Hlavní obsah

Hledáme jedenáctku dvacetiletí: Nejlepší stoper byl Míra Kadlec, tvrdí Luboš Kubík

Praha

Hráli spolu v reprezentaci, v roce 1996 si po finále mistrovství Evropy v Anglii pověsili na krk stříbrné medaile. Internacionál Luboš Kubík, toho času skaut fotbalové Slavie, by v anketě Sport.cz a LFA o nejlepší jedenáctku dvacetiletí Gambrinus ligy, vybral mezi středními obránci za jedničku Miroslava Kadlece. „I vzhledem k tomu, co dokázal venku,“ tvrdí Kubík. Hlasovat v anketě, kde už byl nejlepším gólmanem zvolen Martin Vaniak a pravým krajním obráncem Zdeněk Grygera, můžete do neděle, výsledky oznámíme v pondělí.

Foto: Jan Tauber

Luboš Kubík.

Článek

Proč vaše volba padla na bývalého reprezentačního parťáka?

Hlavně pro jeho fotbalové kvality. Ala taky k sobě máme nejblíž, je to dobrej kamarád. V lize hrál významnou roli, stejně jako v nároďáku a v bundeslize patřil k nejlepším stoperům po několik let. I když se vrátil do naší ligy z ciziny, v klidu si odkopal svoje.

Jaké byly největší přednosti Miroslava Kadlece?

Obrovský přehled, výborná kopací technika. Naproti tomu měl možná slabší hru levačkou, ale na tomhle postu patřil mezi elitu.

Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.
Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Hra středních obránců prošla za posledních 20 let poměrně velkými změnami. Co bylo podle vás lepší - systém s liberem, nebo čtyřka v lajně?

Do roku 1996 jsme hráli s liberem pořád, pak se pomalu přecházelo na čtyři obránce v řadě. To já už pořádně nezažil. Když jsem odešel do Ameriky, ještě jsem tam kopal libera, i když většina týmů už tam hrála se čtyřmi obránci v lajně. Těžko říct, co bylo lepší. Člověk na liberu měl odstup, stál čtyři metry za obranou. Jistil to. Ve čtyřce jistíte jeden druhého.

Je tohle rozestavení progresivnější?

Dnešní fotbal tu čtyřku vyžaduje, je díky ní víc prostoru pro útočení, lépe se vystavuje do ofsajdu. Dřív všechno dirigovalo libero a v poli bylo de facto o jednoho hráče míň. Ale i dnes se občas pozůstatky libera objeví. Když někdo hraje systémem 3-4-3, nemusí být pokaždé tři beci v lajně, ale jeden si odskočí dozadu.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
Ke dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Vy jste hrál zhruba půlku kariéry v záloze a pak jste se pomalu posouval dozadu...

Záložníka jsem hrál do devětadvaceti, na liberu jsem začal kopat poprvé při angažmá ve Francii. A vydržel jsem tam až do konce kariéry v osmatřiceti. Seděly mi oba posty, ale ten posun dozadu jsem si vybral skoro sám. Když jsem se pak usídlil v obraně, vyhovovalo mi to. Trenéři věděli, že si občas rád zaútočím, tak když jsem vyjel dopředu, zajišťoval mě někdo jiný.

Momentálně vás naplňuje hlavně práce skauta ve Slavii. Kolik vidíte fotbalů za víkend?

Je toho docela dost, minimálně dva, někdy víc. K tomu něco v týdnu, občas vyjedu do ciziny. Rozhodně se neudím. Navíc ještě dělám patrona v reprezentační šestnáctce, kde máme řadu zajímavých hráčů. Práce je dost.

Jak často si jdete zahrát fotbal vy sám?

Chodím, ale málo. Moc mi to nedovoluje zdraví. Mám utržený křížák. Na jedné operaci už jsem byl a přetrhl jsem si ho znovu. Na druhou plastiku se mi nechce, takže chodím hrát jen malý fotbal pro legraci.

Luboš Kubík
Narozen: 20. 1. 1964
Kariéra: Spartak Choceň (1972 - 79), Hradec Králové (1979 - 83), Slavia Praha (1983 - 88), Fiorentina (1989 - 91), FC Méty (1991 - 93), Norimberk (1993 - 95), Lázně Bohdaneč (1995), Drnovice (1. 1. 1996 - 30. 6. 1996), Slavia (1. 7. 1996 - 31. 12. 1996), Lázně Bohdaneč (1. 7. 1997 - 31. 12. 1997), Chicago (1998 - 2000), Dallas (5. 1. 2001 - 28. 11. 2001).
Reprezentace: 56 zápasů/13 gólů
Liga: 163 zápasů/36 gólů

Reklama