Hlavní obsah

Můj partner Berbr mi do nominací nemluví, tvrdí šéfka sudích Damková

Praha

V posledních dnech je šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková pod velký tlakem. Někteří lidé jí jdou po krku, rozuměj funkci, a chtějí, aby odstoupila. Ona jim však v exkluzivním rozhovoru pro Právo a sport.cz vzkázala: „Tu radost vám neudělám!“

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně rozhodčích Dagmar Damková.

Článek

Jistě jste slyšela výzvy, abyste odstoupila z funkce šéfky rozhodčích. Jak se vám žije pod takovým tlakem?

Ten tlak je opravdu silný, ale jako bývalá rozhodčí jsem proti němu obrněná. Bulvár a někteří lidé mi také nebudou určovat můj život, ať už profesní nebo soukromý. To absolutně vylučuji. Snažím se dělat svoji práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Hodně lidí nejen kolem fotbalu mi řeklo, že jim přeci neustoupím. Jsem žena, a každá žena je stokrát silnější než chlap. Příjemné to však není a vypudit z hlavy to nejde. Nečtu noviny ani nesleduji bulvární televize, ale ty informace se ke mně dostanou. Mám kolem sebe lidi, o které se mohu opřít a podporují mě i kolegové z komise rozhodčích UEFA.

Takže těm, kteří chtějí váš odchod, radost neuděláte...

To rozhodně ne! Podporu mám i od lidí, od nichž bych to nečekala. I to mě posiluje. U těch, kteří volají po mém odchodu, mě ta reakce ani nepřekvapuje.

Nebudíte se v noci kvůli těm často nevybíravým útokům?

Spím dost špatně, ale ne kvůli tomuhle tlaku. Celou noc jsem se například budila z neděle na pondělí, když jsem se dozvěděla, že asistent Josef Košec spáchal sebevraždu.

Při každém problému se také ozývají hlasy, že sudí nasazuje podle svých záměrů váš partner a člen výkonného výboru FAČR Roman Berbr. Vy prý jen udělujete tresty. Co tomu říkáte?

Starý evergreen. Oba pracujeme ve fotbale, samozřejmě se bavíme i o sudích, ale Roman se nominace dozvídá z internetu jako kdokoliv jiný. Jsem ženská a nenechám si do toho mluvit.

A také prý sedáváte na tribuně s šéfy klubů, především pak plzeňským Paclíkem...

V Plzni už sedávám na druhé straně u delegátů. V zahraničí je běžný standard, že vás jako hosta, jehož si váží, posadí vedle nejvyšších představitelů. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Spíš by tam byl lidem divný opak, kdybych seděla jako členka komise UEFA někde v koutku.

Jste odpovědná za rozhodčí, kteří chybují a ovlivňují zápasy. Co s nimi děláte?

Chyby přicházejí. Bohužel, ale jsou věci, které mohu ovlivnit a jiné ovlivnit nemohu. Potřebují čas. Už na začátku, když jsem byla jmenována předsedkyní komise rozhodčích FAČR, jsem říkala, že polovina sudích do profesionálního fotbalu nepatří. Jenže padesát procent jich najednou nemohu vyměnit. Naše komise jich vyměnila už patnáct, což je asi dvacet procent. Další obměna přijde, ledacos se ukázalo i v této sezóně. Skončili Adámek, Ubias, teď Drábek. Pořád je na listině hodně rozhodčích, s nimiž nejsem spokojená. V létě bude vyměněno asi deset rozhodčích.

Máte kam sáhnout pro nové sudí?

Máme, ale nelze je hned nasadit do nejvyšší soutěže. Potřebují se otrkat ve druhé lize a postupně naskočit. Třeba v utkání Liberce s Hradcem bude mít v tomto kole premiéru Kalenda. Proces obměny trvá minimálně tři roky.

Neříkala jste si někdy, že jste udělala při nominaci chybu?

Po bitvě je každý generál... Když probírám svoje rozhodnutí a nominace rozhodčích zpětně, z devadesáti devíti procent si za nimi stojím.

I za nominací sudího Drábka na zápas Českých Budějovic s Příbramí, v němž odpískal penaltu, kterou nikdo neviděl?

I za tím. Drábka jsem zvolila jako zkušeného rozhodčího, který by tento zápas měl zvládnout. Bohužel udělal hodně chyb a bylo to už jeho čtvrté nepovedené utkání v této sezóně. Těmi chybami nenaplnil požadavky komise rozhodčích pro plnění funkce rozhodčího profesionálních soutěží a porušil kodex rozhodčích ve dvou bodech. V bodě číslo 1 se sudí zavazují, že úlohu rozhodčího vykonávají tak, aby byli příkladem pro kolegy na všech úrovních. V bodě 4 pak k tomu, že svým jednáním přispívají k budování dobrého jména fotbalové asociace. Nedokázal před komisí chyby vysvětlit, i proto byl vyloučen z profesionálního fotbalu. V minulé sezóně ale patřil k nejlepším.

Sudím byly zvednuty odměny. Čím si vysvětlujete, že tolik chybují?

Když vezmu zápasy obou profesionálních soutěží, tak jich bylo na jaře odehráno bez těch odložených jednaosmdesát. V pěti došlo k závažným chybám. V posledních dvou kolech, tedy jednatřiceti utkáních, pak jen v tom budějovickém. Samozřejmě bych si přála, aby všechna utkání byla bez chyb. Ale to je nereálné a vidíme to i v zápasech evropských pohárů. U nás je paradoxní, že chyby přicházejí od hlavních sudích, dřív jich bylo víc od asistentů. Přitom to mají složité například s ofsajdovými situacemi. Pracujeme na tom při trénincích, zlepšují se. Hráči trénují každý den, oni jdou hned do zápasu, až v poslední době se situace změnila.

Přesto, nekroutíte hlavou nad některými chybami?

Kroutím a říkám si, jak tohle mohl přehlédnout. Podobně ale kroutíme hlavou, když hráč netrefí z pár kroků prázdnou bránu. To je prostě lidský faktor. Máme ale pořád co zlepšovat.

Na utkání Sparty s Plzní jste povolala německého sudího Starka. Nezvažovala jste obdobný krok na sobotní derby?

V žádném případě. Stark byl jediný. Situace mezi oběma kluby před tím utkáním byla už dlouho vyhrocená. Oba pak souhlasily s tím, aby zápas řídil zahraniční sudí. Vyplatilo se to, protože i kdyby ten zápas stejně dobře rozhodoval český sudí, určitě by si někdo něco našel.

Ten zápas byl ale také o velké autoritě sudího Starka. Hráči při jeho gestikulaci ani nehlesli. Proč takovou autoritu nemají čeští sudí?

Mnozí ji mají, ale ne všichni jsou skutečnými osobnostmi, což hráči poznají. I proto říkám, že je třeba některé vyměnit, protože ti, co respekt nemají, už ho nezískají. Uznávaný anglický sudí Webb mi potvrdil, že v domácích soutěžích to mají rozhodčí složitější, jsou svým způsobem okoukaní. Ale silou osobnosti si dokáží udělat pořádek. U nás to dovede především Královec, který už je mezi nejlepšími evropskými sudími. Jeho jasné gesto v jedné složité situaci v podzimním utkání Ligy mistrů mezi Manchesterem City s Dortmundem, kdy poslal hráče pryč, používá UEFA jako příklad v instruktážním klipu.

Co všechno zvažujete při nominaci rozhodčích, především na nejvíce sledované zápasy?

Těch kritérií je víc. Například, jestli jde o mezinárodní sudí, jak jsou zkušení, byť třeba nejsou na listině FIFA a UEFA. Přihlížím také k tomu, jestli některé z mužstev nepískal třeba v posledních dvou třech týdnech a jaká byla poslední zkušenost z jeho řízení zmíněných týmů. Pokud s nimi měl nějaký problém, i sebemenší, nepošlu ho tam. Nominace na jedno ligové kolo obou profesionálních soutěží mi zabere třeba čtyři hodiny, protože myslím i dopředu, abych si kvalitního sudího ušetřila na těžký zápas.

Proč jste se rozhodla pro sudího Jecha, který bude řídit derby pražských S?

Splňoval zmíněná kritéria, i když momentálně není na mezinárodní listině. Jech je zkušený a jako silná osobnost si umí sjednat na hřišti respekt a pořádek. Tlak ustojí. Navíc má velmi dobrou formu. Hodně mu věřím.

Královce jste nezvažovala?

Kdepak, on ve čtvrtek rozhodoval Evropskou ligu a nepsaným pravidlem je, že sudí, kteří rozhodují v týdnu v zahraničí, mají o víkendu volno.

Hovoříte o tlaku, který sudí ustojí, nebo ne. Pracujete na jejich psychice?

Spolupracujeme s psychologem, což požadují i FIFA a UEFA. Všichni sudí z naší  listiny dělali testy, které začneme individuálně rozebírat a vyhodnocovat. Rozhodčí může mít osobní problém, který se pak přenese na hřiště. Hrozně málo sudích mi dokáže zavolat a říct, abych ho z delegace stáhla, protože má nějaký problém. Tohle udělal minulý pátek Košec, který měl být na lajně v sobotním ligovém duelu Olomouce se Spartou. Řekl, že je psychicky dole. Vyhověla jsem mu... Bohužel se pak stalo to, co se stalo. Spáchal sebevraždu.

Měla jste někdy podezření, že by sudí mohl být někým ovlivněn?

Možná jsem naivní, ale za podmínek, které dnes mají, by museli být sebevrazi. Mají kodex, který podepsali, vědí, že musí jakýkoliv kontakt oznámit. Ale sudím do hlavy nevidím. Mám bohužel zkušenost, že v klubech o tom kodexu vůbec nevědí. Měli by nám svým jednáním jít naproti.

Jak vám sudí vysvětlují chyby?

Mám raději ty, kteří přiznají pravdu, že se třeba v ten okamžik nekoncentrovali. Nesnáším, když se vymlouvají a chyby zatloukají. Někdy jim musím říct, že nejen já, ale i další členové komise rozhodčích na tom hřišti stáli, tak ať z nás nezkouší dělat pitomce. I podle toho poznáte, kdo je osobnost a kvalitní sudí.

Reklama