Hlavní obsah

Když se daří, je každý z nás Maradonou. Jenže teď jsme dole, přiznal Ordoš, že pro Hanáky se stal titul chimérou

Olomouc

Hanáci se měli na jaře přihlásit do hry o titul. A vehementně, protože i los jim nahrával, neboť do Olomouce nasměroval jak Spartu, tak i Plzeň. I většina expertů v tomto duchu uvažovala, v čemž jim první čtyři kola skutečně dávala za pravdu. Hanáci v nich získali plný počet dvanácti bodů, takže vedoucí dvojici měli na dohled. Na Spartu ztráceli dva, na vedoucí Plzeň pět bodů. Stačily však další dva zápasy a jsou odepsaní, neboť po prohře v Liberci jim nyní Sparta uštědřila lekci, která je zbavila iluzí a vrátila zpátky do reality.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olomoucký kouč Roman Pivarník přiznal, že boj o titul je pro Hanáky ztracený.

Článek
Fotogalerie

Rozestup mezi vedoucí dvojicí a zbytkem ligy, který ovšem reprezentuje jen Jablonec a s Olomoucí, narostl už na šest, resp. osm bodů. Obrovská propast. Rozdíl, jenž svědčí nejen o tom, že boj o titul se zúžil pouze na dva protagonisty, ale vypovídá i o prohlubující výkonnostní propasti mezi Plzní, Spartou a ostatními mužstvy.

Pivarníkovy logické argumenty

„Ale to má přece logiku. Sparta a Plzeň nejen tvrdě pracují, ale oba kluby kupují a přivádí hotové hráče, jako Lafatu, Váchu, Bednáře nebo v plzeňském případě Tecla či Kovaříka, u nás je to opačně. Posily nejenže nepřišly, my naopak jsme ještě ztratili Rossiho, Hubníka a Heinze. To je realita," uvažoval po poslední lekci od Sparty olomoucký kouč Roman Pivarník, kde se takové rozdíly berou.

„My se sice můžeme snažit Spartu potrápit, ale ani kdybych měl k dispozici kompletní kádr a všichni hráči byli zdraví a v pohodě, konfrontaci bychom stejně nezvládli," uznával trenér Hanáků současnou realitu.

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička sice bral Olomouc v ochranu, stejně jako plzeňský kouč Pavel Vrba o čtyřiadvacet hodin později upozorňoval na kvality Jablonce, který podle něho ještě neřekl poslední slovo, jenže třeba právě na Hané si skutečnou realitu dobře uvědomují.

„Sparta je v obrovském laufu a nedala nám šanci. Totálně nás sfoukla, momentálně na ni nemáme," přiznal po sobotní lekci olomoucký útočník Michal Ordoš. „Tak výborně u nás ještě žádný soupeř nehrál, takže Sparta je mým favoritem na titul," přidával se i gólman Zdeněk Zlámal.

Trenérovy jednoduché počty

Teoreticky se sice Hanáci ještě do hry o ligový primát vrátit mohou, jenže podobná vize je pro ně chimérou. „Osm kol před koncem ztrácíme na vedoucí týmy osm bodů, takže jsme ze souboje o titul vyřazeni. Možné je sice všechno, ale předpokládalo by to, aby selhala jak Sparta, tak Plzeň. V minulosti se sice něco podobného už přihodilo, jenže teď by oba vedoucí týmy musely prohrávat a my v jednom kuse bodovat," nemyslí olomoucký trenér Pivarník, že by jeho tým ještě mohl dostihy za titulem zdramatizovat.

„Nezbývá, než zase zvednout hlavy a jít dál, jestliže se chceme dostat na třetí příčku a zamířit do pohárové Evropy," netají olomoucký gólman Zdeněk Zlámal, že jeho tým může pomýšlet už jen na třetí příčku.

„Náskok osmi bodů není nijak závratný. Faktem ale je, že se Plzeň a Sparta odtrhla a cesta do pohárové Evropy je pro ně nyní snazší. Teprve teď se ukáže, jak na tom skutečně jsme my a jaká je naše opravdová síla," souhlasil se spoluhráčem Michal Ordoš.

„Když se daří, je každý z nás Maradonou. Jenže nyní jsme dole," připomínal, že na Hané myslí na třetí příčku znamenající cestu do pohárové Evropy. „Mezi námi a Jabloncem vše zůstává naprosto otevřené," utěšoval se Ordoš po lekci od Sparty a pádu na čtvrtou příčku.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: