Hlavní obsah

Jsi díra, dobírali si Vaclíka hráči Plzně. O mé formě mají špatné iluze, ujišťuje brankář Sparty

Radek MalinaSport.czPrávo

Nejlepší český brankář dosavadního průběhu fotbalové ligy. Tomáš Vaclík, strážce svatyně Sparty Praha, inkasoval ve dvaceti zápasech patnáct branek. V letenském týmu je teprve druhou sezónu, ale jeho pozice je už nyní pevná a neotřesitelná. Dokonce se vypracoval do reprezentace, kde kryje záda jasné jedničce Petru Čechovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťanský brankář Tomáš Vaclík diriguje obranu.

Článek

V jakém rozpoložení jste se vrátil ze srazu českého národního mužstva po kvalifikačním dvojzápase s Dánskem a Arménií?

Trénoval jsem pravidelně a dost. V klubu se připravuji pod vedením Pavla Srníčka, v reprezentaci je trenérem brankářů Jan Stejskal. Jejich metody jsou trošku odlišné. Je to zpestření, příjemná změna. Objemem se to blíží. Věřím, že pauza se na mně nijak nepodepíše.

Ani z psychického hlediska vámi reprezentace neotřásla? Sice jste zůstal jen na lavičce, ale jak jste prožíval kritiku po prohře s Dánskem?

Člověk nemohl uniknout, i kdyby chtěl. Přestože nechytám, vnímám vše intenzivně. Cítím se být součástí týmu, který však v minulosti zažil podobnou situaci mnohokrát. Bylo fajn, že jsme v Arménii vyhráli. Rozhodně je příjemnější vracet se do klubu alespoň s jedním vítězstvím, než kdybychom měli třeba jen bod.

V reprezentaci jste byl s pěti hráči Plzně. Řešili jste nadcházející vzájemný souboj?

Pochopitelně. Probírali jsme, kdo asi přijede zápas pískat. Shodli jsme se, jaká je škoda, když se podobný ostře sledovaný duel hraje jen jednou za celý půlrok. Bylo by lepší mít pět či šest stejně sledovaných a vypjatých duelů. Dopad na výkonnost by byl pozitivní. Jinak probíhalo tradiční škádlení, hecování. Když mě plzeňští kluci při tréninku překonali, tak mě nabádali, abych si stejnou formu nechal i na sobotu. Prostě řečičky v duchu, že jsem díra. Vztahy máme super, nijak negativně se na nich nepodepsala ani nadcházející bitva.

Měl jste při trénincích reprezentace proti plzeňským hráčům vysokou úspěšnost?

Dělal jsem všechno, aby byli v dobrém rozpoložení. Takže mají špatné iluze o mé skutečné formě (směje se). Když si mysleli, jak mě parádně překonali, nechal jsem je při tom. Šlo přece o jejich pohodu...

Jak vnímáte kvalitu Plzně? Kdo je pro vás nejvíce nebezpečný?

Horváth a Darida jejich hru tvoří, ale není možné se zaměřit na jednoho hráče. Útočí v osmi lidech, těžko se tudíž chystat na konkrétního hráče. Jejich styl je na poměry české ligy specifický. Jsou nečitelní, v útoku hodně variabilní. Snažíme se o něco podobného, ale Plzeň má systém více zažitý.

Západočeši mají v tabulce náskok tří bodů, v Evropské lize prošli o jedno kolo dál než Sparta. Jsou silnější?

Nechci porovnávat kvalitu obou týmů. Ale my jsme rozhodně silnější než v minulé sezóně, kdy jsme titul ztratili. V tom je obrovský posun. Spousta kluků se naučila žít s tlakem, jemuž ve Spartě čelí. Jsme odolnější.

Minulé jaro pro vás bylo ve Spartě prvními měsíci. Cítíte o rok později i vy posun?

Vnitřně se cítím silnější. Sžil jsem se s prostředím. Přišel jsem v situaci, kdy se začala budovat nová koncepce v celém klubu. Jsem rád, že v relativně mladém věku chytám pravidelně ve Spartě.

Cítíte, že vaše pozice je ve čtyřiadvaceti letech v největším českém klubu neohrožená?

Vím, jak rychle se vše může otočit. Nikdo z mých úst nikdy neuslyší, že jsem jasná jednička. Jsem rád za důvěru, kterou se snažím splácet.

Branku Plzně hájí Matúš Kozáčik, který v minulosti ve stejném věku působil rovněž ve Spartě. Jste v kariéře dál, než byl on ve stejnou dobu? Jak vnímáte jeho kvality?

Nepřísluší mi hodnotit, zda jsem úspěšnější. Matúše sleduji. Vím, jak chytá. Gólmani po sobě koukají, znají návyky druhých brankářů a mají přečtené, v čem jsou konkurenti silní. Během zimní přípravy jsem Markovi Matějovskému radil, že gólman jednoho z protivníků hraje hodně vysoko. A dali jsme gól z půlky. Vím, co by mohlo na Matúše platit. A klukům před zápasem poradím, co zkusit, abychom jej překonali.

Reklama

Související témata: