Hlavní obsah

Debakl v Lyonu ukončil sparťanský podzim

Propadák, selhání a ostuda. Ostrými sebekritickými slovy komentovali fotbalisté Sparty svůj výkon na půdě Olympique Lyon, kde středeční zápas vůbec nezvládli. Trenér František Straka po utkání dokonce přiznal, že ze všeho nejvíce ho potěšil poslední hvizd rozhodčího, který uzavřel nejen trapné představení, ale symbolicky i celý podzim.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Sparty František Straka v Lize mistrů příliš důvodů k radosti neměl.

Článek

Letenští mají za sebou několik měsíců, během nichž se jejich výkonnost pohybovala jako na houpačce. Zoufalé srpnové výkony, po nichž se klub jakžtakž prokousal do Ligy mistrů, se postupně zlepšily v domácí soutěži i evropském poháru, ale závěr sezóny už zase zastihl tým v útlumu.

Straka si toho byl při ohlédnutí za podzimní sezónou vědom. "Z počátku jsme měli velké potíže se složením obrany a nějaký čas nám trvalo, než si tým začal věřit. Pak ale přišlo období, v němž jsme sehráli utkání s Manchesterem United a to jsme byli herně na vrcholu," připomněl kouč vydařenou sérii, po níž se podzimní sezóna zlomila.

Po Boleslavi přišla únava

Její závěr už pak vyzněl podobně jako úvod. Všechno načala ligová porážka s Mladou Boleslaví; od té chvíle byla vidět na mnohých sparťanech únava - fyzická i psychická.

Právě chybějícími silami v závěru sezóny, ale i menší odolností, si Straka vysvětluje prudký pokles formy. Dáno je to podle něho i tím, že mužstvo táhli i mladí hráči. Zvlášť pro ně je prý obrovská kumulace zápasů dosud nepřekonatelnou překážkou. "Někteří sehráli na podzim tolik zápasů, co dříve za celý rok. Nemají však jinou možnost, než se s tím vyrovnat," mínil Straka.

Pokud prý tým chce jít nahoru, musí zůstat pohromadě po delší dobu. "V Lyonu mi říkali: když chcete vybudovat silný tým, musí být pospolu alespoň tři roky. Bez toho nelze očekávat velké výsledky," naznačil Straka, jaká je podle něho cesty do vyšších výkonnostních pater evropského klubového fotbalu.

Souhra ale není všemocná, důležitá je i kvalita hráčského kádru. "Pokud se chceme měřit s velkými kluby v evropských pohárech, musí někteří hráči podat výkon na hraně svých možností. Když to neplatilo, bylo zle," konstatoval kouč. Nezastíral, že pro některé svěřence to je neřešitelný úkol.

Musíme shánět odolné hráče

I proto by se rád už v nejbližším přestupním termínu zaměřil na výběr hráčů, kteří by měli nejen potřebnou kvalitu, ale také mentální odolnost. "Musíme shánět a také sami vychovávat odolné hráče. V Lyonu bylo vidět, jaké jsou rozdíly mezi českou a francouzskou ligou," prohlásil. Někteří ze sparťanů jakoby se už cítili být na dovolené a na tvrdý úder soupeře nedokázali zareagovat.

Pro Straku a klubový managament ale dovolená ještě nezačíná. Musí vytypovat a pak se pokusit přivést hráče, kteří by mohli letenský kádr posílit. Další naopak mohou za svým sparťanským působením udělat tlustou čáru.

Straka zatím nehodlá hráče na odchodu ani nové akvizice jmenovat. "Žádná jména teď neřeknu. Jisté je však jedno: do každé řady bych rád přivedl jednoho hráče," prozradil Straka své záměry. Je si však vědom, že získat domácí špičkové hráče je stále těžší. Bez nich se ale výkonnost týmu posunout nepodaří.

Reklama

Související témata: