Hlavní obsah

Grygera byl zvolen nejlepším pravým bekem ligové dvacetiletky. Sám by dal hlas Jiránkovi nebo Pospěchovi

Praha

Vyhrál dvakrát nejvyšší ligu v Česku, ovládl elitní nizozemskou soutěž, byl mistrem Evropy do 21 let, s reprezentací získal bronz na mistrovství Evropy v Portugalsku 2004. Pravidelně hrál Ligu mistrů, ať už v dresu Sparty, Ajaxu Amsterdam či Juventusu Turín. Nyní se Zdeněk Grygera dočkal i výjimečného individuálního ocenění, když jej fotbaloví příznivci zvolili nejlepším pravým obráncem Jedenáctky dvaceti let Gambrinus ligy. „Výběr kvalitních hráčů na můj post byl obrovský. Jde o pohled lidí, kteří pravidelně chodí na tribuny, proto si ocenění vážím," říká dvaatřicetiletý borec.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Článek

Fanoušci vás zvolili vítězem v hlasování o nejlepšího pravého obránce Jedenáctky dvaceti let Gambrinus ligy. Co pro fotbalistu s úspěchy z předních klubů Evropy znamená takové ocenění?

Velkou radost a potěšení, protože jde o ohodnocení od lidí, kteří stojí na tribunách a sledují fotbal z jiného pohledu. Navíc kvalitních hráčů na mém postu je mnoho. Když si člověk vezme dvacet let, jde o velký úsek, proto vítězství skutečně hřeje.

Pokud byste v roli fanouška byl vy, koho byste zvolil nejlepším pravým obráncem Gambrinus ligy?

Martina Jiránka nebo Zdeňka Pospěcha. Společně jsme hráli v reprezentaci, dobře se známe. Vím, že jde o výborné fotbalisty, kteří byli v kariéře hodně úspěšní.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

V tuzemsku jste nejvyšší soutěž hrál za Drnovice a Spartu Praha. Jak vzpomínáte na dvě štace v úplném začátku vaší kariéry?

V Drnovicích jsem prožil nejlepší roky jejich existence. Šlo o malý klub z vesnice, ale měli jsme na tamní poměry velké úspěchy. Vykopali jsme místo v evropských pohárech. Působení v klubu mi do budoucí kariéry dalo skutečně hodně. Vždyť já se z Drnovic odrazil do jednadvacítky, s kterou jsme později získali titul mistrů Evropy a šlo vlastně o základ pro moje působení v zahraničí, protože právě v jednadvacítce mě začali sledovat skauti největších klubů včetně Juventusu. A co se týče Sparty, jde jen o parádní vzpomínky, protože za tři roky v klubu jsem dvakrát slavil titul a zahrál si i Champions League, což je úplně jiný level. Velká škola.

Ze Sparty jste mohl přestoupit rovnou do Juventusu Turín, ale cestu do Itálie jste vzal oklikou přes Nizozemsko, kam vás zlákal Ajax. Neříkal jste si později, že jste mohl určité kroky kariéry udělat jinak a vzestup urychlit?

Vůbec ne! Ničeho nelituji, nic bych neměnil! Když se ohlédnu, dělal jsem postupné kroky. Z Holešova do Zlína, pak do Drnovic a následně do Sparty. Všechno šlo, jak mělo. Ajax mi dal z hlediska rozvoje moc, šlo o obrovskou školu. Když přemýšlím s odstupem, pokud bych šel ze Sparty rovnou do Juventusu, možná bych tíhu velkého angažmá v elitním klubu neunesl.

Co pro vás bylo úplným vrcholem? Které angažmá vás osobně nejvíce uspokojilo a současně zajistilo největší popularitu?

Absolutní strop představoval Juventus Turín. Šlo o vysněné místo, toužil jsem po Staré dámě celý život. Už při prvním přestupu z Česka ven. Navíc Juventus patří ke klubům, o které podle mého přesvědčení usiluje každý hráč. Jde o absolutní špičku. Nicméně nechci opomíjet ani další týmy, jimiž jsem prošel, protože všude jsem prožil krásné okamžiky. Sparta je nejlepším klubem v Česku, Ajax Amsterdam zase patří s PSV Eindhoven k elitě v Nizozemsku. Skvělý byl i Fulham na konci kariéry.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

V zimě jste ukončil působení v anglickém Fulhamu kvůli opakovaným problémům s kolenem a připustil, že na nejvyšší úroveň už se zřejmě nevrátíte. Změnil se váš pohled? Nebo lze během jara či léta očekávat váš comeback?

Vše zůstává při starém. Výpadek už je delší, bylo by příliš těžké se vrátit na nejvyšší úrovni. S vrcholovým fotbalem je konec. Jdu si každou neděli zahrát s kamarády u nás v Holešově pro radost, ale žádnou soutěž neplánuji.

Zatím jen příležitostně se věnujete komentování zápasů Ligy mistrů na stanici Prima Cool. Nyní vás čeká pikantní duel čtvrtfinále Juventus Turín - Bayern Mnichov. Jak vám pozice v televizním studiu sedí? Je nepříjemné hodnotit výkony bývalých spoluhráčů?

Moc mě práce pro televizi baví, jde o ideální cestu, jak zůstat u fotbalu. Navíc ve studiu je Marek Jankulovski, s nímž se známe nejen z reprezentace, ale i ze soukromí. Bylo fajn okusit fotbal nyní z druhé strany. Mám poznatky, které mohu předat. Nejde o prostředí, jež by mi bylo zcela cizí. Mám velkou chuť pokračovat, chci se zdokonalovat!

Pořadí pravých obránců v anketě o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy
1. Zdeněk Grygera31,3 %
2. František Rajtoral26,5 %
3. Zdeněk Pospěch14,4 %
4. Michal Horňák9,9 %
5. Jiří Lerch9,2 %
6. Milan Fukal3,5 %
7. Michal Kovář2 %
8. Petr Johana1,8 %
9. Marcel Mácha0,7 %
Petr Veselý0,7 %

Reklama