Hlavní obsah

Stark rozhodoval výborně, pochvalovala si šéfka sudích Damková. A za málo peněz, prozradila

Praha

Špičkový německý rozhodčí Wolfgang Stark podal v sobotním duelu mezi Spartou a Plzní (1:0) výborný výkon. Spokojená s ním byla i šéfka českých sudích a členka komise rozhodčích UEFA Dagmar Damková, jak prozradila v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý rozhodčí Wolfgang Stark řídil zápas Sparty s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Jak se vám líbil výkon rozhodčího Starka na Letné?

Podle mého názoru podal výborný výkon.

Kdy jste se rozhodla povolat na tento klíčový zápas zahraničního sudího?

Už v průběhu podzimu, kdy vznikla aféra kolem tzv. Křetínského kabely, mne napadlo povolat na tento zápas zahraničního sudího, a to i vzhledem k vyhroceným vztahům mezi oběma kluby. Konzultovala jsem to s předsedou asociace Miroslavem Peltou a pak se zástupci Sparty a Plzně. Všichni s tímto krokem souhlasili. A co se týče kritiků, kdo to chce kritizovat, udělá to bez ohledu na Starkův výkon.

Někteří lidé z fotbalového prostředí ale hovoří o degradaci českých arbitrů...

Já to tak rozhodně necítím a oni také ne. Šlo mi především o to, ochránit je před různými spekulacemi. Nebyl to zápas přímo o titul, ale velice důležitý a hodně sledovaný. Tlak na sudí je obrovský a v souvislosti s tímto utkáním by byl ještě mnohem větší. Vůbec to není o tom, že bych se bála nějakých excesů. Určitě máme rozhodčí, kteří by ten zápas také zvládli na úrovni.

S humorem a hypoteticky se na Letné mluvilo o tom, kam si na Starka případně stěžovat. Zřejmě k Německému fotbalovému svazu?

Beru vaši otázku také s humorem. To jsme neřešili, ale asi ano (smích).

Teď zase vážně. Myslíte si, že kdyby stejný výkon odvedl český sudí, některý z klubů by si stěžoval?

Na to nemohu jednoznačně odpovědět. Stalo se totiž, že sudí podle mého názoru, ale i naší komise, odvedl kvalitní výkon, a přesto přišla stížnost. Když si někdo chce něco najít, tak si to najde.

Když se objevila informace, že zápas Sparty s Plzní bude řídit zahraniční rozhodčí, padala různá jména, například i Angličan Howard Webb. Jak jste došli ke Starkovi, který také patří k absolutní rozhodcovské elitě?

Oslovila jsem už před časem německého kolegu v komisi UEFA Herberta Fandela, bývalého výborného rozhodčího. Šlo o to, aby nebyl nasazen v případě postupu Plzně nebo Sparty na tyto týmy v Evropské lize. Fandel souhlasil, kolegové z evropské komise byli také pro, takže jsem následně zavolala přímo Starkovi. Ten to přivítal s radostí, i pro něj to bylo vítané zpestření a vybočení z běžného koloritu bundesligy. Samozřejmě věděl, o jaký zápas jde a o jaké kluby jde a také se na utkání připravil.

A za pěkné peníze, jak se spekuluje...

Vůbec ne! Lidé mají velké oči. Němečtí sudí přijeli za standardních podmínek UEFA, jako jezdí sudí na zápasy evropských pohárů nebo reprezentací. To znamená, že denní náhrada činí 200 euro a k tomu běžná denní dieta. Samozřejmě placené mají cestovní a ubytovací náhrady. Na tomhle sudí nezbohatnou. A také to není o penězích, ale o prestiži a jak jsem řekla, o zpestření. Kdyby Stark o víkendu rozhodoval v bundeslize, přišel by si podle tarifů německého svazu na mnohem víc peněz.

Jak se domlouval s hráči?

Myslím si, že Stark moc slov nepotřeboval. Jeho gesta i výrazy obličeje jsou hodně výmluvné. Má jméno a image, však také hráči moc neprotestovali. Český sudí by to měl mnohem těžší.

V Evropě je běžné, že sudí jezdí pískat do jiných zemí ligové zápasy?

Neřekla bych běžné, ale stává se to. Například loni Miroslav Zelinka rozhodoval zápas rumunské ligy, také prvního s druhým, bukurešťské derby mezi Steauou a Rapidem. A bylo to v pohodě.

Povoláte ještě nějakého zahraničního rozhodčího na některý ligový zápas?

Nepočítáme s tím. Naši sudí jsou kvalitní. V případě Sparty s Plzní šlo i o všechny ty negativní okolnosti s utkáním spojené. Proto jsem volila tento krok a považuji ho za vydařený.

Líbil se vám výkon sudího Wolfganga Starka v utkání Sparta - Plzeň?
Ano
97,8 %
Ne
2,2 %
Celkem hlasovalo 19560 čtenářů.

Reklama