Hlavní obsah

Valná hromada fotbalového svazu už v dubnu

PRAHA

Českému fotbalu se možná blýsklo na lepší časy. Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu totiž v úterý rozhodl, že valná hromada, od níž se očekává narovnání poměrů v domácí kopané, se uskuteční už 15. dubna 2005 a nikoli v původně plánovaném červnovém termínu.

Článek

K rozhodnutí přesunout datum konání hromady na dřívější termín prý činovníky vedly dva důvody. "Podle našich informací by v té době už mohly být došetřeny všechny případy spojené s podplácením," řekl místopředseda svazu Pavel Mokrý, který jednání při neúčasti nemocného předsedy Jana Obsta řídil.

Navíc se výkonný výbor řídil doporučením nedávného aktivu zástupců okresních a krajských fotbalových svazů.

Informaci o možném termínu ukončení korupční aféry předložil předseda disciplinární komise Alexander Károlyi, kterého si činovníci na dnešní jednání pozvali. Právě Károlyi je jediným fotbalovým funkcionářem, který je ve spojení s policejními orgány.

"Podle pana Károlyiho existuje předpoklad, že nejpozději 15. března může být celá aféra uzavřena. Pak by byl dostatek času, aby se vedení svazu věnovalo důkladné přípravě valné hromady," uvedl Mokrý, který byl dříve stoupencem červnového termínu.

Výkonný výbor odstoupí

Dnešního jednání se zúčastnilo pouze devět z dvanácti členů výkonného výboru, kteří v něm po odstoupení Milana Brabce zbyli. Vedle nemocného Obsta se omluvili i Vlastimil Košťál a Josef Hadraba, kteří jsou v zahraničí.

Nejen proto bylo ale po delším čase rozhodnutí exekutivy jednotné. "Jednomyslně bylo přijato, že všichni členové výboru vytvoří podmínky k tomu, aby valná hromada mohla jednat," řekl místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Ve skutečnosti to znamená, že před zahájením dubnového jednání současný výkonný výbor odstoupí, přestože mandát má až do původního červnového termínu. "To je dobrý základ k tomu, aby se jednání mohlo uskutečnit," prohlásil spokojeně Vacek, který jako jeden z prvních členů výboru po dřívějším termínu volali.

Hromada bude řádná

Valná hromada v příštím roce musí rozhodnout o novém složení výkonného výboru. V jeho čele už se určitě neobjeví současný předseda Jan Obst, který nedávno oznámil, že na nejvyšší post nehodlá kandidovat. Nevyloučil ale svou přítomnost v exekutivě v jiné funkci. Do výkonného výboru už nechce znovu kandidovat slávistický ředitel Vladimír Leška. Šance na znovuzvolení nemá Brabec, který si odpykává dvouletý trest zákazu činnosti ve fotbale za nepřímou účast v korupčním skandálu.

Podle rozhodnutí funkcionářů půjde o řádnou valnou hromadu - nikoliv o mimořádnou, jak se předpokládalo - z několika důvodů. Tím prvním jsou nemalé finanční náklady na její pořádání a druhým fakt, že bude možné projednat i další body než jen personální změny. Podle generálního sekretáře svazu Petra Fouska není vyloučeno, že se bude jednat i o změně stanov, o níž se mluví především v české polovině svazu, který má dvoukomorové uspořádání.

Reklama