Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: Hořký konec. Na trávník už se možná nikdy nevrátím, připustil rebel Řepka

Most

Pro fanoušky Sparty je řízný stoper Tomáš Řepka (39) nesmrtelnou ikonou. Jeho stopa v Gambrinus lize je nesmazatelná. Odehrál v ní 315 utkání a vstřelil 12 branek. V dresu Baníku a Sparty, do níž se po devíti a půl letech ve Fiorentině a West Hamu vrátil, odváděl vynikající služby. K záchraně loni na jaře pomohl i Dynamu České Budějovice. S ním se však loni na podzim rozešel ve zlém a soudí se o platnost smlouvy. Jeho konec předznamenala v profesionální kariéře dvacátá a v domácí nejvyšší soutěži sedmá červená karta. Nyní pracuje jako sportovní ředitel Baníku Most ve Fotbalové národní lize.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní ředitel fotbalistů Mostu Tomáš Řepka

Článek

„Chtěl bych se vrátit, ale záleží na spoustě okolností a majitelích mosteckého klubu. Otázkou totiž je, jestli se funkce sportovního ředitele dá vůbec spojit s hraním. Pořád to je druhá nejvyšší soutěž, která má nějakou úroveň. Ale pokud to nebude reálné, už se na trávník, přesněji do velkého fotbalu, možná nikdy nevrátím. Zahraji si někde jen na žízeň. Jedna věc je chtít, druhá, jestli to je po tak dlouhé pauze vůbec reálné. Vždyť fotbal jsem hrál naposledy loni v říjnu," přiznal v rozhovoru pro Právo a Sport.cz Řepka, který je jedním z kandidátů na stopera do jedenáctky dvacetiletí.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Definitivní rozhodnutí zřejmě padne v nejbližších týdnech. „Na jaře to určitě nebude. Už dlouho nic nedělám, tedy netrénuji, což se samozřejmě projeví. V první řadě se chci domluvit s trenérem Bustou, že bych si s mužstvem zatrénoval a viděli bychom, jestli má ještě smysl pokoušet se o návrat. Musím začít pomaličku, otestovat sám sebe. Nemám tušení, co to se mnou po půlroce nečinnosti udělá," prozradil svůj záměr.

„Pokud bych tedy někde hrál, pak v dresu Mostu. Gambrinus ligu beru v podstatě za uzavřenou kapitolu," dodal s tím, že nostalgií nijak netrpí. „Mluvil jsem často o tom, že konec kariéry bude moje polosmrt. Ona svým způsobem byla, protože nehraju, ale obával jsem se, že to bude horší," konstatoval.

Práce sportovního ředitele mosteckého klubu ho prý baví. „Snažím se a učím se. Důležité je, že bodujeme a odpoutali jsme se ze sestupových příček. Tím neříkám, že to je moje zásluha. Jako hráč jsem netušil, jak hodně práce kolem mužstva je potřeba. Zařizuji různé věci. Rozhodně se nenudím. Na nic jiného nemám čas, i když v Mostě jsem obden a spoustu věcí zařizuji po telefonu. Lidé z klubu mi hodně pomáhají. Dřív jsem říkal, že si dost dobře neumím představit, že bych funkcionařil, teď mě to docela baví a může to být i moje budoucnost ve fotbale," říká přesvědčivě jeden z nejlepších stoperů v historii Gambrinus ligy i celého českého fotbalu Tomáš Řepka.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Reklama

Související témata: