Hlavní obsah

Fotbalisté Ostravy mohou mít problémy se získáním licence

Ostrava

Fotbalisté Ostravy mohou mít vážné problémy se získáním profesionální licence na příští sezónu. Podle deníku Insider předseda představenstva klubu Petr Šafarčík připustil, že pokud Baníku nepomůže město, může se klub dostat do problémů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Diminik Kraut z Baníku Ostrava (vpravo) střídá v utkání 22. kola fotbalové Gambrinus ligy Milana Baroše.

Článek

Baník dost možná čekají dva klíčové měsíce, které mohou rozhodnout o jeho existenci. Jednak je to v závěru dubna zasedání zastupitelstva, které má po vleklých jednáních definitivně rozhodnout o tom, zda město vstoupí do společnosti provozující stadión na Bazalech nebo ho odkoupí. Jednak jsou to jednání s hráči i dalšími subjekty o bezdlužnosti, která je jednou ze zásadních podmínek pro udělení licence.

Už vloni ji Baník získal až v dovolávacím řízení, ale letos je situace dramatičtější. Už proto, že podle Insideru narostly dluhy klubu na 160 miliónů korun. "Ta souhrnná částka se tomu asi blížit může," řekl Šafarčík. Z dobře informovaných zdrojů navíc prosakují informace, že věřitelé z řad hráčů na doposud předložené návrhy vyrovnání odmítli přistoupit. Klub už na podzim kvůli finanční situaci pozastavil vyplácení prémií.

Baníku by mohlo město převzetím areálu na Bazalech výrazně ulevit, správa stadiónu stojí klub ročně kolem 25 miliónů. Tyto provozní náklady by pak převzala právě radnice. "Připouštím, že jestli nám nepomůže město, a to tím, že vstoupí do společnosti Bazaly, a. s., která provozuje stadión, můžeme mít problémy," uvedl pro Insider Šafarčík.

Baník sice v úterý oznámil prodloužení spolupráce s Vítkovice Machinery Group strojírenského magnáta Jana Světlíka, jenže ten přispívá v řádech miliónů. Závazky klubu jsou mnohonásobně vyšší.

Reklama

Související témata: