Hlavní obsah

Sparta po půl roce vede zase ligu. Pokoru, podstatný bude stav po třiceti kolech, krotí mistrovské myšlenky Lavička

Olomouc

Po půl roce se Sparta prodrala v tabulce zase na první příčku. Možná jen na čtyřiadvacet hodin, neboť na jejího plzeňského rivala čeká ligový duel s Teplicemi až v neděli, ale i tak se Letná vznáší na vlnách spokojenosti. „Pochopitelně. Z výsledků i ze hry, kterou teď předvádíme. Podstatný ale bude až stav po třicátém kole,“ bránil se i po lekci udělené Olomouci kouč Pražanů Vítězslav Lavička třeba jen vyslovit, že jeho tým nabral mistrovskou formu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec dvou gólů Sparty Václav Kadlec (uprostřed) po výhře v Olomouci.

Článek
Fotogalerie

Gólman Hanáků Zdeněk Zlámal se podobným slovům naopak nebránil. Ba co víc, přidával k nim i další superlativy na adresu Sparty. A nebylo to jen proto, že ve středečním pohárovém utkání inkasoval od letenských fotbalistů čtyři a v sobotním ligovém duelu tři góly.

Lavičkova klidná síla působí, uznával Zlámal

„Sparta nabrala skutečně mistrovskou formu a je největším aspirantem na titul. Pro mě tedy určitě, protože tak výborný tým tady u nás v Olomouci ještě nehrál. Přejela nás zaslouženě, neměli jsme proti ní absolutně šanci. Je znát, jak moc na Pražany Lavičkova klidná síla působí a co pro ně znamená," oceňoval domácí brankář partii, kterou Sparta na Hané sehrála a vítězství, jež si plně zasloužila.

Nádhernou Krejčího trefu pochopitelně také... „Prý to měl být centr, ale podle mého šlo o takovou nádheru, že by měla aspirovat na gól roku," složil poklonu sparťanskému mladíkovi. Autorovi dalších dvou gólů Kadlecovi ji skládat nemusel.

Zatrnulo Kadlecovi i trenérovi

„Šlo asi o jedny z nejjednodušších branek, které jsem kdy dal," uznával sám Václav Kadlec, který se dvakrát trefil i ve středečním pohárovém duelu. „V Olomouci se mi hraje dobře, protože mám rád vypjaté zápasy. A když se k tomu přidá i štěstí, pak to tam padá," pochvaloval si sparťanský snajpr povedené vystoupení.

„V úvodu mně ale přesto zatrnulo. Nedali jsme dvě tři šance, nastřelili břevno a tyč, takže jsem si vzpomněl na fotbalové pořekadlo: Nedáš, dostaneš. Naštěstí se nenaplnilo, protože z další příležitosti jsme vedoucí gól přece jen vstřelili, uklidnili se a dál už hráli v pohodě," glosoval Kadlec střetnutí druhé Sparty s třetí Olomoucí, které Pražané proměnili v exhibici.

„I mně po neproměněných šancích zatrnulo a vybavil se mně podzimní zápas na Letné, který měl obdobný průběh. Hráli jsme, připravovali si šance, ale góly jsme tehdy nedávali a soupeř nás trestal. Tentokrát jsme ale naši aktivní hru zúročili i v góly," přiznával sparťanský kouč Lavička, že po střelách do břevna a tyče i zmařených příležitostech obavy přece jen trochu měl.

Lavička se strhnout nenechá

Zbytečné, protože jeho mužstvo na Hané podruhé během tří dnů excelovalo. „Výsledky vypadají jednoznačně, ale i Sigma měla v obou zápasech dobré momenty. Výhry prostě vyplynuly z naší aktivní hry," nenechával se Lavička strhnout dvěma vítězstvími v rychlém sledu.

Natož aby snad mluvil o mistrovské formě a tažení za titulem. „Z fotbalu, který teď hrajeme, mám prostě dobrý pocit, z toho, jakou hrou a výsledky se v současnosti prezentujeme, samozřejmě také. Ale k cíli, jímž je třicáté ligové kolo, je ještě strašně daleko," odmítal sparťanský kouč podobné úvahy.

Jedno ale přece jen uznal - tříbranková výhra v Olomouci je pro jeho tým důležitá i proto, že umazala manko ve skóre, které Pražané na plzeňského rivala mají.

„Povzbuzení to samo sebou je, ale Plzeň má pořád zápas k dobru," připomínal Lavička, že ani vedení v tabulce, ani minimální rozdíl ve skóre nijak nepřeceňuje.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: