Hlavní obsah

Plata tataráku jsem hráčům nepřinesl, řekl po příjezdu do Příbrami nový kouč Straka

Příbram

V pondělí odpoledne se František Straka ujal funkce trenéra 1. FK Příbram. V prostorách sekretariátu se s odcházejícím koučem Karolem Markem minuli o pár minut. „Kontaktovat ho nebudu, mám vlastní představu,“ pravil charismatický velký motivátor, jako ho nazval prezident klubu Jaroslav Starka. Čtyřiapadesátiletý kouč má před sebou jednoznačný úkol - zachránit Příbram v nejvyšší soutěži.

Foto: Petr Eret, ČTK

František Straka převzal fotbalisty Příbrami.

Článek
Fotogalerie

„První trénink bude seznamovací, pak dojde na pohovory s hráči a asistenty. Do soboty, kdy hrajeme se Slováckem, je času málo, ale musíme udělat maximum. Jestliže mužstvo potřebuje impuls, pak jsem tu od toho, abych mu ho dal. Příbram má určitě mužstvo na jiné místo v tabulce, než je poslední příčka. Na Slovácko se pojedeme porvat o body, udělat ten první krůček k našemu cíli a tím je záchrana. Slovácko vyhrálo 4:0 v Teplicích, ale každý zápas je jiný, nepojedeme tam předem poražení. Pak je před námi reprezentační pauza. V ní uděláme, co bude možné a hned nás čeká souboj s Jabloncem. Viděli jsme, co předvedl na Spartě, ale pro nás bude v této situaci každý zápas těžký," říkal tradičně impulsivně Straka s tím, že nebude prozrazovat, co řekl hráčům v kabině při představení... „S každým jsem si podal ruku a podíval se mu do očí."

No a co, přijedou sešívky...

Straka je přesvědčen, že Příbram má potenciál, aby se zachránila. „Mužstvo jsem viděl několikrát na podzim, ale to nelze srovnávat. Musím v první řadě poznat, co v hráčích je, jaký hrají systém. Budu od nich chtít, aby to pozitivní, co v nich je, předvedli na hřišti. To je pro mne rozhodující. Musí odvést maximum a já to z nich musím dostat. Ale plato tataráčku jsem jim teď rozhodně nepřivezl, v první řadě musím hráče namotivovat, a pak může na tataráček také dojít," pravil Straka.

Ve 25. kole přijede do Příbrami Slavia, s níž byl u Litavky v minulé sezóně ještě jako trenér. Z klubu pak musel odejít. Žádnou zvláštní nostalgii prý cítit nebude. „No a co, přijedou sešívky... Rozhodne se na hřišti. Rozebírat minulost už nebudu," krčil rameny a dodal: „Nebudu ale zastírat, že jsem na tom byl psychicky špatně po tom, co všechno se kolem mého angažmá ve Slavii dělo. Potřeboval jsem si odpočinout, oprostit se od toho. Dlouho jsem si říkal, že v české lize trénovat nechci. Postupem času jsem zase chodil na fotbal, sžíval se s ním znovu. Byl jsem nakonec rád, že přišla tahle nabídka. Pro mne to je výzva. Situaci bych srovnal s časem, když jsem přišel do Plzně nebo do Ahlenu, kde jsme soutěž také zachránili," zdůraznil.

Nabídku thajského prince odložil

V zimě se Straka zabýval nabídkou z exotické oblasti... „Thajský princ chtěl vybudovat fotbalový tým. Jenže všechno trvalo hodně dlouho. Marně jsem čekal, kdy poletím do Bangkoku. Jenže on se mezi tím rozhodl investovat do formule 1. Nakonec jsem to odložil na neurčito. Smlouvu v Příbrami mám na dva roky a s Jardou Starkou, s nímž se znám dlouho, jsme se dohodli na dvouleté smlouvě s tím, že na jaře se zachráníme a začneme budovat tým, který bude hrát výš. Vždyť tady se hrál i Pohár UEFA," vysvětlil Straka, proč neodešel do zahraničí.

O tom, zda zůstane, i kdyby Příbram nezachránil, nechtěl hovořit... „Tak nemůžu uvažovat. Podívejte se na tabulku, jak je to tam našlapané. Nejméně pět týmů nad námi má stejné starosti. Co to je 22 bodů... Dvakrát vyhrajete a jste jinde. Dvakrát prohrajete, těm pod vámi se zadaří a jste dole... Samozřejmě musíte nejdřív vyhrát, abyste šel nahoru, ale kvůli tomu jsem přišel. Myslím si, že s tímhle mužstvem se dá hrát v klidných vodách," konstatoval Straka.

Starkovi chyběla krev...

Příbramský boss nebyl z výměny kouče nijak nadšený... „Přivést třetího trenéra v rozehrané soutěži, to není žádné štěstí. Určitě bych byl radši, kdyby tu třeba Franta Straka vydržel deset let. Ale z výkonů mužstva jsem neměl dobrý pocit. Dokázali jsme porazit Plzeň, málem i Spartu a zatopili jsme Jablonci... Na druhé straně jsme neporazili Hradec nebo České Budějovice... Něco bylo špatně. Když jsem se díval na hráče, třeba v pátek na Dukle, chybělo mi tam to správné nasazení. Nehořela pod nimi tráva, neviděl jsem tam, obrazně řečeno, krev. A to nechci. Karol Marko je dobrý trenér, ale tohle z hráčů nedostal. Celou sobotu jsem o tom přemýšlel a došel k názoru, že je třeba změna, nový impuls," prozradil Jaroslav Starka, co ho vedlo k výměně trenéra.

Všechno se pak seběhlo hodně rychle. „V neděli jsme si dopoledne sedli s generálním ředitelem klubu Petrem Větrovským. Za dvacet minut u kávy jsme došli k jedinému jménu - Straka. Tomu jsem zatelefonoval se sešli jsme se o chvíli později. Domluvili jsme se velice rychle," popsal Starka průběh jednání. „Samozřejmě přebírat mužstvo na poslední příčce není nic lehkého. Kdyby odmítl, byli jsme rozhodnutí nikoho neshánět a dohrát jaro s asistenty," dodal.

„Já jsem původně myslel, že si chce Jarda zahrát golf. Přijel jsem na schůzku a byl jsem překvapený nabídkou. Ale dohodli jsme se rychle. Řekl jsem mu, že to bude těžká mise, ale pro její splnění udělám maximum," přidal se Straka. Odpoledne odjel na zápas do Teplic. „My jsme se dohodli někdy kolem jedné hodiny odpoledne. Do Teplic už jsem jel s tím, že se podívám na Slovácko, našeho nejbližšího soupeře. V žádném případě jsem tam nejel v očekávání, že v případně prohry padne Zdeněk Ščasný a já bych ho mohl nahradit. Už jsem byl domluvený v Příbrami, smlouva sice podepsaná nebyla, ale dali jsme si slovo a to platí víc," zdůraznil František Straka.

Reklama