Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: K vrcholu doklopýtal. Jak bylo skvěle, přišla ťafka, vzpomíná Grygera

Radek MalinaSport.czPrávo

Dva mistrovské tituly se Spartou Praha, prvenství v nizozemské lize s Ajaxem Amsterdam a dva triumfy v nizozemském poháru. Jako bonus čtyři roky v hvězdném Juventusu Turín. Hořký konec v anglickém Fulhamu, z něhož odešel na vlastní přání kvůli vleklým potížím s kolenem, nemůže přebít skvostnou kariéru Zdeňka Grygery. Dvaatřicetiletý pravý obránce je jedním z kandidátů na místo v Jedenáctce 20 let Gambrinus ligy, jejíž garantem je Ligová fotbalová asociace.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Grygera (vlevo) gratuluje Marku Kuličovi k úvodní trefě v reprezentačním utkání proti San Marinu.

Článek

„Když se ohlédnu, jsem se svojí kariérou nadmíru spokojený. Ničeho nelituji. Mrzí mě snad jen zranění, která mě pronásledovala. Vždy, když jsem se cítil na vrcholu, dostal jsem ťafku v podobě zdravotních potíží," říkal rodák z Přílep u Kroměříže, který s fotbalem začínal v Holešově.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

První tři roky mládežnické kariéry prožil právě v Holešově, následně se přesunul do Zlína, kde hrál osm let. Domácí nejvyšší soutěž okusil v dresu Drnovic. V tehdy prvoligovém, byť vesnickém klubu, nastupoval dvě sezóny. A přispěl k historickému úspěchu v podobě třetího místa v sezóně 1999/2000. Nikdy se Drnovice nedostaly výše, bronzový stupínek jim přitom zajistil místenku v Poháru UEFA. Grygera však účinkování na evropské scéně s moravským klubem nezažil. Lákala jej Slavia, ale za dvacet milionů korun nakonec putoval do Sparty.

Rusko odmítnul

Na Letné bral dva mistrovské tituly, navíc s reprezentačním výběrem do jednadvaceti let slavil nejprve stříbro na evropském šampionátu na Slovensku, při kontinentálním šampionátu 2002 byl oporou při tažení za zlatem! A přišel jeho skok do skutečně velkého fotbalu.

„Zažil jsem postupný vzestup. Žádné razantní skoky. Všechno plynulo, jak mělo," vzpomínal v jednom z rozhovorů. Drnovice jej totiž dostatečně připravily pro Spartu, klub z pražské Letné pak zase pro nizozemský Ajax. „Obrovská škola fotbalu, která mě nesmírně zocelila," přemítal Grygera, který do Amsterdamu přestoupil za 3,5 milionů eur, což při tehdejším kurzu bylo sto milionů korun.

Na nizozemský klub ukázal možná trošku překvapivě. Lákal jej totiž Dortmund, ozvalo se Monako či CSKA Moskva. Ale Grygera do Ruska nechtěl ani za nic. Trpělivě vybíral. „Ajax hraje na špici, zabydlel se v Lize mistrů. Rozhodlo sportovní hledisko. Navíc jde o ideální přípravu pro případný přestup do ještě většího klubu," vysvětloval tehdy v rozhovoru pro Sport.cz. V Nizozemsku se sešel s trenérem Ronaldem Koemanem, spoluhráčem mu byl nynější asistent trenéra reprezentace Tomáš Galásek. „Mohl jsem se o něj opřít, což mi moc pomohlo. Hlavně v začátku, kdy jsem se nedokázal domluvit," říkal Grygera.

Čtyři roky v Nizozemsku byly protkány úspěchy. Grygera kromě klubových triumfů zažil i slavné vystoupení české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy v Portugalsku 2004, kde tým trenéra Brücknera získal bronz. Nastoupil i na světovém šampionátu v Německu 2006, nechyběl na ME 2008. Během pětašedesáti startů v národním dresu si připsal i dva góly. Jeden vstřelil při slavném vítězství Brücknerovy party ve Francii. „Parádní, ale upřímně i trošku šťastný gól," řekl tehdy po triumfu 2:0 na půdě týmu, v jehož kádru byli Lizarazu, Gallas, Zidane, Thuram, Henry, Petit či další hvězdy světového fotbalu.

K naplnění snu pomohl i Nedvěd

V létě 2007 se pak přesunul jako volný hráč do Juventusu Turín. „Šlo o můj vysněný klub. Už při odchodu ze Sparty jsem si říkal, že z Ajaxu bude do italského klubu blíže. Jednání z jejich strany bylo korektní a intenzivní, tudíž jsem ani nehledal nic jiného," vyprávěl Grygera, který se v Juventusu sešel s Pavlem Nedvědem. „Méďa hrál v mém přestupu velkou roli," netajil vděčnost Grygera.

V Turíně prožil čtyři roky. Velkou trofej nepřidal, ale stal se oporou týmu a odehrál za Juventus 114 utkání. Po čtyřech letech však vypadl z užšího kádru. „Situace byla taková, že bych nepatřil mezi dvacet hráčů pro zápas. Proto jsem se rozhodl Juventus opustit, přestože jsem si s celou rodinou oblíbil klub i Itálii. Neodcházel jsem rád," líčil.

Při volbě nového kontraktu ukázal na Fulham. „Chtěl jsem si po nizozemské a italské lize vyzkoušet i anglickou, protože je jednou z nejsledovanějších a nejlepších na světě. Má očekávání se naplnila, byl jsem velmi spokojený. Ale dvě zranění kolena a následné operace byly pro návrat těžké," vykládá Grygera.

Na podzim minulého roku nečekaně oznámil, že s kariérou na nejvyšší úrovni je zřejmě konec. „Nechci dělat konečné rozhodnutí. Ale šance, že bych ještě pokračoval, je opravdu malá. Plánoval jsem, že na vrcholové úrovni vydržím do třiceti let, tudíž jsem o dva roky přetáhl," směje se Grygera, jenž vystupuje jako spolukomentátor ve studiu při zápasech Ligy mistrů. Hodně se rovněž angažuje v klubech svého mládí. „Holešov a Zlín jsou pro mě srdeční záležitostí," netajil Grygera, že z paměti nevymazal kluby, z nichž se odrazil na elitní fotbalovou scénu.

Zdeněk Grygera
Narozen 14. 5. 1980
V lize odehráno 118 zápasů, vstřelil 5 gólů.
Kariéra: 1997-1998 FC Zlín, 1998-2000 Petra Drnovice, 2000-2003 Sparta Praha, 2003-2007 Ajax Amsterdam, 2007-2011 Juventus Turín, 2011-2012 Fulham FC. V letech 2001 a 2003 získal titul se Spartou, o rok později přidal i nizozemský s Ajaxem. V Juventusu se však titulu nedočkal. V reprezentaci odehrál 65 utkání, v nichž vstřelil dvě branky. Podílel se na bronzu z EURO 2004, startoval také na MS 2006 a EURO 2008. S reprezentací do 21 let získal stříbro na ME 2000 a zlato na ME 2002.
Další z klasických pravých obránců, kterého trenéři využívali i na místě stopera. Výborný tah podél lajny s perfektními centry, ale i tvrdou střelou z dálky. Jeho kariéru bohužel hodně poznamenala zranění. Po odchodu z Juventusu, který omlazoval tým, ukončil předčasně kariéru v anglickém Fulhamu. Do české nejvyšší soutěže už se vrátit nechtěl.

Reklama