Hlavní obsah

Společná česko-slovenská liga? Je to totální kravina, zoufají fanoušci

Praha

Velké pozdvižení vyvolala mezi fotbalovými nadšenci středeční zpráva o chystaném projektu společné česko-slovenské ligy. Nejvyšší představitelé Fotbalové asociace ČR (FAČR) a Slovenského fotbalového zväzu (SFZ) vyjádřili vůli v projektu pokračovat. Co si o tom ale myslí fanoušci? Naprostá většina příznivců kulatého nesmyslu je zásadně proti. Chystaný projekt má několik dosud nezodpovězených otazníků a fanoušci jej označují za „kravinu“. Někteří se nebojí použít ani ostřejší výrazy, jen malá část přitom vyjádřila kladné stanovisko.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu Pavla Horvátha (druhý zprava).

Článek

Projekt oživení federálních časů dostal u fotbalových „bafuňářů" zelenou. „Po dlouhém období, kdy se o této myšlence jen uvažovalo, jsme pokročili. Společně jsme si řekli, že do toho chceme jít," řekl Miroslav Pelta, předseda FAČR. Teď jsou na řadě kluby, jejichž postoj není jednotný, většina z nich zatím veřejně své stanovisko nevyřkla.

Kontroverzní návrh se setkal s velkou kritikou z řad fotbalových příznivců. Existuje totiž řada otázek, které dosud nebyly zodpovězeny. Schválí podobný projekt Evropská fotbalová unie (UEFA)? Kolik klubů bude hrát poháry a sestupovat? Jak se vyřeší obsazení českých a slovenských celků? Jak si oba státy rozdělí financování soutěže? A další a další otazníky.

UEFA v minulosti vyjádřila podobným projektům negativní stanovisko - neprošla třeba vize rakousko-švýcarské soutěže, nepochodily ani severské státy. Kromě nápadu české a slovenské strany se v současné chvíli hovoří také o silně finančně zabezpečeném projektu rusko-ukrajinské ligy. Předseda UEFA Michel Platini, jakýsi malý revolucionář, se při nedávné návštěvě Prahy vyjádřil k návrhu pozitivně: „Budeme o tom jednat. Za sebe říkám, že se k tomu nestavím negativně, docela se mi ten nápad líbí. Co vím, tak podobný názor mají i někteří ostatní členové výkonného výboru."

Proč tahat Slováky z fotbalové kaše? ptají se fanoušci

I když je realizace projektu zatím v nedohlednu, valná část fanoušků označuje tento nápad jako nereálný, nepotřebný a dokonce zbytečný. „Teď, když jde naše liga nahoru, je to největší blbost, kterou mohli vymyslet," objevují se časté hlasy mezi diskutujícími, kterých se pod středečním článkem na Sport.cz sešlo více než sto padesát. „Nevím proč tahat Slováky z fotbalové kaše, do které se dostali," píše Adam Wolf z Plzně. „Ani náhodou, je to totální kravina. Pan Pelta by si měl podobné nápady realizovat tak akorát ve fotbalovém manažeru," s notnou dávkou ironie přitakávají další příznivci.

Některé názory příznivců nelze publikovat, jelikož používají i mnohem peprnější slovník. Najdou se však i tací, kteří by dali oživení federálních časů zelenou. „Jsem pro. Ligu to oživí, přijde více diváků. Mohlo by se najít také více sponzorů," věří část fanoušků, která je jinak v menšině. Někteří z nich by si přáli otestovat zájem a zavést Federální pohár, na kterém by se ukázalo, jestli má projekt společné soutěže v budoucnu naději na úspěch.

Slovenští fandové: Češi by moc nezískali

Slovenští fanoušci v internetových diskusích většinou poukazují na úskalí, které by přinesla společná česko-slovenská fotbalová liga. „Už vidím, jak Sparta nebo Plzeň nadšeně řeknou Bohemians, že raději budou cestovat do Košic," napsal jeden z nich.

„Pouze Kováčik (prezident Slovenského fotbalového svazu - pozn. Sport.cz) se domnívá, že by někdo v Česku podpořil společnou ligu podpořil. Ze slušnosti řekli, že o tom budou přemýšlet, ale nejsou blbí a nepůjdou do toho," dodává další fanoušek. Ještě tvrdší je fanoušek v diskusi na stránce pravda.sk: „Češi se vážně zbláznili. Mohou si začít kopat fotbalový hrob."

Někteří fandové konstatují, že slovenské kluby už v Česku nikoho nezajímají. „"Už vidím kluby z druhé poloviny tabulky, jak nadšeně souhlasí s propuštěním svého místa čtyřem nebo šesti klubům ze Slovenska," uvedl jeden z nich.

Jaký je Váš názor?

Hlasujte v naší anketě, případně napište své stanovisko do komentářů pod článkem.

Jak se Vám zamlouvá projekt společné česko-slovenské fotbalové soutěže?
Nápad se mi líbí, jsem pro
19,6 %
Nesouhlasím, nevidím v tom žádný přínos
80,4 %
Celkem hlasovalo 18838 čtenářů.

Reklama

Související témata: