Hlavní obsah

Károlyi: Mezi proviněními rozhodčích je rozdíl

PRAHA

Ve středu vynesla disciplinární komise ČMFS další tresty v korupční kauze. S ročním distancem ze zasedání odešli sudí Michal Beneš a Jiří Vodička. Navíc oba musí zaplatit padesátitisícovou pokutu. Jak říká předseda DK Alexander Károlyi v rozhovoru pro deník Právo, komise s nimi zahájila řízení sama.

Foto: archiv

Alexander Károlyi.

Článek

V případech ve středu potrestaných sudích Beneše, Vodičky a funkcionářů Bohuňka se Zárubou a odročeného Berbra neprobíhá trestní řízení. Na základě čeho s nimi zahájila disciplinární komise řízení?Řízení zahájila komise sama. Z přepisů odposlechů i jejich vyjádření došla k názoru, že se provinili proti disciplinárnímu řádu. Už několikrát jsem řekl, že nejprve jsme projednávali případy sudích a funkcionářů, kteří jsou trestně stíháni, poté budeme řešit další, u nichž dojdeme k názoru, že se provinili z hlediska fotbalu. Přednost dostal vzhledem ke svému postavení a závažnosti bývalý místopředseda svazu Brabec. Pětice, která byla předvolána na středu, je už z té skupiny trestně nestíhaných.

V předchozích případech jste sudím udělovali zákazy činnosti na dva roky, Beneš a Vodička dostali rok. V čem je rozdíl mezi jejich proviněními? Sudí, kteří dostali nejvyšší trest, si nechali slíbit úplatek za ovlivnění utkání. U Beneše a Vodičky se toto nestalo. I oni však navodili možnost korupčního jednání v českém fotbale, a to je velmi závažné provinění. Jako rozhodčí také mohou přímo na hřišti zápas ovlivnit, proto byl jejich trest vyšší než u dalších funkcionářů, kteří ve středu dostali peněžité tresty, ale nikoliv zákaz činnosti.

Tvrdili Beneš a Vodička před disciplinárkou, že jsou nevinní? To říkají prakticky všichni předvolaní.

Pro lednové číslo časopisu Hattrick uvedl bývalý funkcionář Slavie Zápotocký, že na podzim roku 1993 uplatil tehdejší šéf klubu Komanický sudí Bohuňka a Maurera částkami sto až sto padesát tisíc korun. Budete se těmito případy zabývat? Nebudeme, protože z hlediska fotbalu jsou promlčené. Podle norem je promlčecí lhůta jeden rok. Zabývat bychom se jimi mohli, pokud by se zmíněnými pány bylo vedeno trestní řízení nebo byli pravomocně odsouzeni, což se, pokud vím, nestalo. Po pravomocném rozsudku můžeme zahájit disciplinární řízení do třiceti dnů od jeho nabytí právní moci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články