Hlavní obsah

Hradec by mohl výhledově hrát fotbalovou ligu v Mladé Boleslavi

Hradec Králové

Hradec Králové by první fotbalovou ligu mohl od sezóny 2014/15 hrát v Mladé Boleslavi. Její stadión by byl alternativou pro případ, že by Východočeši od Fotbalové asociace ČR již pro svůj stadión nedostali další výjimku. Novinářům to ve středu řekl náměstek radnice a člen představenstva fotbalového klubu Jindřich Vedlich (TOP 09).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fotbalisté Hradce Králové se radují ze vstřelení gólu proti pražské Spartě.

Článek

Město již několik let připravuje na místě stávajícího stadiónu výstavbu nové arény, ale proti původním plánům projekt nabral několikaleté zpoždění. Výstavba stadiónu přitom závisí na projektu výstavby nákupního centra společnosti ECE. Stadión i nákupní areál zatím získaly nepravomocné územní rozhodnutí. To napadlo 14 odvolání, které nyní řeší krajský úřad.

Aby Hradec Králové dostal od fotbalové asociace pro nynější a příští sezónu výjimku, musel na malšovickém stadiónu "Pod lízátky" položit nový trávník, posílit osvětlení a zvětšit sektor pro hosty. "Je možno žádat o další výjimku, je možno hledat alternativní stadion," nastínil Vedlich budoucnost vrcholového fotbalu ve městě od poloviny roku 2014.

Pro hraní na cizím stadiónu se podle Vedlicha jako nejreálnější ukázala varianta prvoligové stánku v téměř 100 kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi. Hraní první ligy na nedávno dokončeném stadiónu Bavlna v Hradci Králové není možné kvůli tomu, že byl postaven s evropskou dotací. Také nemá dostatečný příkon elektřiny pro případné osvětlení či vyhřívání trávníku.

Náhradní stadión i na druhou ligu

O výjimku či o hledání náhradního stadiónu bude Hradec muset usilovat i v případě, že by spadl do druhé ligy. Nyní je na předposlední sestupové příčce prvoligové tabulky.

Vedlich upozornil, že náhradní stadión bude muset Hradec hledat i v případě, že se podaří stavbu nové arény zahájit. "Stavba nového stadiónu by měla trvat 12 měsíců, po tuto dobu bude muset klub hrát jinde," řekl.

Princip projektu nového stadiónu spočívá v tom, že ECE od města koupí pozemky pro své nákupní centrum Arkády. Město si pak postaví nový stadión. Vše má vyrůst na místě a v okolí současného stadiónu. Až projekt získá pravomocné územní rozhodnutí, budou o následné stavební povolení na stadión a obchodní centrum žádat město a ECE samostatně.

Původní tříletá smlouva z 24. července 2009 mezi ECE a městem měla vypršet loni v červenci. Hradečtí zastupitelé ale loni v červnu rozhodli, že smluvní vztahy s firmou ECE prodlouží. Stanovili podmínku, že do 24. července 2016 musí územní rozhodnutí nabýt právní moci. Pokud se tak nestane, projekt končí.

Při představování projektu v roce 2008 firma ECE slibovala, že fotbalová aréna bude v provozu v roce 2011 a celý areál o rok později.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články