Hlavní obsah

Federální časy mohou ve fotbale ožít. Češi a Slováci jednali o společné lize, projekt je prý reálný

Praha

Čas od času se stejná idea stále vynořuje. Pak se o ní zase dlouho nemluví, ale myšlenka, že by Češi a Slováci zase mohli dát dohromady společnou fotbalovou ligu, není tak docela utopií. Ve středu se dokonce na Strahově uskutečnila schůzka na nejvyšší úrovni mezi představiteli Fotbalové asociace ČR (FAČR) a Slovenského fotbalového zväzu (SFZ). A její aktéři se shodli na společném projektu nejvyšší československé soutěže!

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Krejčí (vlevo) sleduje souboj Davida Lafaty s Markem Hamšíkem. Budou se Češi a Slováci zase utkávat i ve společné lize?

Článek

Žádná spekulace, ale jednání na nejvyšší úrovni... Za českou stranu se ho zúčastnili předseda Miroslav Pelta, první místopředseda Jindřich Rajchl, místopředseda za ligu a šéf LFA Dušan Svoboda a generální sekretář Rudolf Řepka. Z Bratislavy přijeli prezident SFZ Ján Kováčik, viceprezident pro státní reprezentaci a mezinárodní vztahy Karol Belaník, prezident Unie ligových klubů (ULK) Dušan Tittel a generální sekretář Jozef Kliment.

A výsledek? Vedení obou táborů vyjádřilo společnou vůli spolupracovat při vzniku československé ligy. Stanovilo také tři klíčové oblasti, které je potřeba vyřešit: financování, sportovně technické záležitosti a splnění licenčních podmínek.

Funkcionáři ujistili, že nezbytností je zisk silného mandátu od klubů. Až poté má být vytvořena pracovní skupina, která se bude zabývat rozpracováním jednotlivých klíčových oblastí.

Pelta: Chceme do toho jít

„Po dlouhém období, kdy se o této myšlence jen uvažovalo, jsme pokročili. Společně jsme si řekli, že do toho chceme jít. Teď je klíčové vše podrobně vysvětlit klubům a získat jejich mandát," řekl asociačnímu webu Miroslav Pelta, předseda FAČR.

„Až potom bude vytvořena pracovní skupina, která bude řešit jednotlivé úkoly. Ještě je ale potřeba udělat hodně práce, a uvažujeme o horizontu roků. Ale budeme chtít realizaci co nejvíce uspíšit," dodal Pelta.

Slováci mají podporu vlády i UEFA

Slováci jsou reakcí české strany příjemně překvapeni. „Na jednání jsme jeli s tím, že jeho výsledek není předem jasný. Uvědomujeme si, že na nás teď je, abychom byli co nejdříve připravení v oblasti infrastruktury, protože všichni účastníci společné soutěže by museli mít shodné podmínky, tedy splnit licenční řízení. Žádné výjimky by neexistovaly," vylíčil Peltův protějšek Ján Kováčik, prezident SFZ.

„Setkání se záměrně uskutečnilo až po rozhodnutí naší vlády uvolnit prostředky do rekonstrukce stadiónů na Slovensku. Cítíme podporu vlády v čele s panem premiérem Ficem. Ale důležité je, že podporu projektu společné ligy vyjadřuje i UEFA," poukázal Kováčik.

Svoboda: Nejdříve musíme přesvědčit kluby

Také Češi líčí středu jako důležitý den. „Vrátili jsme se k jednacímu stolu a cítím na slovenské straně velmi reálný posun směrem k připravenosti. Tehdy před třemi léty šlo spíše o filosofickou debatu, po této schůzce si myslím, že téma je reálné. Máme konkrétní věci, o kterých se můžeme bavit. A pokud tři okruhy dokážeme pojmenovat, tak se dostaneme dál. Je to krok dopředu pro fotbal v obou zemích, ale nejdříve o tom musíme přesvědčit kluby," myslí si Dušan Svoboda, šéf LFA.

„Máme na stole velmi ambiciózní projekt, který by měl být ale důkladně rozpracován ve všech oblastech. Zatím není možné se vyjadřovat k jednotlivostem. Vše má svůj čas. Teď je na nás, abychom nejen klubům, ale i fanouškům a široké veřejnosti dokázali vysvětlit výhody tohoto projektu," slíbil Svoboda.

„Jsme přesvědčeni, že tento projekt bude posunem a prospěšný pro všechny kluby," dodal internacionál Dušan Tittel.

Reklama