Hlavní obsah

Jablonci chci dát gól! Ale jinak mu přeji vše nejlepší, tvrdí kanonýr Lafata

Karel FeltPrávo

V Jablonci strávil David Lafata (31) šest krásných fotbalových let. A v jeho dresu nastřílel 88 branek. Dvakrát se stal králem střelců. Míří i za třetí korunou. Ke třinácti jabloneckým podzimním brankám už v lize přidal dvě v dresu Sparty. V neděli večer chce přidat další. Tentokrát do sítě svého bývalého zaměstnavatele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (vpředu) se raduje ze vstřelení gólu do sítě Českých Budějovic.

Článek

Co pro vás tenhle zápas znamená?

Hrozně moc. Těším se na něj, protože to pro mne bude hodně specifické utkání. Proti Jablonci nastoupím poprvé, hrál jsem tam šest let. Bylo to dosud nejlepší období mojí kariéry. Mám na něj krásné vzpomínky.

Takže nostalgie?

Ta musí stranou. Teď udělám všechno pro to, abychom ho porazili, a budu mu chtít dát gól. S výjimkou nedělního zápasu ale Jablonci přeji vše nejlepší.

Minulý týden jste hrál proti Českým Budějovicím, v jejichž dresu jste vstoupil do velkého fotbalu. Dal jste jim dva góly. Při duelech s Jihočechy už nostalgie vyprchala?

Bude to už osm let, co jsem z Budějovic odešel. Už jsem proti nim hrál mnohokrát, a že se mi střelecky daří, je určitá zvláštnost. Nemám na ně pifku, jak jsem kdesi četl. Už to pro mne není až tak mimořádný zápas. Utkání s Jabloncem bude mít jiný náboj.

Jablonecké hráče znáte velmi dobře, stejně jako oni vás. Pro koho to bude větší výhoda?

To ukáže až samotný zápas. Ale myslím si, že vzhledem k tomu, jak dobře se známe, to bude rovnocenné.

V čem je největší rozdíl ve hře Jablonce a Sparty?

Oba celky hrají ofenzivní fotbal. Sparta má ale v týmu hodně kvalitních individualit. V Jablonci jsme hráli víc týmově.

Cítíte ve Spartě větší tlak, než v Jablonci?

Především si ho nepřipouštím. Ale velký tlak ve Spartě je logický. Je to náš největší a nejúspěšnější klub, musí hrát vždycky o titul, je víc sledován. Tomu odpovídá i tlak na hráče, kteří se s ním musí umět vyrovnat. Jinak je to stejné. Všude chtějí po útočnících, aby dávali góly a vyhrávalo se.

V Jablonci jste dal hodně gólů z přihrávek Jana Kovaříka. Máte takového nahrávače i ve Spartě?

S Honzou jsme spolu hráli asi čtyři roky. Takovou levačku jako on nemá nikdo v lize. Potvrzuje to i v Plzni. Ve Spartě jsem proti tomu jen chvilku, takže to ještě není ideální. Až si všechno víc sedne, měla by být spolupráce ještě lepší.

Sparta hraje už téměř měsíc dva zápasy v týdnu. Vadí vám takový rytmus?

Vůbec ne, každý hráč raději hraje než trénuje. Pod trenérem Kotalem jsem získal dobrou fyzičku a v přípravě se Spartou jsem v kvalitní přípravě pokračoval. Je to v pohodě.

V Jablonci jste byl v útoku jasná jednička. Ve sparťanské ofenzivě je obrovská konkurence. O místo v sestavě bojujete s Kweukem, Kadlecem, teď i Bednářem, a ještě tam je Balaj. Jak spolu vycházíte?

Mohu mluvit jen za sebe. Především, kde jinde by měla být velká konkurence nejen v útoku, než ve Spartě? Každý z nás chce hrát. Musíme o místo v sestavě neustále bojovat, to mně osobně hodně pomáhá. Co se týká vztahů s ostatními útočníky ve Spartě, vycházíme spolu dobře v kabině i na hřišti, což je i vidět. Jde nám všem o vítězství, a tak to má být.

Sparta bojuje o titul především s Plzní. Může o titulu rozhodnout vzájemný zápas koncem března?

Do konce ligy je daleko, a i po vzájemném duelu s Viktorií ještě bude hodně daleko. Podle mne proto nebude úplně tím rozhodujícím zápasem. Určitě ale velmi důležitým.

Stále platí vaše slova, která jste řekl po příchodu do Sparty, že byste pomyslnou korunu krále střelců a góly vyměnil za titul?

Na tom se nic nemění.

Podařit se ale může obojí...

Moc bych si to přál, ale titul je pro mne větší motivací.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama