Hlavní obsah

Sparta kráčí za titulem, v klidu ale není

Tomáš FlieglSport.cz

Fotbalová Gambrinus liga má za sebou podzimní část sezóny a Sport.cz vám předkládá její shrnutí. Na špici soutěže je pražská Sparta, ani devítibodový náskok ale nemusí být kvůli probíhající korupční aféře dostatečný. Korupce soutěž značně ovlivnila, až do uzavření aféry je třeba výsledky brát s rezervou. Kvůli odečtením bodů za korupci jsou na sestupových pozicích Slovácko a Opava.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Jun je po podzimní části nejlepším ligovým kanonýrem.

Článek

Po šestnácti odehraných podzimních kolech kraluje soutěži Sparta s komfortním devítibodovým náskokem před Teplicemi. Kvůli posledním podezřením z korupce ale ani jasné vedení neslibuje poklidné jaro. Sparta prohrála jediné utkání, o to více šokujícím způsobem. Na Letné uspěl nováček z Mladé Boleslavi a jako jediný dokázal v probíhajícím ročníku v lize Spartu porazit.

Sparta má suverénně nejlepší útok v lize, forvard Tomáš Jun je nejlepším ligovým střelcem podzimu. Obranu spolehlivě diriguje Radoslav Kováč společně s brankářem Jaromírem Blažkem. Ten ale možná zamíří v zimní přestávce do zahraničí.

Kdo vyhraje fotbalovou Gambrinus ligu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Za Spartou je trio pronásledovatelů Teplice, Liberec a Slavia. Teplice měly podzim parádně rozjetý, v závěru jim ale došel dech. Debakl 0:4 v Liberci odstartoval střeleckou mizérii. Teplice třikrát nedaly gól a ani jejich průměr jedné vstřelené branky na zápas příliš reprezentativní není.

Liberec má nejlepší obranu ze všech ligových celků, výborné výkony podává záložník Jan Polák. Také už kolem něj sviští lasa zvučnějších evropských celků. Pražská Slavia se navzdory mizerné finanční situaci a hrozbě hromadné výpovědi jejích hráčů drží na čtvrté příčce. Velkou zásluhu na tom má kanonýr posledních kol Stanislav Vlček a také ofenzivní zbraň Karel Piták.

Olomoucké střelecké trápení

Nad očekávání dobře si vedl Jablonec, který po letech nemusí po podzimu řešit sestupové obavy. Zklamáním jsou zatím výkony Olomouce, kterou ani bouřlivák na lavičce Petr Uličný neprobudil z více než devítihodinového střeleckého deliria.

Ještě hůře si vede obhájce titulu z Ostravy. Baník se nevyrovnal s odchody klíčových hráčů a osmé místo je propadákem. Týmu nepomohla ani výměna trenérů, po příchodu Jozefa Jarabinského Baník dokonce ještě nevyhrál.

Slušně si vedou Blšany, které loni po podzimu vypadaly na jasný sestup. Letos jsou jedenácté a od sestupových míst je dělí šest bodů. Černého Petra zatím drží v rukách Slovácko a Opava. Tyto kluby byly za prokázanou účast v korupčním skandálu potrestány odečtením bodů. Slovácko přišlo o dvanáct, Opava o polovinu. Slovácko ale předvádí dobré výkony a dá se očekávat, že na jaře se ze sestupových vod odpoutá.

Zajímavostí podzimu je i neobvyklá trenérská rošáda, kterou uskutečnily celky Zlína a Opavy. Ze Zlína do Opavy přešel Vlastimil Palička, opačným směrem putoval Pavel Hapal.

Reklama