Hlavní obsah

Fotbalová Opava se chce stěhovat do Prahy

OPAVA

Páteční mimořádná valná hromada fotbalového klubu SFC Opava schválila změnu sídla společnosti. Už dříve majoritní vlastník klubu, firma UB Corporation, projevil zájem o přestěhování do Prahy a jeho přejmenování na Bohemians. Žádost o změnu působiště bude do 13. prosince doručena Českomoravskému fotbalovému svazu (ČMFS).

Foto: Slavia.cz

Z Opavy zřejmě zmizí prvoligový fotbal.

Článek

Výkonný výbor ČMFS pak žádost projedná a měl by mít poslední slovo. Vedle určitých podmínek, které musejí být splněny, zhodnotí, zda by takový přesun byl v zájmu fotbalu. V Opavě se až donedávna fotbalu dařilo: návštěvy na zápasech patřily k nejvyšším v lize, v poslední době však zájem opadl.

Se stěhováním klubu naprosto nesouhlasí magistrát Opavy. Město vlastní 20 procent akcií klubu a na valné hromadě jeho zájmy hájil náměstek primátora Václav Klučka (ČSSD). Ten na jednání deklaroval stanovisko zastupitelstva, které si nepřeje odchod prvoligového fotbalu z Opavy. "Přednesl jsme naše rozhodnutí, že neprodáme majoritnímu vlastníkovi náš podíl," řekl Klučka ČTK.

Diskuse bude pokračovat, nic není rozhodnuté

Připustil ale, že o snahách většinového majitele přesunout klub se bude dál jednat. "Diskuse bude dál pokračovat. O změně sídla klubu ale nemůže rozhodnut valná hromada. Fotbalové kluby mají své registrace coby zájmová sdružení ČMFS. Vydaná licence je spjatá s opavským stadionem. Sídlo firmy klidně může být v Praze. Neznamená to ale, že fotbal se bude hrát jinde," řekl s tím, že konečné slovo bude mít právě výkonný výbor svazu.

Valná hromada také odvolala stávající členy představenstva a dozorčí rady klubu. O novém složení statutárních orgánů novináře nikdo neinformoval, klub by je měl zveřejnit v pondělí. Ani Klučka se k novému vedení nechtěl vyjadřovat. "Nejsem k tomu oprávněný. Je to věc vlastníka. Já ty lidi ani neznám," řekl s tím, že město se nesnažilo do statutárních orgánů nominovat svého zástupce. "K tomu mě mandát od zastupitelstva neopravňoval," uvedl.

Město svůj podíl neprodá

Většinový vlastník opavského klubu, ukrajinská firma se sídlem ve Švýcarsku UB Corporation, je držitelem 80 procent akcií. Zbývajících 20 procent je ve vlastnictví města, v jehož majetku je i fotbalový stadion. UB Corporation chtěl stoprocentní vlastnictví, ale zastupitelé Opavy včera prodej svého podílu zamítli.

Společnost UB Corporation prý Opavě nabízí, že by do města převedla druholigovou licenci Bohemians, kteří jsou rovněž ve špatné ekonomické situaci. Vršovickému klubu hrozí konkurz, ve čtvrtek kvůli neplnění finančních závazků přišel o tři body.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články