Hlavní obsah

O mistrovské formě Lavička ani po třígólové výhře na Hané mluvit nemíní, o titulu už teprve

Olomouc

Drží se na zemi. A totéž vyžaduje sparťanský kouč Vítězslav Lavička i od svých svěřenců. Důležitý zápas na Hané sice zvládli a Olomouc na jejím hřišti 3:0 porazili, ale trenér Pražanů euforii nepodléhá a v oblacích se nevznáší. „Ligu jsme vedli jen necelých čtyřiadvacet hodin, což nic neznamení. Podstatný bude výsledek po třicátém kole,“ opakoval Lavička i po mistrovském výkonu, který jeho mužstvo v souboji se třetí Sigmou předvedlo a díky němuž si zaslouženě odvezlo tři body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička během utkání v Olomouci.

Článek
Fotogalerie

Během tří dnů jste porazili Hanáky na jejich půdě již podruhé. A v ligovém duelu dokonce ještě výrazněji, než ve středeční pohárové konfrontaci. Věřil jste, že jste toho schopni?

Hlavně jsem věděl, že nás nečekané jednoduché utkání, protože jsem předpokládal, že po pohárovém duelu na nás vyrukují domácí v ligové odvetě s daleko větším odhodláním. Proto jsem rád, že jsme se ani ve druhém vzájemném střetnutí nezaváhali.

Všeobecně se čekalo, že vám bude Sigma klást daleko větší odpor než v poháru, neboť případným bodovým ziskem se mohla přihlásit do boje o titul. Jenže žádný odpor se nekonal...

Oba výsledky sice vypadají jednoznačně, ovšem Olomouc měla v obou střetnutích dobré momenty. Jestliže jsme dvakrát vyhráli, pak především díky aktivní hře, kterou jsme předváděli.

Hanáky jste obrali o tři body a tím jste je odstřihli ze hry o ligový primát. Nebo snad myslíte, že by do boje o titul ještě mohli promluvit?

O tom nechci spekulovat. Věděli jsme, že Sigma disponuje kvalitním mužstvem a získané tři body jsou pro nás povzbuzením na cestě k cíli, který máme.

Jenže bodové rozestupy mezi Spartou, Plzní a zbytkem ligy se zvětšují, takže je zřejmé, kdo nejvyšší soutěži vládne.

Ale i Olomouc, stejně jako Jablonec mají kvalitu. Proto jdeme a půjdeme do dalších zápasů s respektem a pokorou ke všem soupeřům, kteří nás ve zbývajících osmi ligových kolech čekají.

Po půl roce ještě se dokonce ujali vedení v lize, než vás v neděli Plzně po výhře nad Teplicemi zase předstihla. Pomůže vám toto vědomí hodně?

Každý úspěch pro nás představuje povzbuzení do další práce. Vedoucí příčka, na níž jsme byli navíc jen necelých čtyřiadvacet hodin, ale nic neznamená, nejpodstatnější bude výsledek po třicátém kole.

Ke zmiňovanému cíli jste se přiblížili i tím, že jste Olomouci nastříleli tři góly a rozdíl ve skóre mezi vámi a plzeňským konkurentem se o dvě branky zmenšil. I to může být povzbuzením...

Povzbuzující to je, jako je pro nás všechny, co na Spartě pracujeme, povzbuzením každý úspěch, kterého dosáhneme. Ale opakuji, že podstatný bude stav po posledním ligovém dějství.

Vy ale máte doslova mistrovskou formu...

Z toho, jakým herním a výsledkovým způsobem se prezentujeme, mám dobrý pocit, protože předvádíme kombinační fotbal, jaký hrát chceme.  Ale opakuji, že do třicátého kola je daleko.

O výtečné formě vašeho týmu svědčí i to, že na Hané jste si mohl dovolit ten luxus, že jste vystřídal kapitána Matějovského a nasadil teprve osmnáctiletého Čermáka. Čím vysvětlíte, že Matějovský najednou tak ožil?

Zažíváme skutečně nejlepší období naší vzájemné spolupráce, kdy Matějovský jako správný kapitán a leader na hřišti i v kabině dokazuje, že má mužstvu co dát. Průběh střetnutí mně vybízel k tomu, abych ho ze hřiště stáhl a šetřil tak jeho síly na náročný program, který nás čeká. Pro Čermáka, který je talentovaným fotbalistou, šlo o odměnu za práci, kterou v přípravě odvádí. A také pro výzvu, aby svůj potenciál rozvíjel a dál rostl.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: