Hlavní obsah

Piták: Snad chytneme začátek jara a Plzeň se Spartou proženeme

Nepokazit úvod jarní části fotbalové ligy a co možná nejdéle se držet ve hře o čelní příčky. Takový je vysněný scénář pro jabloneckého záložníka Karla Pitáka. Někdejší reprezentant si nic nedělá z toho, že Severočechům po ztrátě klíčových hráčů Davida Lafaty a Jana Kovaříka kdekdo prorokuje pád z druhého místa a strmý pokles tabulkou.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Zadumaný Karel Piták, kapitán jabloneckého týmu.

Článek

Optimismus mu dodává hlavně povedená podzimní sezóna, po níž Jablonec ztrácí jen dva body na lídra z Plzně. "Před sezónou nás také všichni tipovali na nějaké sedmé, osmé místo. Ale já jsem věděl, že v našem týmu síla je a v lize se to pak jasně ukázalo. A porvat se o to chceme zase, nic předem nevzdáváme," řekl v úterý novinářům Piták.

Sám by byl zklamaný, kdyby Jablonec po sezóně skončil na příčkách, z nichž nevede cesta do evropských pohárů. To se týká už čtvrtého místa, kde je nyní Olomouc. "Ale na ni máme pětibodový náskok. Bylo by alibistické se pohárů vzdávat, když máme po podzimu dobrou výchozí pozici," uvedl Piták, jehož tým může uspět i v domácím poháru.

Třiatřicetiletý středopolař tvrdí, že se Jablonec před jarními odvetami nemá čeho bát. Piták věří, že se mužstvo může udržet ve hře o titul, či pohárové příčky. S jednou podmínkou. "Snad chytneme začátek jara a Plzeň se Spartou pak proženeme. Chceme zůstat tam, kde jsme. Důležité bude, jak zvládneme hned sobotní zápas v Liberci a pak ten třetí na Spartě. Od toho se budou odvíjet naše ambice," přemítal Piták.

Konkurenceschopnost i bez dvou opor

Jablonec podle něj i bez Lafaty, nejlepšího ligového střelce posledních dvou sezón, a Kovaříka dokáže být konkurenceschopný. "Trošku jsme bez nich pozměnili rozestavení, zkoušíme různé herní varianty a v přípravě nám to celkem šlo. Góly jsme dokázali dávat pořád, i když je jasné, že tlak není takový jako v ostrých zápasech. V ofenzívě ale máme sílu pořád," uvedl mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Tuší, že střeleckou zodpovědnost bude muset po odchodu Lafaty do Sparty převzít více jabloneckých hráčů. "Asi tady teď nebudeme mít hráče, který by dával dvacet gólů za sezónu jako Lafi (Lafata), je potřeba to rozložit," řekl Piták.

Na sobotní severočeské derby v Liberci je zvlášť natěšený. Před jarní premiérou Pitáka nijak nestraší ani to, že Jablonec v posledních pěti přípravných zápasech nedokázal zvítězit. "Ale při soustředění v Turecku jsme odehráli hodně dobré zápasy proti Steaue Bukurešť, nebo Dynamu Moskva. Sebevědomí nám nekleslo. A snad jsme si tu výhru schovali do Liberce," přál si Piták s úsměvem.

Reklama

Související témata: