Hlavní obsah

Navrátilec z Turecka Baroš tvrdí: Proti Fenerbahce má Plzeň větší šanci, než měla proti Neapoli

Působil, jako by ho polili živou vodou. Návrat na ostravské Bazaly a českou ligovou scénu Milanu Barošovi evidentně pomohl, což ve druhém jarním dějství v Plzni dokazoval. Tentokrát nastoupil v základní sestavě Baníku a chuť do hry z něho přímo prýštila. Běhal, unikal, motal hlavy domácím obráncům, dostával se do šancí, i k prvnímu gólu po návratu z tureckého angažmá měl blízko.

Foto: Petr Eret, ČTK

Útočník Baníku Ostrava Milan Baroší zdraví fanoušky.

Článek

Vypadá to, že se fotbalem už zase náramně bavíte. V Plzni z vás chuť doslova prýštila. Běhal jste, dostával se do šancí, dokonce jste vystřihl i parádní nůžky, za něž jste si vysloužil aplaus...

Měl jsem delší pauzu a jsem rád, že jsem se mohl vrátit, protože fotbal mě pořád baví. A navíc myslím, že mám ještě pár let před sebou. Teď se budu snažit dávat i góly, abychom se s Baníkem posunuli v tabulce výš.

Na hřišti vedoucího týmu ligy jste k nim měl hodně blízko, neboť jste se třikrát ocitl ve slibných příležitostech.

Při první chybělo jen pár centimetrů. Fantiš poslal dobrý centr do šestnáctky, já přeskočil obránce a snažil se hlavou trefit bránu. Míč ale šel do tyče. Pak se mně nabídla možnost v momentě, kdy jsem měl v brejku proti sobě Čišovského, ale balón mně utekl. Do třetice jsem pak v závaru před plzeňskou bránou chtěl prostřelit chumel před sebou bodlem, ale trefil jsem jen jednoho z hráčů.

Plzeň jste evidentně zaskočil tím, že jste hned ve druhém jarním zápase nastoupil v základní sestavě Baníku. Bylo těžké se rozhodnout, že budete hrát od první minuty?

V minulých dnech jsem potřeboval trénovat, ale vzhledem k panujícímu počasí k tomu moc možností nebylo. I tak jsme se s trenérem domluvili, že v Plzni zkusím hrát od začátku a sedmdesát minut jsem se cítil skutečně dobře. Pak už jsem ale dostával křeče, takže jsem střídal, protože jsem nechtěl riskovat zranění.

Na rozdíl od úvodního jarního duelu na Bazalech proti Českým Budějovicím vás musel fotbal v Plzni bavit i proto, že se hrálo na perfektně připraveném trávníku. Tentokrát tedy nebyl důvod stěžovat si na časný start ligy.

Já nemluvil o začátku ligy, ale o zmiňovaném utkání na Bazalech. Proto mě mrzelo, jak byla má slova interpretována. Hrálo se na blátě, do něhož se bořily nohy, takže to nebylo o fotbale, jako tentokrát v Plzni. Duel s Jihočechy se mohl klidně o týden dva odložit, protože termín by se určitě našel. Fotbalu by to jen prospělo.

Po prvním vystoupení před týdnem se vám moc nechtělo pouštět se do hodnocení úrovně české ligy. Troufnete si na to po druhém utkání proti lídrovi tabulky?

Pořád je brzy, protože poprvé jsem nastoupil na dvacet a teď na sedmdesát minut. A navíc Plzeň není typickým ligovým týmem, což ostatně dokázala postupem do Ligy mistrů i účastí v osmifinále Evropské ligy. Je to spíše evropské, než ligové mužstvo.

Už ve čtvrtek ji čeká další evropská konfrontace s tureckým Fenerbahce, které z dob angažmá v Istanbulu důvěrně znáte. Jaké jsou podle vás plzeňské šance?

Rozhodně větší, než tomu bylo s Neapolí. Fenerbahce má kvalitní mužstvo, ale nehraje tak týmově, jako Plzeň. Ta je výborně poskládaná, hraje sebevědomě, ví, jakým fotbalem se chce prezentovat a co má hrát, někteří jedinci podávají vynikající výkony. Proti nám třeba Darida.

Mimochodem - vše nasvědčuje tomu, že boj o titul se zúží na Plzeň a Spartu. Komu dáváte větší šance?

Mě boj o titul nezajímá, protože my máme svou soutěž, která probíhá v tabulce dole. Na ni se musíme soustředit a co nejdříve ji zvládnout, abychom měli klid.

Po zápase v Plzni jste klidu blíž, neboť jste si odvezli důležitý bod.

Při závěrečném ligovém účtování může hrát remíza v Plzni skutečně obrovskou roli. Ona ji hraje už teď, protože jsme se díky ní dostali tři body od pásma sestupu. Teď ovšem bude důležité, abychom získaný bod potvrdili hned v dalším kole doma proti Hradci Králové.

Nakonec ale nescházelo mnoho, abyste v závěru o vydřenou remízu přišli. Sudí nařídil hodně přísnou penaltu, proti níž jste protestoval a vysloužil si žlutou kartu.

Nebudu jeho rozhodnutí komentovat. Když penaltu písknul, asi byla a teď bude záležet na slečně Damkové, aby si ji pustila a posoudila. Ale dostat žlutou kartu jen za to, že jsem viděl celou situaci jinak? Nijak jsem sudího neurážel, neřekl mu jediné sprosté slovo, jen jsem prostě vyslovil svůj názor, což je v Anglii, Francii i jiných evropských ligách běžné. On mě ale od samého začátku sděloval, že se mnou nechce mluvit. Asi si budu muset na tyto způsoby zvyknout.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: