavi. Herní praxe mi chybí, musím ji dohnat. Hovořil jsem o tom s trenérem Pulpitem. Budu trénovat dvoufázově podle speciálního plánu. A podle toho, jak budu vypadat na tréninku, se rozhodnu, kdy budu schopný odehrát devadesát minut. Natrénováno mám, ale praxe s míčem mi chybí. Poslední půlrok jsem totiž mohl trénovat jenom individuálně, sám. Doufám, že to nebude dlouho trvat a Baníku budu schopný pomoci. Stoprocentně a hned ale mohu pomoci mladším klukům radou i mimo hřiště. Přece jenom jsem ve fotbale něco prožil, byl jsem jedenáct let v zahraničních klubech.

Je to hec, že vám mnoho lidí nevěří?

V atmosféře nedůvěry a nejrůznějších útoků na mou osobu žiju hodně let. Vůbec to už nevnímám a nepřipouštím si to. Může se stát, že v Baníku nedám ani jeden gól a může se stát, že jich dám deset. Nepřišel jsem někomu něco dokazovat, přišel jsem Baníku pomoct. Co budou psát novináři, s tím jsou dopředu smířený.

Jste připravený na to, že na vás budou někde diváci pískat?

Samozřejmě že jsem, to je přece normální, to není nic nového. Kdekoliv v Evropě, v Anglii, ve Francii, v Turecku, když jsem přijel v dresu soupeře domácího týmu, lidé na mne pískali a někdy mi i nadávali. Přece nemohu čekat, že přijedu s Baníkem třeba do Plzně, tak mi tam fanoušci budou tleskat. To opravdu nečekám. Takový pískot hráči spíše pomáhá. Horší je, když na vás pískají vlastní fanoušci.

Co vám vlastně říkal trenér Pulpit při prvním osobním setkání?

Krátce jsme se sešli o víkendu v Praze. Říkal, abych bedlivě poslouchal tělo, ono samo naznačí, kdy bude připraveno. Říkal, že mi nechce ublížit a bojí se, abych nedopadl jako Jankul anebo Svěrky, kteří po herní přestávce nastoupili a hned se zranili.

Počítáte, že nastoupíte už v sobotu proti Českým Budějovicím?

Vidím to tak, že asi budu na lavičce a v průběhu utkání se do hry zapojím.

Jak jste prožíval zápasy v Istanbulu na tribuně?

Zpočátku hodně těžce. Musel jsem trénovat sám a na to jsem nebyl zvyklý. Pak jsem si uvědomil, že nic jiného mi nezbývá. Chodit a nadávat, to by bylo to nejhorší, co bych mohl udělat. Poctivě jsem trénoval sám, aby Galatasaray neměl důvod mě trestat. Bylo to fakt těžké, ale pomáhalo mi, že jsem měl vedle sebe manželku a kluky. Mohl jsem se jim více věnovat.

Co se vlastně v Galatasarayi stalo? Zpočátku jste byl nepostradatelný a úspěšný hráč.

Já bych se v tom už nepitval. Ve fotbale to tak chodí. Přišlo nové vedení, přišel nový trenér, který si přivedl své hráče a na začátku sezóny mi řekl, že si mohu najít jiný klub. Zájem o mne byl, ale jakmile zájemce vstoupil do jednání s Galatasarayem, skončilo to na penězích, které za mne požadoval. Na odstupném všechna jednání ztroskotala.

Budete mít znovu dres s číslem 27. Sám jste si o něj řekl?

Ne, dostal jsem ho. Vím, že s tím číslem teď hrával Dominik Kraut. Po prvním utkání, v němž nastoupím, mu dres věnuji na památku jako poděkování, že se jej pro mne vzdal.

Čím si vysvětlujete, že vás bývalých hráčů Baníku, kteří jste se rozhodli Ostravě pomoct a do klubu jste se vrátili, je více? Nejdříve Marek Jankulovski, pak Václav Svěrkoš, teď vy.

Naše srdce patří Baníku. Tady na Bazalech jsme vyrůstali a to je pevné pouto. Baník právě teď je v nouzi a potřebuje pomoct. Všichni Ostraváci a lidé z okolí bychom se měli semknout a Baník zachránit. A nejen to. Také jej dostat, kam patří. Aby měl sílu zase hrát s nejlepšími.

Proč jste se rozhodl mít vousy?

To je výsledek sázky. Musím je nosit do 1. května. Pak se mohu oholit.

S kým a oč jste se vsadil?

Bez komentáře. Bavme se o fotbale, ne o vousech.

Bude s vámi bydlet v Ostravě i manželka a synové, anebo budou v pražském bytě?

Samozřejmě budou se mnou v Ostravě.

Smlouvu jste uzavřel na rok a půl. Je to ale tak, že plánujete odejít už letos v létě?

V hlavě mám nejbližší čtyři měsíce, co bude v létě, se teprve uvidí. Teď je zbytečné kalkulovat. Soustředím se jen a jen na záchranu Baníku.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: