Hlavní obsah

Plzeň si na jaře v lize věří, Sparta ji chce přestřílet. Přestupním hitem byli útočníci

Praha

Tři body k dobru má Plzeň v tabulce fotbalové ligy na Spartu a mezi těmito týmy se pravděpodobně v jarní části sezóny rozhodne o titulu. V zimních měsících bylo poměrně rušno na přestupovém trhu, na fotbalových trávnících se proto představí řada známých jmen i bývalých reprezentantů. Kdo bude v květnu slavit mistrovský titul? Který hráč se stane králem ligových střelců? Jarní část Gambrinus ligy už klepe na dveře, startuje už v pátečními zápasy Jihlava - Hradec a Teplice - Dukla.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Radost plzeňských fotbalistů. Získají Západočeši letos mistrovský titul, nebo je předběhne Sparta či dokonce jiný tým?

Článek

Plzeň doplňovala kádr s velkou perspektivou. Jablonecký záložník Kovařík i jihlavský kanonýr Tecl musejí po příchodu bojovat o základní sestavu. Oba už na sebe upozornili v Evropské lize proti Neapoli - Tecl vstřelil dva z pěti plzeňských gólů, Kovařík jeden.

„Pro mě jsou rozhodující výkony. Záleží na každém, jak se o místo popere," říká trenér Pavel Vrba.

Vedení Sparty splnilo přání Vítězslavu Lavičkovi. Trenérovi na Letnou přivedlo vedle jabloneckého kanonýra Lafaty i libereckého defenzívního záložníka Váchu. „Nechceme měnit herní styl, který fungoval, ale musíme maximálně využít potenciál obou. S Lafatou by mělo přijít víc gólů. Těžko budou hrát spolu s Kweukem, ale mohou nastat situace, kdy využijeme sílu obou," naznačuje Lavička, že Sparta plánuje se k titulu doslova prostřílet. A to na šanci čeká i navrátilec Bednář.

Kompletní program 17. kola Gambrinus ligy:
Pátek 22. února:
18:00 Teplice - Dukla Praha (Fanda)
18:00 Jihlava - Hradec Králové
Sobota 23. února:
15:00 Ostrava - České Budějovice
19:10 Liberec - Jablonec (ČT Sport)
Neděle 24. února:
15:00 Mladá Boleslav - Příbram
17:00 Olomouc - Slavia Praha
18:05 Sparta Praha - Slovácko (Fanda)
Pondělí 25. února:
18:00 Brno - Plzeň (ČT Sport)

Zimní přestupové bomby jsou hned tři. Jednak návrat po jedenácti letech v podání bývalého reprezentačního útočníka Milana Baroše, jenž zamířil z Galatasaraye do Baníku. Dále příchod nejlepšího ligového kanonýra posledních sezón Davida Lafaty z Jablonce do Sparty a v neposlední řadě jihlavského supertalentu Stanislava Tecla do Plzně.

V přestupové přetahované na dálku mezi Viktorií a Spartou mají Pražané relativně mírně navrch v tom smyslu, že získali dva zkušené hráče. Západočeši zase udělali obrovský vklad do budoucnosti.

Zimní transfery českých fotbalistů
Do zahraničí:
Martin Latka (O)Slavia - Düsseldorf
David Bičík (B)Liberec - Mersin
Ze zahraničí:
Milan Baroš (Ú)Galatasaray - Ostrava
Radoslav Kováč (O)Basilej - Liberec
David Jarolím (Z)Evian - Mladá Boleslav
Martin Fenin (Ú)Chotěbuz - Slavia
Roman Bednář (Ú)Sivasspor - Sparta
Marcel Gecov (Z)Gent - Slavia
V rámci ligy:
David Lafata (Ú)Jablonec - Sparta
Stanislav Tecl (Ú)Jihlava - Plzeň
Lukáš Vácha (Z)Liberec - Sparta
Jan Kovařík (Z)Jablonec - Plzeň
Michal Hubník (Ú)Olomouc - Jablonec
František Ševinský (O)Plzeň - Mladá Boleslav
Marek Kulič (Ú)Mladá Boleslav - Hradec Králové
Vysvětlivky: B – brankář, O – obránce, Z – záložník, Ú – útočník

Přínos hráčů pro mužstvo ukáží až jarní boje. A třeba v těch záchranářských Jihočeši hodně spoléhají na Jaroslava Černého, který se jim vrátil obloukem ze Senice, zatímco Příbram objevila v České Lípě skoro zapomenutého bojovníka Martina Abrahama. Pro Slavii může být gólovým spasitelem buď Martin Fenin, nebo Dávid Škutka z Košic. Druhý nejlepší střelec slovenské ligy je ale v tuzemsku takřka neznámý.

Zatímco přestupů do zahraničí ubylo, vrátilo se hned šest fotbalistů, kteří oblékali reprezentační dres. Jedná se většinou o hráče, kteří ve svých klubech pravidelně nenastupovali, a čas ukáže, jestli pro ně návrat bude nadechnutím nebo definitivním pádem.

Reklama

Související témata: