Hlavní obsah

Místo demolice měla Plzeň strach. Máme kupu šancí a klepeme se o vítězství, zlobil se Vrba

Plzeň

Povinné tři body jeho Plzeň shrábla, přesto měl plzeňský trenér Pavel Vrba ke spokojenosti po nedělním vítězství nad Teplicemi (2:1) daleko. Štvalo jej, jak jeho svěřenci naložili s gólovými příležitostmi v druhém poločase a místo aby Severočechům uštědřili zdrcující debakl, nechali je do posledních vteřin snít o bodovém zisku. „Jednak jsme měli být úspěšnější v koncovce, nepochopitelně jsme pak dostali zbytečný gól,“ ohlížel se za nedělním triumfem Vrba.

Foto: Petr Skála, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš (vlevo) a záložník Teplic Franci Litsingi.

Článek

Po prohře v ligovém utkání na Spartě a nezdaru v pohárovém duelu na hřišti Jablonce jste povinné vítězství nad patnáctými Teplicemi urvali. Ulevilo se vám po předešlých zaváháních hodně?

Jsem rád, že po dvou zápasech bez výhry jsme zabrali naplno. Proti Teplicím jsme byli lepší a měli výraznou převahu, i když jsme vstřelili jen dva góly. Šancí si moje mužstvo vypracovalo mnohem více. Hlavně po přestávce.

Prvních dvacet minut jste však byl u postranní čáry hodně rozzlobený a svěřence prakticky bez neustání káral. Rozčilovali vás častými ztrátami a nezvyklým množstvím nepřesností?

V předfinální fázi jsme byli přílis zbrklí, netrpěliví, strašně jsme pospíchali a ztráceli vzadu míče. V první části utkání mohly jít Teplice z brejku do vedení a vývoj pro nás mohl být složitější. Pomohl nám gól před poločasem, ale hlavně rychlá trefa po nástupu do druhé půle.

Štvalo vás hodně, jak lehkovážně si vaši hráči počínali zejména v průběhu druhého poločasu?

Je jasné, že s ohledem na náš projev jsme si měli uhlídat lépe výsledek. Postrádal jsem z naší strany větší důraz. Měli jsme mnoho šancí, které volaly po gólu. Jednou šli kluci sami na brankáře, nastřelili jsme tyčku, břevno, Tecl měl velkou šanci. Mrzí mě, že vítězství nebylo vyšší. Ve finální fázi jsme moc kazili. Někdy je naše rozehrávka na hranici rizika. Některé míče byly velice riskantní. Budu na kluky apelovat, abychom se zlepšili.

Zatrnulo vám v závěru hodně, když teplický Litsingi zkorigoval a navíc se hosté ještě dostali ke standardní situaci.

Měli jsme zápas dohrát v klidu, na polovině soupeře. Místo toho v poslední minutě inkasujeme a klepeme se o výsledek v situaci, kdy jsme měli mít mnohem výraznější náskok.

Trápí vás neproměňování šancí i s ohledem na aktuální ligový vývoj, kdy se zdá, že o českém šampiónovi může rozhodovat skóre?

Po tříbrankovém vítězství Sparty v Olomouci byl každý gól dobrý. Proto mě mrzí mě, že jsme nebyli úspěšnější. Hráči by si měli včas uvědomit, že skóre může rozhodnout o konečném umístění.

Může závěr ligy přinést v podání nejlepších týmů ještě s otevřenější fotbal s jednoznačným taktickým záměrem v podobě velkých střeleckých manévrů?

Nemyslím si, že někdo bude otvírat obranu a bláznit. Uvidíme, co přinese závěr ligy. Skóre se bude honit spíše v posledních kolech. Doufám, že na výsledky 8:0 nedojde.

Je s ohledem na vývoj posledních kol a náskok vašeho mužstva se Spartou na třetí Jablonec jasné, že se boj o titul zúžil už jen na dva týmy a nikdo třetí nemá nárok?

Před startem jara jsem myslel, že Olomouc zasáhne do boje o titul více. Má obrovskou perspektivu, navíc začátek jara jim hodně vyšel. Ale ani Jablonec neřekl poslední slovo. Proto si nemyslím, že titul už je otázkou pouze pro nás či Spartu.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: