Hlavní obsah

Disciplinární komise opět trestala za korupci

PRAHA

Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala za korupční jednání rozhodčí Michala Beneše a Jiřího Vodičku ročním zákazem všech funkcí ve fotbale a pokutou 50 tisíc korun. Delegát Karel Bohuněk dostal pokutu 50 tisíc a sekretář chomutovského klubu Jiří Záruba 35 tisíc korun. Případ bývalého delegáta Romana Berbra odložila komise na neurčito. Ve všech případech souvisejí tresty s aférou Viktorie Žižkov.

Foto: PRÁVO/Dorian Hloušek

Hříšníci přicházejí na zasedání Disciplinární komise ČMFS.

Článek

"Disciplinární komise dosud nemohla ze zdravotních důvodů uzavřít řízení s rozhodčím Vladimírem Pastyříkem, což s případem pana Berbra souvisí. Dokud se k tomu nevyjádří, byla by rozhodnutí o Berbrovi neobjektivní," řekl na tiskové konferenci po jednání disciplinární komise její předseda Alexander Károlyi.

Mezinárodní sudí Beneš, asistent Vodička, Bohuněk a Záruba byli podle Károlyiho potrestáni za to, že "spoluvytvářeli korupční jednání". "Ani v jednom z těchto případů nebylo vzneseno obvinění od policie a neprobíhá trestní stíhání. Disciplinární komise zahájila řízení na základě vlastních pokladů," poukázal předseda komise na odposlechy, které má od policie k dispozici. Všichni podle nich "nestandardně komunikovali" s bývalým žižkovským sportovním manažerem Ivanem Horníkem.

V korupční aféře tak dosud dostalo tresty čtrnáct sudích (sedm hlavních a sedm asistentů), osm funkcionářů a čtyři delegáti. Disciplinární komise původně udělila sankce i rozhodčím Eduardu Cichému a Josefu Dvořáčkovi, ale odvolací a revizní komise svazu jejich tresty zrušila.

Potrestány byly čtyři kluby

Z klubů byly potrestány pokutami a odečtem bodů po skončení ročníku prvoligové kluby Synot (nyní Slovácko, -12), Opava (-6) a druholigové týmy Žižkov (-12) a Vítkovice (-9). Pokuty za celou aféru se už vyšplhaly přes tři miliony korun.

Na rozdíl od většiny ostatních potrestaných vyvázli dnes hříšníci s nižšími tresty. "Ti ostatní byli i policií obvinění proto, že si nechali slíbit za ovlivnění utkání nějaké částky. Snaha o ovlivnění utkání byla přímá. U Beneše a Vodičky to nebylo prokázáno," vysvětlil Károlyi roční trest, tedy poloviční, než je maximální hranice.

Bohuněk se Zárubou dostali jen finanční sankci. "U nich je závažnost jednání nižší než třeba u Beneše a Vodičky, kteří i z hlediska svého postavení jako rozhodčího mají možnost zápas přímo ovlivnit," řekl Károlyi.

Beneš měl mimo jiné podle odposlechů chránit v utkání Ostrava - Žižkov kapitána Viktorie Jiřího Němce před čtvrtou žlutou kartou. Hlavní postava korupční aféry Žižkova, sportovní manažer Horník, si s Benešem domlouval i schůzku. Po skončení jednání Beneš na Strahově mezi novináři jen proběhl a nechtěl věc komentovat.

Rozhovory nebyly standardní

Károlyi alespoň tlumočil jeho výroky před komisí. "Uznal, že rozhovory nebyly standardní, ale vysvětloval to tím, že se s panem Horníkem zná již léta. Neviděl nic nestandardního v tom, že spolu komunikují přesto, že je delegován na utkání klubu, kde je Horník ve vysokém manažerském postavení, protože se prý soukromě stýkali," uvedl Károlyi.

Beneš se před komisí také hájil tím, že ne všechno, co Horníkovi řekl, také udělal. "Byly s ním takové vztahy, že jsme mu to neodmítli, ale ne všechno, co jsme mu řekli, jsme splnili," citoval sudího Károlyi.

Vodička naopak před média bez okolků předstoupil. "Takový trest jsem čekal. Cítím se ale nevinný. Rozhovory byly nestandardní, udělal jsem chybu. Počítám s tím, že je to konec mé rozhodcovské kariéry. Život ale není jen o fotbale, mám i jiné aktivity," řekl novinářům Vodička, který s Horníkem v odposleších vřele komunikoval a o úplatcích mluvil jako o 'jablkách'.

Bohuněk se k padesátitisícové pokutě odmítl vyjádřit a rovněž rychle odešel. "Pan Bohuněk se vyjádřil před komisí podobně jako Beneš, ale říkal, že pokud byl delegátem na utkání Viktorie Žižkov, tak byl ostražitý. O jeho vztahu s Horníkem se prý vědělo a dával si pozor z hlediska výkonu," tlumočil Károlyi vyjádření delegáta ČMFS a UEFA. Bohuněk v jednom ze zveřejněných odposlechů například pronesl k Horníkovi: "Jsou lidi, s kterými mám nějaký srdeční vztah, mezi ně patříš ty."

Záruba udělal volovinu

Sekretáře Chomutova Zárubu se měl Horník snažit přesvědčit, aby v zápase Žižkova s Teplicemi Severočeši nehráli naplno. Záruba měl k Teplicím blízko, protože Chomutov byl vlastně jejich farmářským klubem. "Mluvil s Horníkem dvakrát během jednoho dne, ale z rozhovoru ani z průběhu utkání nevyplývá, že by mu jakýmkoli způsobem vyhověl," řekl Károlyi a doplnil Zárubovu výpověď: "Měl prý takové vztahy s Teplicemi, že by si takovou věc nemohl dovolit někde ani přednést," dodal.

Záruba pětatřicetitisícovou pokutu přijal a novinářům řekl, že si je vědom, že 'udělal volovinu'. "Pokutu dostal proto, že takovou diskuzi jednoznačně neodmítl. Měl říct: 'Nejsem ochoten komunikovat, nashledanou.' Navíc i ten slovník z rozhovoru nepatří mezi spisovnou češtinu. I tak znevažuje jméno fotbalu," dodal Károlyi.

Berbra měl podle odposlechů Horník žádat o pomoc při ovlivnění asistenta Vladimíra Pastyříka před utkáním Žižkova s Brnem.

V lednu by mohla disciplinární komise otevřít další díl korupční aféry, případ Slovanu Liberec.

Reklama