Hlavní obsah

VIDEO: Slavia musí už za rok hrát zase o nejvyšší příčky. Ať už se mnou, nebo beze mě, tvrdí Rada

Praha

Fotbalová Slavia se na jaře sebrala, o tom není sporu, neboť v pěti zápasech po sobě neprohrála, jenže trenér Petr Rada dál čelí nevoli a nevraživosti vlastních fanoušků. A dokonce ještě větší, než během bídného závěru podzimní sezóny. Proto jsou kuloáry plné spekulací o jeho rezignaci, nebo dokonce odvolání, což ovšem klubové vedení rázně odmítá. I Rada chce bojovat a vzdát se nemíní, i když jedním dechem tvrdí, že ani případným vítězstvím v sobotním derby na Spartě se konstelace nezmění. „Situace se už nezlomí a bude pokračovat,“ je přesvědčen slávistický kouč.

Rozhovor s trenérem Slavie Petrem RadouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Na podzim jste v Edenu Spartu porazili a zdálo se, že se po této výhře odrazíte k spanilé jízdě. Namísto toho na váš tým dopadla jedna velká mizérie, kdy jste nestačili porážky ani počítat. Máte po půl roce vysvětlení, proč se všechno změnilo k horšímu?

Vítězství v derby hráče uspokojilo, v tom to bylo. Přitom následoval sled pěti zápasů se soupeři, které jsme určitě mohli porazit, což by nám vyneslo lepší postavení a větší klid. Namísto toho, abychom se v zimní přestávce dívali v tabulce vzhůru, jsme se museli naopak koukat dolů.

Teď přichází druhé derby sezóny a máte šanci vše napravit. Třeba i podruhé Spartu porazit a odrazit se vzhůru...

Chci v něm prodloužit naší sérii pěti zápasů bez prohry, i když vím, že Sparta předvádí momentálně nejlepší fotbal v české lize. Ale derby je něco jiného. Bude to specifický zápas a my děláme vše pro to, abychom ho zvládli a mluvilo se o něm i naší zásluhou jako o vyvrcholení celé soutěže.

Naznačujete, že Sparta bude v sobotu favoritem. I vy ale přece vstupujete do derby silnější. Vedení vám v zimě přivedlo Gecova, Fenina, do Edenu se vrátil Skácel.

Podle jmen jsme určitě silnější, protože přišli kvalitní hráči a v mužstvu se zvýšila konkurence. Už se nemůže opakovat podzimní duel s Ostravou, kdy jsem neměl k dispozici žádného útočníka a musel ho prostě nahradit Latkou.

Příchod nových akvizic si pochvalujete, ale přitom je nestavíte. Není to paradox?

Je ale přece třeba vidět problémy, které měli na předchozích štacích a stav, v jakém přišli. Odcházeli jako nadějní a perspektivní hráči, jenže Fenin prakticky rok a půl nehrál a ani Gecov se neprosazoval, jak by si představoval. Po pěti kolech nemohu říct, že jsou ve formě, ale snažím se a budu se snažit dostat je na úroveň, kterou měli.

Takže běh na dlouhou trať?

Každý tým po příchodu tolika nových hráčů potřebuje čas. Proto jsem říkal, že v probíhajícím ligovém ročníku bude potřeba mužstvo stabilizovat a dostat ho do klidného středu. V příští sezóně až ale bude muset Slavia bojovat o nejvyšší příčky.

Myslíte, že takovýto odklad slávističtí fanoušci pochopí? Divíte se, že jsou netrpěliví a jako cíl své nevole si vybírají právě vás? Že se jim nelíbí, že Skácela a spol. nestavíte?

Mají nárok projevit svá přání, kdo by měl hrát, ale nevědí, v jakém stavu hráči jsou. O tom, kdo nastoupí, by měl rozhodovat trenér.

Irituje vás hodně, když na vás fanoušci v jednom kuse řvou?

S tím, co se dělo po posledním zápase s Duklou, se neztotožňuji. Bral bych, kdyby se něco podobného odehrávalo na podzim, kdy jsme pětkrát za sebou nevyhráli. Jenže teď jsme naopak pětkrát neprohráli, přičemž jsme porazili Boleslav a vyhráli v Brně. Proto mně přijdou takovéto věci nelogické a vrtá mi hlavou: Proč?

Proč tedy?

Takový je trenérský život. Ve Slavii a Spartě obzvlášť. Mám v hlavě jisté myšlenky a vím, že stát se může cokoliv.

Třeba že vyhrajete derby, situace se zlomí, fanoušci vás vezmou a budete je mít na své straně?  Že se zastaví lavina nevole a nevraživosti, o které jste mluvil po derby s Duklou?

Ne. Tahle situace se podle mého už nezlomí a bude pokračovat. Já se ale i tak budu snažit, aby se Slavia zlepšovala a dostala se do klidných vod. A aby v nové sezóně bojovala o nejvyšší příčky...  Jestli se mnou, nebo ne, to neřeším. Podstata spočívá v tom, že Slavia není týmem, jenž by měl i přes určitou krizi pět či sedm let hrát jen o osmé nebo deváté místo, protože pro českou ligu znamená moc.

Se mnou nebo beze mě? Chcete tím naznačit, že jste neměl zapotřebí dostat se do situace, která vám viditelně není příjemná a vyloženě vás irituje?

Nemám to zapotřebí. A ani nevidím důvod, proč bych měl...  Prožil jsem si toho dost a mám nárok na něco jiného. Současná situace mně prospěla z jednoho jediného hlediska. Měl jsem osmdesát pět kilo, devět jsem zhubnul. Teď mám sedmdesát šest a košile na mě visí. Cítím se dobře, což je krásné.

Ve vašich odpovědích jsou skryté samé rébusy. Máte všeho dost, nebo chcete pokračovat? Budete bojovat dál, nebo vás panující situace až příliš ničí?

Je mi pětapadesát, abych se tímhle trápil... A hlavně - nejsem tak slabý, abych utíkal z boje. To jsem neudělal nikdy ani jako hráč, ani jako trenér, takže žádné myšlenky na rezignaci nemám. Soustředím se jen svou práci. Na Spartu, která nás čeká, na zápas se Slováckem, který bude následovat. Jsem trenérem a v klubu máme vedení, které musí situaci řešit.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: