Hlavní obsah

Švancara na lavičce? Prostě jsme chtěli něco změnit, tvrdil po vítězné premiéře trenér Brna Grmela

Brno

Změna na trenérském postu fotbalistům Brna prospěla. Zbrojovka, kterou poprvé vedl po odvolání Petra Čuhela v roli hlavního kouče jednapadesátiletý Ludevít Grmela, dosáhla v předehrávce 23. kola Gambrinus ligy s Olomoucí na premiérové jarní vítězství. Hanáky zdolala 2:0.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Zbrojovky Brno Ludevít Grmela.

Článek

Co jste oproti minulým nepovedeným zápasům změnil?

Za těch pár dní se toho moc stihnout nedalo. Rozhodně jsme ale předvedli mnohem bojovnější a zodpovědnější výkon. Snažil jsem se, aby si hráči uvědomili, do jak vážné situace jsme se už dostali, a že nutně potřebujeme tři body. Povedlo se nám je získat, a tak se nám bude teď dýchat o něco lépe.

Zdálo se, že tentokrát se vás konečně zejména při Mezlíkově vedoucím gólu drželo i štěstí...

Je to tak, Mezlík skóroval po Vepřekově teči. Štěstíčko nám přálo i v několika dalších momentech. Však už bylo načase. V těch předchozích utkáních tomu bylo přesně naopak.

Co vám blesklo hlavou, když byl v 68. minutě vyloučený za bezbrankového stavu olomoucký Varadi? V předchozím duelu v Jihlavě vám totiž byla přesilovka spíš na obtíž...

Samozřejmě že na to téma padla hned na lavičce nějaká poznámka. Já jsem si ovšem okamžitě řekl, že se nemůže opakovat, abychom inkasovali góly od mužstva hrajícího v deseti lidech. Oproti střetnutí na Vysočině jsme totiž tentokrát předváděli úplně jiný fotbal. S mnohem větším nasazením a touhou po vítězství. To tentokrát vedlo k úspěchu.

Mnohé brněnské fanoušky jste zaskočil tím, že obvyklý kapitán Zbrojovky Petr Švancara začal zápas jen na lavičce. Z jakého důvodu?

Prostě jsme chtěli něco změnit. Místo Petra nastoupil na hrotu Karel Kroupa, který měří dva metry, a je pro soupeřovu obranu i gólmana zejména ve vzdušných soubojích hodně nebezpečný. V utkání to prokázal. Dopředu jsme měli v plánu, že Švancara půjde na hřiště v závěru střetnutí. To, že okamžitě po střídání vstřelil druhou pojišťovací branku, je pro nás nesmírně příjemný bonus.

Věříte tedy po vydařeném střetnutí s Olomoucí, že Zbrojovku mezi elitou zachráníte?

Já jsem o tom byl přesvědčený už v okamžiku, kdy jsem na nabídku trénovat první mužstvo Brna kývl, byť se mi od úspěšné juniorky neodcházelo lehce. Ani po výhře nad Hanáky ovšem ještě jásat nemůžeme, cesta k záchraně nebude snadná. Ale já tvrdím, že kluci nemohli zapomenout hrát fotbal. Vždyť na podzim je za předváděné výkony kdekdo chválil. Chtělo to jen dodat jim nový impuls a trochu je popostrčit. Věřím, že v trendu, který jsme nastoupili utkáním se Sigmou, budeme v dalších zápasech pokračovat.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 7. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 5. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 8. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice