Hlavní obsah

Sparta - Slovácko 4:0S Kweukem přišla smršť, Sparta se bodově dotáhla na vedoucí Plzeň

MinutaMin. Tým Hráč Akce
67. Zápotočný 1 : 0
74. Kadlec 2 : 0
77. Kadlec 3 : 0
81. Bednář 4 : 0
Záznam online reportáže

Trvalo jim to dlouho, ale nakonec si chuť spravili. Fotbalisté Sparty ve čtvrtek nešťastně vypadli z Evropské ligy s Chelsea a v neděli úspěšně zahájili jarní bitvu o domácí mistrovský titul. V 17. kole Gambrinus ligy doma porazili Slovácko 4:0. Střelecky se prosadili až ve druhém poločase a na všechny čtyř góly nahrál střídající útočník Kweuke.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Marek Matějovský (nahoře) a Libor Došek ze Slovácka během utkání Gambrinus ligy mezi AC Sparta Praha a FC Slovácko

Článek

Letenští vyrukovali k jarní ligové premiéře v totožné sestavě, v jaké ve čtvrtek v Londýně málem vyřadili Chelsea. Návrat do domácí reality ovšem zdaleka tak senzační nebyl a koncentrované Slovácko cítilo šanci.

Sparta již ve čtvrté minutě se štěstím uvolnila do první šance Lafatu, jenže kanonýr si na Melichárka nepřišel. Hosté odpověděli ze standardky a Kunclovu střelu zdálky musel Vaclík vyrazit na roh. Hosté se museli mít na pozoru, kdykoliv se rozběhli s míčem Krejčí či Kadlec. Bránili však pozorně a ve 29. minutě mohli sami udeřit. Volešák ideálně rozehrál přímý kop a exletenský dlouhán Došek trefil hlavou, navíc Hlúpik z dorážky jen těsně minul branku.

Domácí se do přestávky také jedné tutovky dočkali. Reinberk dával z půlky hřiště malou domů tak nešťastně, že vysunul do sóla sparťana Kadlece, ten však trefil jen brankáře. Další šance Doška v poslední minutě první půle pak Spartě důrazně připomněla, že po přestávce ji čeká těžká práce.

Ve druhém poločase pokračovalo velké pachtění za gólem, který by Spartu posunul na bodovou úroveň s vedoucí Plzní. Jenže jak už se stalo tradicí večera, po Volešákově rohu měl další šanci hostující Došek a držel se za hlavu, že ji zase spálil. Letenští něco vymysleli až v 61. minutě, jenže ani Kadlec po úniku s Lafatou nemířil přesně.

Vysvobození přišlo až s Kweukem. Kamerunský dlouhán čtyři minuty poté, co přišel na hřiště, přistrčil balon ve vápně Zápotočnému a teprve pravý obránce dokázal Melichárka přízemní ranou prostřelit.

To byl zlom, po němž Slovácko povolilo. Kweuke si připsal druhou asistenci a Kadlec střelou o tyč pojistil vedení. To však byl teprve začátek. Kamerunec vzápětí trefil tyč a míč do sítě znovu poslal Kadlec. V 81. minutě pak Kweuke završil unikátní sbírku čtyř asistencí. Ve středu hřiště přiťukl míč dalšímu náhradníkovi Bednářovi, který upláchl vstříc dlouhému sólu a své první trefě v rudém dresu.

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 4:0 (0:0)
Branky: 74. a 77. Kadlec, 67. Zápotočný, 81. Bednář. Rozhodčí: Příhoda - Wilczek, Jiřík. ŽK: Vácha - Trousil, Mezlík. Diváci: 4566.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Matějovský, Vácha - Přikryl (63. Kweuke), Kadlec, Krejčí (83. Jánoš) - Lafata (80. Bednář). Trenér Lavička.
Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík (79. Kovář), Reinberk - Hlúpik, Valenta (73. Trávník), Hofmann, Volešák, Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.

Reklama

Související témata: