Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 0:2Lafata tradičně sestřelil své Jihočechy, a tak se Sparta dotáhla na Plzeň

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Lafata 0 : 1
53. Lafata 0 : 2
Záznam online reportáže

České Budějovice

Poprvé od konce srpna a po pěti marných pokusech zase vyhráli venku. Fotbalisté Sparty zvítězili v 18. kole Gambrinus ligy v Českých Budějovicích 2:0 a minimálně do neděle se tak bodově dotáhli na vedoucí Plzeň. O oba góly se postaral kanonýr Lafata, který se v lize poprvé trefil v rudém dresu a navíc potvrdil svoji mimořádnou úspěšnost proti Jihočechům. Mateřskému klubu nasázel už 13 branek!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (vpředu) se raduje ze vstřelení gólu do sítě Českých Budějovic.

Článek
Fotogalerie

I vítězná sestava se mění. Nachystáním čtyř gólů v minulém utkání se Slováckem si Kamerunec Kweuke řekl o místo v základní jedenáctce Sparty a na jihu Čech se v útoku poprvé postavil vedle nového parťáka Lafaty.

Ačkoliv favorizovaní hosté disponovali v ofenzivě velkou silou, do první velké šance se dostali Jihočeši. Po Javorkově centru donutil nabíhající Hora bránícího Pamiče k hlavičce na vlastní branku a Vaclík musel předvést bravurní zákrok, aby bezbrankový stav uhájil.

Letenští se jinak hrnuli do útoku, dokonce tak vehementně, že si Lafata brzy roztrhl trenýrky... Po centrech ze stran chyběl nabíhajícím sparťanům několikrát jen krůček, do velké šance se ale ne a ne dostat. Teprve když se domácí ve 26. minutě nechali strhnout k útočení, Letenští přešli do rychlého brejku a po Váchově centru zasáhl stoper Mchojan v poslední chvíli.

Zhuštěná obrana Budějovic jinak dělala Spartě velké problémy. Naopak po Horově centru se k ošemetné hlavičce dostal Javorek. A když pak Pamič vyslal do první tutovky Kweukeho, ten se ve vápně naivně skácel a penaltu si nevymodlil.

Lafata zasadil Jihočechům dva rychlé údery

Teprve čtyři minuty po přestávce se favorit prosadil. Vácha po rohu vysunul do vápna Zápotočného, který ještě vyšperkoval pozici pro Lafatu a dvojnásobný král střelců se zblízka nemýlil. Za Spartu skóroval v lize poprvé. Svoji trefu navíc o čtyři minuty později zdubloval. Po centru Kadlece napálil míč do protipohybu brankáře Daňka a Sparta vedla 2:0.

Lafata se tak dostal na 15 gólů v této sezóně, navíc potvrdil mimořádnou úspěšnost proti svému mateřskému klubu. V 11 zápasech zatížil konto Českých Budějovic již 13 brankami!

Vítězství Sparty mohlo být i vyšší, Kadlec ovšem své dvě šance neproměnil. Když si pak Vaclík pohlídal prudkou střelu Machovce či volej Táborského, připsal si další zápas s čistým kontem. Letenský gólman už v lize neinkasoval dlouhých 483 minut. Jeho tým pak v lize neprohrál již devět zápasů.

18. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2 (0:0)
Branky: 49. a 53. Lafata. Rozhodčí: Jech - Peřina, Paták. ŽK: Mchojan, Machovec (oba Č. Buděj.). Diváci: 3652.
Č. Budějovice: Daněk - Novák (90. Linhart), Mchojan, Lengyel, Machovec - Hora, Benát (58. J. Černý), Rýdel, Javorek (85. Malakjan), Táborský - Řezníček. Trenér: Švantner.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Pamič - Kadlec (83. Přikryl), Vácha, Matějovský, Krejčí - Kweuke (76. Bednář), Lafata (87. Polom). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: