Hlavní obsah

Daněk ze mne udělal pitomca, litoval zahozené penalty Švancara

Brno

Brněnský kapitán Petr Švancara si nemohl ani vzpomenout, kdy nedal penaltu. „Za posledních deset let snad jednu. Ta v Budějovicích mě mrzí kvůli mančaftu. Dva body navíc by nás posunuly jinam. Kopl jsem to po zemi doprostřed. Myslel jsem, že Daněk skočí do strany. Neskočil a udělal ze mne pitomca,“ přiznal v rozhovoru pro sport.cz s tím, že nakonec bere i bod po remíze 1:1 po třech jarních porážkách jako vzpruhu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vlevo Petr Švancara z Brna, vpravo Michal Klesa z Českých Budějovic.

Článek

Jak moc vás mrzí neproměněná penalta v Českých Budějovicích?

Strašně mě mrzí kvůli mančaftu. Kdybychom měli o ty dva body víc, byli jsme v boji o záchranu někde jinde. Bod je samozřejmě dobrý, před zápasem bychom ho brali, ale vzhledem k vývoji utkání je to ztráta a já na ní nesu vinu.

Nespal jste kvůli tomu?

To zase ne. Upřímně řečeno, nedělám si z toho velkou hlavu. Musím se chystat na další zápasy. Kdybych byl někde v koutku ubrečený, tím bych sobě ani mužstvu jako kapitán nepomohl.

Nevytýkali vám tu penaltu spoluhráči?

Vůbec ne! My jsme pohodový mančaft a držíme při sobě. Jednou něco zkazí ten, podruhý někdo jiný. Teď jsem to byl já. Jedeme dál za záchranou. Ten bod z jihu Čech bereme jako psychickou vzpruhu. Po třech porážkách jsme konečně získali bod a na hřišti soupeře, který je pod námi, což je důležité.

Vy jste jako exekutor pokutových kopů takřka neomylný. Co se stalo, že jste penaltu kopl tak špatně?

Střílel jsem po zemi doprostřed brány, protože jsem čekal, že Daněk skočí do strany. On neskočil a udělal ze mne pitomca... Měl jsem to narvat k tyči. Po bitvě je ale každý generál. Penaltu přece nedali i větší borci. Na to se ovšem nechci vymlouvat. Prostě se mi nepovedla.

Věnujete se penaltám na tréninku?

Zkoušíme je prakticky každý trénink. V zápasech, včetně přáteláků, jsem za posledních deset let neproměnil snad jednu. To se stane. Rozhodně to neznamená, že bych na ni příště nešel. Ale tahle v Budějovicích mě fakt mrzí.

Zmínil jste tři prohrané zápasy a remízu, tedy první jarní bod. Určitě to je méně, než jste čekali. Nepropadá mužstvo panice?

V žádném případě, my jsme opravdu v pohodě. Ne že bychom to podceňovali, ale jsme psychicky silní. Když vezmu zápas se Slavií, horší jsme nebyli. V Budějovicích jsme mohli vyhrát. Nehrajeme špatně, máme na čem stavět. Jako lídr ofenzívy nesu odpovědnost, že jsem třeba proti Slavii nic nevymyslel. Neměli jsme žádnou šanci, v Budějovicích možná pět. Musíme je ale proměňovat. To jsou klíčové zápasy. Když prohrajeme s Plzní, která je jinde, je to spíš o zkušenostech pro náš mladý mančaft, ale ztracené body tolik nemrzí. Ty musíme dělat s jinými týmy. Teď máme doma Hradec, ten musíme porazit, a pak něco uhrát v Jihlavě, abychom měli větší klid. Nebezpečí sestupu si nepřipouštíme. Pravdou je, že zatím jsme žili z jednadvaceti bodů z podzimu a z toho, že soupeři pod námi také ztráceli. Ale už je nejvyšší čas zabrat, párkrát vyhrát, abychom se dostali do klidnějších vod.

Prý jste na jihu Čech hráli i za trenéra Čuhela...

To jsou spekulace zvenčí. V kabině ani jinde v klubu jsem nic takového neslyšel. Trenér Čuhel dělá maximum, burcuje nás, připravuje nás pečlivě na zápasy. Rozhodně nemůže za to, když na hřišti nesplníme to, co nám řekl. On s námi žije a my s ním. Hrajeme za mužstvo, jehož je součástí. Čuhel je hodně impulzivní trenér, to je dobře, nemám rád takové, co mlčí. A kdyby teď chtěli vyhodit Čuhela, tak to mohou vyhodit i mne, protože já za to také můžu.

Příbramský boss Jaroslav Starka při inauguraci trenéra Straky zmínil, že dochází k mnoha zvláštním výsledkům a jako příklad uvedl vaši prohru se Slavií a gól, který si v podstatě dal sám brankář Doležal. Viděl za tím spojení Zbrojovky a Slavie. Co vy na to?

Žijeme v demokratické společnosti a pan Starka si může říkat, co chce. Rozhodně to tak nebylo, protože jsme Slavii chtěli porazit. Martina Doležala ten gól strašně mrzel. Tři dny z toho byl špatný. Ale nikdo mu nic nevyčítal. My nepotřebujeme, aby z toho byl náš gólman na prášky a nic pak nechytil. Jak jsem řekl, držíme spolu. Navzájem si pomůžeme. To bych teď musel brečet v koutku já, nebo by se mohlo říkat, že jsem se domluvil s Budějovicemi... Obojí je nesmysl! Na druhou stranu i takové spekulace k fotbalu patří. Alespoň se něco děje a fanoušci si mají u piva o čem povídat.

Na jaře vás pronásledují problémy s třísly, jak jste na tom aktuálně?

Bolí to, ale každý sportovec, když chce nastoupit, ví, co má dělat a jak hrát i přes bolest. Vím, jak dlouho mohu být na hřišti, abych byl mužstvu platný. Před námi je reprezentační pauza, takže bude čas doléčit šrámy.

Vítáte takové pauzy v průběhu rozjeté sezóny?

Teď ano, kvůli zdraví, jinak je nemám rád. Pauza znamená, že se víc trénuje a běhá. To vyloženě nesnáším, raději hraju. V pátek nás čeká přátelák s Trenčínem, takže alespoň nějaké zpestření. Snad ta přestávka pomůže tomu, abychom se připravili na další část jara, která bude rozhodující, a nároďák teď získá důležité body do kvalifikace.

Pojedete se podívat do Olomouce na Dány?

Nepojedu, budu koukat v televizi. Ve volnu si chci také užít co nejvíc dětí. Ony jsou pro mne taková dobíječka energie pro fotbal. A tu moc potřebuji, protože mám fotbal strašně rád.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice