Hlavní obsah

Slavia prý uplácela už v roce 1993

PRAHA

Bývalý funkcionář pražské Slavie Vladimír Zápotocký prohlásil, že klub na podzim roku 1993 podplatil dva rozhodčí. V rozhovoru pro lednové číslo časopisu Hattrick řekl, že tehdejší nejvlivnější muž Slavie Alexander Komanický uplatil rozhodčí Karla Bohuňka a Miroslava Maurera částkami od 100 do 150 tisíc korun.

Foto: Slavia

Slavii prý k výhrám pomáhaly finance klubového funkcionáře - ilustrační foto.

Článek

Komanický prý chtěl během svého krátkého působení ve Slavii dosáhnout úspěchu doslova za každou cenu. Podle Zápotockého, který byl tehdy vedoucím týmu, prý maximálně motivoval hráče, ale neponechával nic náhodě a vítězství ve dvou posledních kolech ligového podzimu si prý pojistil i uplacením rozhodčích. Slavia tehdy vyhrála v Olomouci 1:0 a ve Vítkovicích 2:1.

"Podplacený byl hlavní rozhodčí a tři až čtyři hráči soupeře, jejichž jména neznám," řekl Zápotocký o utkání v Olomouci, které řídil Bohuněk. Zápas ve Vítkovicích rozhodoval Maurer a i on podle Zápotockého dostal zaplaceno.

Oba tehdejší sudí dnes mají dbát na regulérnost ligy z pozice delegátů fotbalového svazu. Bohuňkovo jméno však už v souvislosti se současnou aférou zaznělo a právě dnes dostal od disciplinární komise za korupční jednání pokutu 50.000 korun. Obvinění, jež se chystá zveřejnit Hattrick, popřel. Maurer redaktorům měsíčníku odmítl odpovědět.

Událost je promlčena

Podle předsedy disciplinární komise Alexandra Károlyiho je tato věc již promlčena, takže ji nelze řešit. "Buď by muselo probíhat v té věci trestní stíhání, pak by to promlčeno nebylo. Nebo by muselo být rozhodnuto pravomocně na úrovní soudu a do třiceti dnů od tohoto rozhodnutí bychom museli zahájit trestní řízení. Jinak je to promlčené," řekl Károlyi po středečním jednání disciplinární komise.

Promlčecí doba ve fotbale je jeden rok. "Tady, když to někdo řekne za jedenáct let, je to z hlediska disciplinárního řízení nepoužitelné. Něco tvrdit ještě neznamená mluvit pravdu. Musí se to také prokázat," dodal Károlyi.

Komanický se nakonec majitelem Slavie nestal a odešel své plány realizovat do Chebu. Tamní klub však brzy po jeho působení prakticky zmizel z fotbalové mapy. Z Komanického se stal jeden z největších dlužníků Fondu národního majetku, dnes údajně žije v zahraničí.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články