Hlavní obsah

Lídr zničil Duklu. Jako když schytala Plzeň čtyřku od Barcelony, usmál se Kozel po výprasku

Plzeň

Pořádný výprask nadělila fotbalová Plzeň před reprezentační přestávkou pražské Dukle. V neděli Západočeši doma soupeře smetli čtyřmi góly! Cestu k vítězstvím domácím notně usnadnil hostující stoper Vorel, který musel předčasně do sprch už po pětadvaceti vteřinách. Když pak nedal pražský útočník Pospěch penaltu, byli borci Dukly odsouzeni k debaklu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš se raduje z úvodního gólu do sítě Dukly.

Článek

„Ani proměněná penalta by nás ale nezachránila. Jen by oddálila vraždění neviňátek, o němž jsem nepochyboval hned po Vorlově vyloučení," usmál se hořce trenér Dukly Luboš Kozel po utkání.

Když však po souboji jeho klíčového stopera s plzeňským útočníkem Teclem tasil rozhodčí Drábek červenou kartu, jen nechápavě zíral. „Vyloučení bylo velmi přísné a ovlivnilo zápas. Hned jsem věděl, že celá příprava je pryč. A přitom nebylo odehráno ani třicet vteřin," pokrčil smutně rameny Kozel. „Je to tristní vizitka, že jdu do sprch po pětadvaceti vteřinách. Kratší zápas jsem v životě nehrál," brumlal vyrovnaně vyloučený zadák Pražanů Jan Vorel. „Nikdy jsem nezažil tak rychlé vyloučení," přiznával i plzeňský trenér Pavel Vrba.

Nebylo těžké uhodnout, že pohled obou borců na klíčový okamžik zápasu bude rozličný... „Tecl vběhnul do mě, byl jsem bráně blíže než on. Z mého pohledu vůbec nešlo o faul," tvrdil Vorel. „Dostal jsem od Bakoše nahrávku, hodil jsem si míč kolem obránce, a pak jsem dostal ránu do obličeje. Rozhodčí byl blízko, viděl situaci zřetelně. Myslím, že se rozhodl správně. Byla to pecka, až mi to vyhodilo hubu z pantu, ještě cítím bolest," popisoval po utkání s úsměvem plzeňský útočník Stanislav Tecl.

Vrba: Kozáčik předvádí výkony, které jsem dlouho neviděl

Oslabený soupeř brzy inkasoval, ale odpor kladl ještě dlouhé minuty. Navíc mohl zápas zásadně zdramatizovat, když po přímém kopu Bergera zahrál Tecl rukou ve vlastním velkém vápně. „Penalta byla jasná. Já přepadl přes Haška, a jak jsem šel k zemi, plácnul jsem rukou do balónu. Nebylo co řešit," přiznával Tecl.

Jenže Pospěchovu ránu k tyči bravurně lapil Kozáčik. „Prostě jsem si jen vybral stranu, ale neměl jsem tušení, kam Pospěch penalty kope. Žádnou statistiku si nevedu," usmíval se plzeňský hrdina Matúš Kozáčik. „Nevím, zda má životní formu, ale předvádí výkony, které jsem od brankáře dlouho neviděl," rozplýval se Vrba.

Oslabení Dukly plzeňskou výhodou nebylo

Západočeši sice drželi Duklu u jejího pokutového území, na gólovou pojistku však čekali dvaašedesát minut. „Byli jsme netrpěliví a příliš spěchali za druhým gólem," káral hráče Vrba. „Vše bylo jen otázkou, jak dlouho vydržíme se silami. Přirovnal bych situaci k utkání Plzně v Lize mistrů proti Barceloně, kdy šli Západočeši do deseti po dvaadvaceti minutách hry a nakonec dostali čtyři góly. Zlomem byl druhý gól. Pochopitelně jsme mohli hrát jen na vlastním vápně, ale stejně bychom nevydrželi. V konci se projevila únava a fakt, že kluci byli deprimováni," přemítal Kozel nad čtyřbrankovým výpraskem.

„Dukla byla dlouho trpělivá a aktivní. Její oslabení pro nás nebylo výhodou. Sami jsme už několikrát zažili, že v deseti jsme zodpovědnější a disciplinovanější. Jsem hlavně rád, že jsme udrželi tříbodový náskok na Spartu do vzájemného souboje," říkal Vrba. „Dokud s námi hráči Dukly stačili běhat, byli hodně nepříjemní. Ale dvacet minut před koncem jim došly síly a začali jsme je přehrávat," mínil Tecl.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: