Hlavní obsah

Švejdík: Hráči se za mentálního trenéra stydí

Praha

Citlivé téma, o němž většina sportovců nemluví ráda. Využívání mentálního trenéra se ale stalo nedílnou součástí cesty k vrcholu. Nejedna olympijská medaile z posledních let pro Česko má v pozadí právě zmíněnou spolupráci. Většinou však zůstává utajena. „V Česku se hráči za využití mentálního trenéra stydí,“ všiml si Ondřej Švejdík, obránce fotbalové Sparty, který o ožehavém tématu mluvil zcela bez zábran.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér pražské Sparty Vítězslav Lavička (vlevo) a obránce Ondřej Švejdík

Článek

Váš současný trenér Vítězslav Lavička je velkým zastáncem mentálního tréninku. Vy už s takovou formou přípravy ale máte zkušenosti z dřívější doby...

Začal jsem už před třemi roky. Spolupracoval jsem s Radkem Šefčíkem ze Slovenska. Výhodou mentálního koučinku je, že nemusí probíhat jen prostřednictvím osobního kontaktu. Telefonovali jsme si a byli ve spojení přes internet podle potřeby a časových možností.

Proč jste si vybral mentálního trenéra tak daleko od domova?

Dostal jsem na něj doporučení od kamaráda, který působil pod Tatrami. Navíc jsem mu věřil i proto, že spolupracoval s tenistou Tomášem Berdychem. I když netuším, jestli jsou ve spojení pořád. Ale rozhodně měl trénink kvalitu. Lidí, kteří se označují jako mentální trenéři, je hodně. Ale skutečně kvalitních je málo.

Trenéři často říkají, že ne každý fotbalista může působit na Letné. Jak tedy vypadá mentální trénink hráče Sparty?

Při přípravě na zápas jde o způsob chování na hřišti, reakci na situaci, když uděláte chybu. Jak se koncentrovat a uvolnit, jak poté relaxovat, analyzovat zápas nebo situace na tréninku. Je toho strašně moc.

Využíváte služeb mentálního trenéra pravidelně?

Spolupracovali jsme tři roky, teď pár měsíců ve spojení nejsme. Načerpal jsem hodně informací, které se momentálně snažím vstřebat a uplatnit, což je nejtěžší.

Zrušil jste kontakt se svým osobním mentálním trenérem i kvůli příchodu Vítězslava Lavičky do Sparty?

Je vidět, že náš kouč má s mentálním tréninkem zkušenosti, dokáže nenuceně ovlivnit hráče v kabině i na hřišti. Jeho přístup jsem zatím nezažil od žádného jiného trenéra. Všichni v kabině to kvitujeme, máme z toho dobrý pocit.

Vítězslav Lavička o mentálním tréninku
„Moje zkušenost je jen ta nejlepší. Jde ale o individuální záležitost každého hráče. Ondra Švejdík takové služby využívá a myslím, že mu spolupráce s mentálním trenérem pomáhá. Mluvil jsem s Ondrou i s naším mentálním trenérem a jsem přesvědčený, že je to ku prospěchu. Někdy mám pocit, že mentální trenér je v českých podmínkách zpochybňován. Zdráhám se hráčům spolupráci nařizovat, ale jsem přesvědčený, že jejich mentální připravenost je stejně důležitá jako fyzická, technická či taktická. Pokud fotbalista tyto tři složky zvládá na sto procent, ale v hlavě nemá všechno srovnáno, jde o určitý limit, přes který se nemůže dostat a dosáhnout nejlepších výkonů. Kdo si je ochoten něco takového připustit, posune se v kariéře dál.“

Zavedl Lavička povinná sezení s mentálním trenérem?

To ne, ale nabídl nám, že pokud chceme, můžeme ho využít. Je na každém, jestli ho kontaktuje.

Jste teď na hřišti ukázněnější?

Spíš jsem se změnil jako člověk. Jinak řeším situace, jinak se chovám. Vyspěl jsem rychleji. Když se tak rozhlédnu kolem, myslím, že by to potřebovali všichni lidé.

Když se Lavička snažil přesvědčit hráče o prospěšnosti mentálního trenéra při svém prvním angažmá ve Spartě, moc neuspěl. Někteří starší hráči byli vyloženě proti. Nejste terčem posměchu?

Je pravda, že využití mentálního trenéra v kolektivním sportu je složitější. Plno hráčů nechce přiznat, že s někým takovým spolupracují. Stydí se za to.

Máte pro takovou reakci pochopení, nebo se spíše divíte?

Když se v Česku přiznáte, většina lidí řekne: Potřebuješ mentálního kouče? Ty jsi na hlavu! Máš problémy! Nezvládáš svoji práci! Jenže jde o normální věc. V zahraničí dokonce zcela běžnou a v Americe nejen mezi sportovci, ale i v normálním životě. Je to tam rozšířenější než v Evropě.

Setkal jste se sám s reakcí, že nejste normální?

Mám-li být upřímný, tak jsem o tom radši moc nemluvil (směje se). Vím, že řada hráčů ve Spartě s mentálním koučem pracuje. Je to ale osobní věc. Každý se chce zlepšit, posunout se dál. Ale nechce se svěřovat. Jde o know-how každého jednotlivce.

Působil jste čtyři roky v Groningenu. Jak se pohlíželo na prospěšnost mentálního tréninku v Nizozemsku?

V tamní lize má každý tým mentálního trenéra, nikdo se nad jeho přítomností nepozastavuje. Je to o vyspělosti lidí. Každý má jiné vzorce chování. Plno hráčů by chtělo služeb mentálního kouče využít, ale stydí se před okolím.

Je tedy přiznání se ke spolupráci s mentálním trenérem i znakem jisté slabosti?

Kdyby mi bylo dvacet, tak bych o tom otevřeně nemluvil. Tehdy jsem hodně dal na názory ostatních. Řešil jsem, co si o mně veřejnost myslí, co si o mně lidé v okolí povídají. Ale dneska už se soustředím na sebe, abych byl úspěšný. Plno lidí se mnou nemusí souhlasit, ale je mi to jedno.

Nestanete se teď terčem posměchu?

Je pravda, že by to moc lidí nahlas neřeklo. Ale mám zkušenosti, které jsou k nezaplacení. Proto si všeho vážím. Dokonce jednou z mých myšlenek, na co se vrhnout po kariéře, je mentální koučink. Potřebujete k tomu certifikát, který ale nezískáte bez předepsaných zkoušek. Tudíž záleží jen na mně, na mých znalostech.

Na konec kariéry ale máte ještě dost času.

Všichni kolem mi říkají, že ve třiceti nejsem nejmladší. Ale já jsem dva roky sportovního života ušetřil díky vážnému zranění. Pokud se o sebe budu dobře starat, můžu hrát ještě dlouho. Tohle je věc, o které nepochybuju.

Ondřej ŠVEJDÍK
Narodil se 3. prosince 1982. S fotbalem začínal v rodné Opavě, později působil v Bohemians 1905, Mladé Boleslavi a nizozemském Groningenu. Po vážném zranění kolena a opakovaných operacích mu hrozil konec kariéry, jako volný hráč se ale upsal v lednu 2011 Spartě. Sezónu 2011/12 absolvoval na hostování v Dukle, od léta minulého roku je oporou letenského týmu.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: