Hlavní obsah

Vyloučení Vorla pro nás nebylo výhrou, tvrdil Vrba po čtyřbrankové demolici Dukly

Plzeň

Čtyřbrankovým výpraskem smetla fotbalová Plzeň v neděli večer Duklu. Byť hrála takřka celých devadesát minut proti deseti, dlouhé minuty musela hrát stoprocentně koncentrovaná a nemohla si odfouknout. Chyběla gólová pojistka. "Sami jsme zažili, že po vyloučení byl náš výkon zodpovědnější. Navíc jsme byli netrpěliví," vysvětloval plzeňský trenér Pavel Vrba, proč se na hráče na cestě k vítězství nesčetněkrát zlobil.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Gestikulující plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek

Bylo hodně složité připravit mužstvo na souboj s Duklou po vyřazení z osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul?

Termín pro nás nebyl optimální, jen tři dny po evropském poháru. Museli jsme překonávat určité zklamání. Navíc ze zdravotních důvodů vypadli Kolář a Řezník, což do jisté míry způsobilo naši nepřesnost v první polovině utkání.

Usnadnil vám cestu k vítězství Vorel, který už po pětadvaceti vteřinách musel předčasně do sprch?

Zápas byl červenou kartou určitě ovlivněn. Dukla pak byla ve velice těžké situaci. Ale bránila velice dobře vlastní polovinu a vyrážela do brejků. Až do druhého gólu byla trpělivá a současně aktivní. Až v závěru se zápas zlomil. Hosté nebyli dostatečně zodpovědní, nedrželi prostory, z čehož vyplynuly naše góly. Ale sedmdesát minut byli velice silní. Rozhodně pro nás nebylo výhrou, že hrajeme v početní převaze. Několikrát jsme sami stejnou situaci zažili. A byli jsme disciplinovanější, zodpovědnější. Rozdíl se projeví až v závěru, kdy nejste tak důslední.

Jak důležitým okamžikem byl úspěšný zásah Kozáčika při penaltě Pospěcha?

Matúš nás polední dobou drží ve spoustě situací. Nevím jestli předvádí životní formu, ale rozhodně ukazuje výkony, které jsem od brankáře dlouho neviděl. Jeho skvělý zákrok ovlivnil další průběh, i když pochopitelně i tak zůstávalo dostatek času, abychom nerozhodný stav změnili v naše vedení.

V příštím kole narazíte na pražskou Spartu. Do zápasu po vítězství nad Duklou půjdete s náskokem tří bodů.

Což je nesmírně cenné. Sparta i my víme, že půjde o zápas jara, i když pak je na programu ještě devět dalších kol. Během reprezentační přestávky budeme postrádat osm hráčů, což je velká komplikace, ale musíme se připravit, abychom na Letné uspěli a udrželi náskok. O evropské poháry hraje moc mužstev, tudíž liga bude nepochybně zajímavá až do úplného konce.

Během prvního poločasu jste opakovaně rozzlobeně gestikuloval k hráčům. Co jste jim nejvíce vyčítal?

Byli jsme netrpěliví, pospíchali jsme až příliš moc za druhým gólem. Po přestávce jsme byli trpělivější, proto jsme získali větší převahu.

Kapitán Pavel Horváth a další klíčový záložník Vladimír Darida hráli pod hrozbou čtvrté žluté karty, která by jim vystavil stop pro zápas na Spartě. Mluvil jste jim před zápasem do duše, aby se vyvarovali ostrých soubojů?

Na jejich hře bylo vidět, že jsou v ohrožení. Měli v hlavě, že musí hrát opatrně. Spousta soubojů ve středu hřiště nebyla v jejich podání podle mých představ. Ale na druhou stranu odehráli zápas zkušeně. I Darida, jemuž je o patnáct let méně než Horváthovi.

Není pro vás s výhledem těsné bitvy se Spartou do jisté míry výhoda, že jste z Evropské ligy vypadli a program se vám přeci jen trošku uvolní?

Potřebujeme uhrát výsledky, které nás dostanou do Evropy i v příští sezóně, což si hráči uvědomují. Ani jsme netrénovali. Pořád jsme hráli systémem středa neděle, není prostor se připravit. Jen takticky. Jsem za reprezentační přestávku rád. Byť nebudeme kompletní, doženeme tréninkové manko. Bude to celkově klidnější.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: