Hlavní obsah

Svaz zatím 'sňatek' Opavy s Bohemians neposvětil

PRAHA

Bez dostatečných podkladů představili podle výkonného výboru fotbalového svazu zástupci Opavy a Bohemians chystanou fúzi obou klubů. Výbor proto odložil rozhodnutí o přesunu nejvyšší soutěže do vršovického "ďolíčku" na své další jednání, které je na programu 20. ledna 2005.

Foto: internet

Obléknou fotbalisté Opavy dresy Klokanů? Svaz zatím tuto možnost neschválil.

Článek

Oba celky chystají propojení už od poloviny listopadu a páteční valná hromada v Opavě k němu udělala výrazný krok, když dva čelní představitelé Bohemians zaujali místa v představenstvu Opavy. Teď se chystá vstup většinového vlastníka Opavy do Bohemians a s ním přechod prvoligové licence do Prahy.

Výkonný výbor ČMFS však chce od předkladatele návrhu na propojení znát víc podrobností. "Máme nevěstu a ženicha, ale potřebujeme vidět kvalitní předmanželskou smlouvu," přirovnal Vacek v nadsázce chystané sloučení ke sňatku. Podle názoru svazu zatím nejsou záruky, že by propojením nebyl postižen jiný fotbalový subjekt.

"Předložené materiály musíme hodnotit především z pohledu fotbalové legislativy a podle ní zatím nemůžeme kvalifikovaně rozhodnout," uvedl Vacek. Připomněl, že vedle finančních závazků obou klubů je nutné odpovědět na otázky, jak naloží s rezervními týmy, mládeží a jak se dokáží vyrovnat s licenčními podmínkami. "Je to nestandardní požadavek a aby byl naplněn, musí být předložena řada další dokumentů," řekl svazový místopředseda.

Zástupci klubů nebyli přizváni

I proto prý na jednání nebyli zástupci obou klubů předvoláni, přestože byli na Strahově přítomni. Na výsledek jednání kluboví funkcionáři reagovali zklamaně. "V pátek půjde Bohemka do konkurzu a já se sám přihlásím jako věřitel," prohlásil bývalý majitel pražského klubu Michal Vejsada, který je už zároveň členem představenstva SFC Opava.

Ještě v dopoledních hodinách byl přitom Vejsada optimisticky naladěn. "Jedna dobrá zpráva je, že čekáme na zasedání výkonného výboru, kde chceme vysvětlit naše kroky a zdůvodnit je," řekl. Po obědě se hodně rozčiloval. "Dnešním dnem dostala slušnost facku. Stáli jsme tam čtyři hodiny a vůbec nás nevyslyšeli, ani nepustili dovnitř. Zastupovali jsme asi 150 lidí, kteří čekají na výplaty, ale teď budou mít špatné Vánoce," dodal Vejsada.

Svaz nevidí budoucnost tak černě a nehodlá prý ustoupit nátlaku klubů. "Neřešíme, jakým způsobem si chtějí svoje rozhodnutí vynutit. Když někdo bude chtít s fotbalem skončit, stejně tak učiní," uvedl Vacek, který je ve svazu odpovědný za finance.

Opavské zastupitelstvo nesouhlasí

Za důležitý označil názor města, které s přesunem do Prahy nesouhlasí. "Dvacet procent není zase tak málo, abychom názor akcionáře nebrali v úvahu. A vyjádření, které máme na stole, naznačuje možnost jiného řešení," uvedl Vacek.

Opavská radnice dnes zaslala svazu dopis, v němž vyjadřuje názor, že bez shody všech akcionářů by se klub stěhovat neměl. Město, které vlastní 20 procent akcií, se stěhováním klubu do Prahy nesouhlasí. Klub dluží městu přes 20 miliónů korun a radnice do něj další veřejné peníze nechce dávat.

Primátor Zbyněk Stanjura si uvědomuje, že klub potřebuje silného investora, město ho však hledat nebude. "Kdyby nějaký investor chtěl navštívit město a debatovat o možné spolupráci, tak ho samozřejmě přijmeme, ale my aktivně hledat nebudeme," řekl Stanjura. Radní se chtějí na některém zasedání zabývat i možností, že na klub sami podají návrh na konkurz nebo se k takovému návrhu připojí. U právníku nyní zjišťují, co pro tyto kroky případně musejí učinit.

Překročitelná překážka

Vackovi vadí také to, že se chtějí spojit dva kluby sužované nedostatkem financí. Bohemians dokonce kvůli neplnění závazků vůči jednotlivcům i klubům přišli už o tři body ve druholigové tabulce, s potížemi v Opavě se během podzimu několikrát svěřili tamní fotbalisté, kterým klub dlužil mzdu. Trenér Pavel Hapal dokonce na protest podal výpověď a zamířil do Zlína.

Vacek přesto věří, že se podaří ještě oba kluby zachránit před krachem. "Je to překročitelná překážka, což se ukázalo například v Brně. Také tamní klub byl v konkurzu, ale díky zájmu města, konkurzního správce i nových majitelů se problémy podařilo vyřešit," připomněl případ se šťastným koncem.

Zástupci Bohemians a Opavy jsou však opačného názoru a svá stanoviska neopouští. V nejbližších dnech se prý sejdou a rozhodnou, jaké kroky podniknou. "Na devětadevadesát procent to vypadá, že do konkurzu půjdou oba kluby," naznačil nejpravděpodobnější osud pražského i slezského týmu Vejsada.

Reklama