Hlavní obsah

Opavští zastupitelé zamítli prodej akcií fotbalového klubu

OPAVA

Opavští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání zamítli prodej akcií fotbalového klubu SFC Opava, o něž usiluje majoritní vlastník UB Corporation S.A. Společnost uvažuje o přestěhování klubu do Prahy a jeho přejmenování na Bohemians, s čímž město zásadně nesouhlasí.

Foto: internet

Ilustrační foto.

Článek

Opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS) dnes ČTK řekl, že s prodejem akcií nesouhlasili zastupitelé bez ohledu na politickou příslušnost. Podle Stanjury má fotbal ve městě tradici a město navíc do rekonstrukce stadionu investovalo 55 až 60 miliónů korun a ročně další 4,5 miliónu korun dává i na jeho provoz.

Společnost UB Corporation S.A. v dopise primátorovi uvedla, že tržní hodnota akcií klubu je v současnosti nulová a zbývající akcie je proto ochotna odkoupit za symbolickou cenu.

V pátek bude zasedat valná hromada fotbalového klubu. Stanjura uvedl, že zástupce města bude hlasovat proti všem krokům, které by mohly znamenat odchod klubu z Opavy.

Stanjura potvrdil, že klub má finanční problémy a není vyloučeno, že by mohl skončit v konkurzu. "Druhou možností je příchod finančně silného partnera," řekl primátor.

Fotbalový klub dluží 20 miliónů korun i samotnému městu Opava, které však zatím o návrhu na konkurz neuvažuje. Zastupitelé dnes zároveň odmítli žádost klubu o prominutí tohoto závazku a nesouhlasili ani s návrhem na posunutí termínu první splátky. Pohledávku ve výši 2,6 miliónu korun měl klub splatit do konce listopadu.

Většinový vlastník ligového klubu SFC Opava UB Corporation S.A. je v současné době držitelem 80 procent akcií, zbývajících 20 procent je ve vlastnictví města. Majetkem Opavy je i fotbalový stadion. Město se držitelem akcií stalo před čtyřmi lety, kdy měl klub finanční problémy. Tehdy koupilo 50 procent akcií a bezúplatně dostalo do vlastnictví stadion, který předtím patřil klubu. UB Corporation S.A pak zčásti vykoupila akcie od privátních vlastníků a 30 procent akcií i od města.

Reklama

Související témata: