Hlavní obsah

Plzeňský Vrba by chtěl Letnou zase vydrancovat, i když si nemyslí, že by se už rozhodovalo o titulu

Ostře sledovaný duel ho z míry nevyvádí. Na pražské Letné se sice bude hrát v sobotu večer o šest bodů, plzeňský kouč Pavel Vrba si ale nemyslí, že by konfrontace domácí Sparty s jeho Viktorkou mohla už nyní rozhodovat o titulu. „Do konce ligy bude i po našem vzájemném duelu zbývat strašně moc zápasů, takže o rozhodující utkání rozhodně nepůjde,“ namítá Vrba a připomíná, že třeba jeho svěřence čeká ještě vystoupení v Jablonci nebo Olomouci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba by chtěl samo sebou i na Letné vyhrát.

Článek

V případě, že se vám povede vydrancovat Letnou jako před rokem, utečete ovšem Spartě už o šest bodů. Přesto tvrdíte, že o klíčový duel jara nepůjde?

Kdyby bylo naše vzájemné střetnutí na programu dvě kola před koncem soutěže, klíčovým bych ho nazýval. Jenže po sobotním zápase bude chybět Spartě i nám na cestě za primátem ještě devět kol a řada těžkých utkání. Čímž ale neříkám, že by pro nás případný bodový zisk na Letné nepředstavoval povzbuzení do dalších ligových duelů.

Jen případný bodový zisk? Neříkejte, že nebudete chtít v Praze vyhrát!

To chceme v každém zápase, takže duel na Letné nebude v tomto směru výjimkou.

Plzni se pod vaším vedením proti Spartě až výjimečně daří, takže tradici a mluvu statistik nebudete určitě chtít porušit. Troufnete si dopředu odhadnout, s čím proti vám vyrukují Letenští tentokrát?

Určitě s aktivním, otevřeným a ofenzivním fotbalem, jaký hraje pod vedením trenéra Lavičky a po příchodu zimních posil pak obzvlášť. A protože my na podobné pojetí sázíme bez rozdílu, zda hrajeme doma nebo venku, může se z našeho souboje rekrutovat fotbal, který se bude divákům líbit.

Takže je vyloučeno, abyste se s Lavičkou navzájem nějak překvapili?

To tedy ne, na to se známe příliš dobře. Pravdou však je, že po příchodu několika nových posil se projev a styl Sparty přece jen mění. Už proto, že má ve svém středu hráče, kteří dovedou podržet míč a kombinovat. Záležet bude pochopitelně i na tom, zda se v sestavě domácích objeví Kweuke, neboť s jeho přítomností se na způsobu hry Sparty také projevuje.

Může sehrát ve vzájemném duelu nějakou roli fakt, že během reprezentační přestávky chyběla oběma týmům spousta hráčů. Vy jste se musel obejít bez osmi, Sparta dokonce bez devíti....

Komplikaci to představovalo stejnou pro oba týmy, ale s tím prostě musí trenér počítat, když vede úspěšné mužstvo. S absencí reprezentantů se nezbývá než vyrovnat.

Z vašich některých předchozích vyjádření zazníval respekt, který chováte k sparťanskému trenérovi. Jaké jsou vůbec vaše vzájemné vztahy?

Velice ho respektuji, protože je to podle mého trenér, který do Sparty patří. Už třeba tím, že vytváří kolektivní atmosféru. V každém klubu je to hodně o komunikaci a o spolupráci s lidmi, kteří v něm pracují. Lavička má navíc za sebou už několik úspěchů a po odborné stránce obrovské zkušenosti i ze zahraničí.

Na Letné padne letošní ligový rekord, neboť stadión je už s předstihem vyprodaný. I to pro vás musí představovat obrovskou motivaci...

Pochopitelně, protože fotbal hrajeme přece proto, aby se lidem líbil a chodili na něj. A nejen na zápasy Sparty s Plzní. Kdyby si na ostravské Bazaly našlo na zápasy Baníku zase osmnáct tisíc diváků nebo na Slávii patnáct tisíc, bylo by to zajímavější pro všechny. Hráče, trenéry, fanoušky a vůbec všechny, kdo se kolem fotbalu pohybují. Zvláště, kdyby se podobných duelů, jako je ten náš se Spartou, hrálo třicet nebo dokonce padesát za sezónu.

Sobotní střetnutí bude řídit německý sudí Stark. Je vám tento tah komise rozhodčích po chuti?

Jsme zvyklí, že nám evropské poháry pískají zahraniční rozhodčí, a nezažili jsme, že by se na ně snesla kritika. Možná je dobře, žepadla volba na německého sudího. Ať zápas dopadne jakkoliv, nebude kritika mířit na rozhodčího, ale budou se hodnotit jen výkony hráčů

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: